Αν θέλετε να εισάγετε τα θαλασσινά στην κουζίνα σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές και δεν θα απογοητευτείτε! Μαζέψτε όλη την οικογένεια, γύρω απ’το τραπέζι μια Κυριακή του καλοκαιριού και εντυπωσιάστε με τις επιλογές σας.
Tι θα χρειαστείτε
4 μεγάλα καλαμάρια ( 1200 γρ.)
1 φλιτζάνι ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
½ φλιτζανιού ξινομυζήθρα
½ φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας σκόρδο, λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας πολτό ελιάς
Αλάτι /Πιπέρι
2 πιπεριές ψιλοκομμένες ( 1 πράσινη και 1 κίτρινη)
Για τη σάλτσα
Λάδι
Ψιλοκόμμενο βασιλικό (φρέσκο)
Ντοματίνια
Τι πρέπει να κάνετε
Αρχικά, πλένετε πολύ καλά και καθαρίζετε τα καλαμάρια. Στη συνέχεια, με ένα ψαλίδι κάνετε μια μικρή εγκοπή στο πίσω μέρος τους και τα αφήνετε ανάποδα, μέχρι να στραγγίσουν.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός αυτά της σάλτσας και ανακατεύετε πάρα πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Έπειτα, παίρνετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετε με το μείγμα των τυριών και των λαχανικών, με ένα κουτάλι. Κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Σε μία κατσαρόλα φτιάχνετε τη σάλτσα με τα υλικά της, μέχρι να πήξει.
Αν επιλέξετε να τα ψήσετε στο φούρνο, τότε βάζετε τα γεμιστά καλαμάρια σε ένα ταψί και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Ανάβετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
Αν επιλέξετε τη σχάρα, τότε πρώτα ψήνετε τα καλαμάρια για 7 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Μετά, τα περιχύνετε με τη σάλτσα.
Πηγή: argiro.gr
Γαύρος σαγανάκι
Φωτογραφία: cooklos.gr
Τι θα χρειαστείτε
1,5 κιλό γαύρο
2 πράσινες πιπεριές
¼ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 ποτήρι νερό
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ λεμόνι σε φέτες
Αλάτι
Λίγη καυτερή πιπεριά
Τι πρέπει να κάνετε
Πρώτα, καθαρίζετε τον γαύρο.Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό και τον γαύρο.
Μόλις βράσουν, ρίχνετε το ποτήρι με το νερό και αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τον γαύρο και αφήνετε για άλλα 5 λεπτά. Τέλος, απλώνετε τις φέτες λεμονιού και σερβίρετε.
Πηγή: cooclos.gr
Xταπόδι με κρασί
Φωτογραφία: akispetretzikis.com
Tι θα χρειαστείτε
Για το χταπόδι
1 κιλό περίπου χταπόδι
50 γρ. ελαιόλαδο
100. γρ κόκκινο κρασί
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
20 ντοματίνια
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Για τη μαρινάδα
400 γρ. κόκκινο κρασί
200 γρ. μηλόξιδο
1 καυτερή πιπεριά
Τι πρέπει να κάνετε
Αφαιρείτε τα πλοκάμια του χταποδιού και αφού καθαρίσετε το πάνω μέρος του, το κόβετε σε κομμάτια 3 εκατοστών.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζετε και ανακατεύετε το κρασί, το μηλόξιδο και την καυτερή πιπεριά, αφού έχετε βγάλει τα σπόρια της. Αφού φτιάξετε τη μαρινάδα, προσθέτετε το χταπόδι και αφήνετε τουλάχιστον για 3 ώρες.
Όταν περάσουν οι 3 ώρες, αφαιρείτε απ’ το μπολ το χταπόδι και την πιπεριά. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να φύγουν τα υγρά του και να μαλακώσει. Δεν βάζετε ούτε αλάτι, ούτε νερό.
Παίρνετε ένα πιρούνι και ελέγχετε αν τρυπιέται εύκολα. Αυτό σας δείχνει ότι είναι έτοιμο. Τότε το σοτάρετε με ελαιόλαδο σε τηγάνι σε καυτή φωτιά και το σβήνετε με το κρασί και το μέλι.
Όταν απορροφηθεί το κρασί, προσθέτετε τα κομμένα στη μέση ντοματίνια και σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά.
Ιδανικά σερβίρετε με φάβα, ντοματίνια και φρέσκο κρεμμύδι.
Πηγή: akispetretzikis.com
Κεφτεδάκια ψαριού
Φωτογραφία: argiro.gr
Τι θα χρειαστείτε
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σέλερι ψιλοκομμένα
2 αυγά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
800 γρ. φιλέτο ψαριού ( ψάρι της επιλογής σας, προτείνουμε μπακαλιάρο)
800 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι /Πιπέρι
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τι πρέπει να κάνετε
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα σέλερι και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ψήνετε για 2 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, παίρνετε το ψάρι της επιλογής σας και αφού το «μαδήσετε», προσθέτετε τα κρύα λαχανικά, που έχετε σοτάρει προηγουμένως. Στη συνέχεια, ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν προσθέσετε τη φρυγανιά, ζυμώνετε καλά και πλάθετε σε κεφτέδες. Σε ένα τηγάνι βάζετε λάδι και τους τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές. Τότε τους βγάζετε από τη φωτιά για λίγο. Στο ίδιο τηγάνι βάζετε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 10 λεπτά. Βάζετε πάλι τους κεφτέδες ψαριού στο τηγάνι και περιμένετε 8 λεπτά, μέχρι να βράσει η σάλτσα.
Τέλος, πασπαλίζετε με μαϊντανό.
Πηγή: argiro.gr