Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

4 Συμβουλές για έναν πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο!

4 Συμβουλές για έναν πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο!

Δεν είμαστε λίγοι εμείς που “υποφέρουμε” από αυτούς τους ελαφρούς μα καθόλου ξεκούραστους ύπνους. Ξυπνάμε με το παραμικρό ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που θα θέλαμε θα ήταν να απολαύσουμε ένα βαθύτερο ύπνο. Αν ψάχνεις τους λόγους που αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένος, μάντεψε!

Για να είμαστε πιο χαρούμενοι το πρωί και γεμάτοι ενέργεια σίγουρα χρειαζόμαστε έναν καλό ύπνο. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ποιότητα του στρώματος ή ακόμα και του μαξιλαριού, η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο και το στρες που αισθανόμαστε. Ήρθε η ώρα να βελτιώσουμε την ζωή μας με αυτές τις 4 συμβουλές για έναν πιο ξεκούραστο και βαθύ ύπνο.

 

4 tips για έναν καλύτερο ύπνο!

 

1) Μείωσε τον θόρυβο

Ο θόρυβος τον ενοχλεί και δεν μπορεί να κοιμηθεί

Ναι το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα μας δεν είναι η ιδανική που θα μπορούσαμε να έχουμε για έναν καλύτερο ύπνο, παίζει ρόλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να κοιμηθούμε βαριά πρέπει να βοηθήσουμε το ίδιο μας το σώμα. Και πρωτίστως τον εγκέφαλο μας. Όσον αφορά λοιπόν τον θόρυβο από το γύρω περιβάλλον, είτε αυτό είναι η μουσική είτε κάποιος γείτονας που μας ενοχλεί, πρέπει να τον μειώσουμε. Χρησιμοποιούμε λοιπόν ωτοασπίδες ή κλείνουμε τα παντζούρια. Έτσι σίγουρα θα έχουμε σίγουρα έναν πιο ήσυχο ύπνο!

 

2) Πρόσεξε το φως

Άνδρας κοιμάται ήσυχα και βαθιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό φως μας βοηθάει να ρυθμίσουμε τον κύκλο του ύπνου μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα άτομα που απολαμβάνουν μερικά λεπτά ηλιακής ακτινοβολίας την ημέρα κοιμούνται βαθύτερα και άρα ξεκουράζονται περισσότερο. Για αυτό λοιπόν, βγαίνουμε για μία βόλτα στον ήλιο! Από την άλλη το να κοιμάσαι με ανοιχτό φως δεν θα σε βοηθήσει. Όσο και να νομίζεις ότι το συνήθισες πρέπει να το κόψεις. Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα σκοτεινό περιβάλλον προκειμένου να απολαύσουμε τον ύπνο μας. Σε άλλη περίπτωση το σώμα μας θα βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν θα είναι παράξενο αν στροβιλίζουμε δέκα φορές το βράδυ!

 Άνδρας στην Κορινθία 

3) Κλείσε το κινητό σου

Χρησιμοποιεί το κινητό στο κρεβάτι

Το σημαντικότερο που αναβάλλει τον ύπνο μας και σίγουρα δεν μας χαρίζει μια καλύτερη σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι η οποιαδήποτε ακτινοβολία διαταράσσει τον κύκλο ύπνου μας και δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να εκκρίνει μελατονίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται όταν το σώμα μας είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Η ακτινοβολία όμως επηρεάζει την έκκριση της και την αναβάλει. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήξαμε να πιάνουμε το κινητό πριν κοιμηθούμε και εν τέλει “μας πήρε” μετά από 2 ώρες! Για αυτό πλέον στα περισσότερα κινητά υπάρχει η λειτουργία “night mode”. Σε κάθε περίπτωση, μείωσε την ακτινοβολία και θα δεις αισθητή διαφορά!

 

4) Ακολούθησε μία τεχνική για την αναπνοή σου

Αναπνοές λίγο πριν τον ύπνο

Όσοι ασχολούνται ή παρακολουθούν μαθήματα διαλογισμού ή και yoga θα ξέρουν ότι η αναπνοή είναι το παν. Αντίστοιχα και για τον ύπνο, αν δεν έχουμε έναν σταθερό ρυθμό που αναπνέουμε και εκπνέουμε τότε σίγουρα δεν θα κοιμηθούμε εύκολα και βαθιά. Σημείωση! Η αναπνοή μας πριν κοιμηθούμε πρέπει να είναι διαφραγματική. Να αναπνέουμε λοιπόν φουσκώνοντας την κοιλιά μας χωρίς να σηκώνουμε τους ώμους. Για να ελέγξουμε λοιπόν την αναπνοή μας μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό το οποίο ξέρουν και κάνουν και οι ηθοποιοί.

Αρχικά, δημιουργούμε μία χαλαρωτική αν όχι αθόρυβη ατμόσφαιρα και κλείνουμε τα φώτα. Καθόμαστε, στην συνέχεια, στο κρεβάτι σου αλλά δεν ξαπλώνουμε. Σκεφτόμαστε ένα γράμμα για παράδειγμα το άλφα, “α”. Αρχίζουμε και εκφέρουμε το γράμμα “α” συνεχόμενα με έναν ήρεμο ήχο καθώς έχουμε ανοιχτά χείλη. Αδειάζουμε το μυαλό μας και επικεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε. Το συνεχόμενο “ααααα” θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την αναπνοή μας και να ετοιμαστούμε για ύπνο αφού θα έχουμε ήδη χαλαρώσει!

 

Τέλος στην αυπνία!

Πως να έχεις έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο

Για να αντιμετωπίσουμε την αυπνία πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν θόρυβοι, ήχοι, τεχνητό φως και λάμπες πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο. Έτσι δεν θα ξυπνάμε κάθε τρεις και λίγο και σίγουρα θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας. Γενικά, πρέπει να προσπαθήσουμε να δίνουμε πλέον μεγαλύτερη σημασία στις αναπνοές μας. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να αναπνέουμε διαφραγματικά προκειμένου να μείνουμε ήρεμοι και να μην “ταράζουμε” τους παλμούς μας. Ελπίζω μετά από αυτό το άρθρο να την πέφτετε σαν πουλάκια!

 

About Μαρία Νικολοπούλου