Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

4 συνταγές για τέλεια σκορδαλιά και ένα μυστικό

webkorinthsσκορδαλιαjpg

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο Ελληνικό ντιπ που συνοδεύει συνήθως το μπακαλιάρο. Απόλυτη πρωταγωνίστρια του γιορτινού τραπεζιού, με έντονη σκορδάτη γεύση, η σκορδαλιά εκτός από την κλασική εκδοχή της, μπορεί να απογειωθεί με μερικές αλλαγές στη βασική συνταγή.

Εμείς σας προτείνουμε σκορδαλιά σε τέσσερις παραλλαγές, την οποία θα απολαύσετε όχι μόνο τις Άγιες αυτές ημέρες, αλλά όλο το χρόνο, ειδικά εάν είστε λάτρεις του σκόρδου!

Οι προτάσεις μας είναι: σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια, σκορδαλιά με πατάτα, κόκκινη σκορδαλιά με παντζάρια αλλά και η γαλλική σκορδαλιά aioli μια σως σκόρδου, αρκετά δυνατή που συνηθίζεται κυρίως στη Νότια Γαλλία, ιδιαίτερα σε πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο. Η αυθεντική aioli παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από σκόρδο, κρόκους αυγών, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Έχει ιδιαίτερα δυνατή γεύση και ταιριάζει με τηγανητά ή βραστά ψαριά καθώς με λαχανικά στον ατμό ή ψητά.

1. Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί

Υλικά
500 γραμ. ψωμί άσπρο μπαγιάτικο
5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
70 γραμ. καρύδια
3 κ.σ. ξίδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε την ψίχα από το ψωμί και τη βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μέχρι να μουλιάσει. Πολτοποιούμε στο μούλτι τις σκελίδες σκόρδου μαζί με το αλάτι, τα καρύδια και το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στραγγίξει καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξίδι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να γίνουν σαν αλοιφή. Αφήνουμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, ώστε να δέσει το άρωμά της. Tip: Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να την φτιάξετε και χωρίς τα καρύδια.

2. Σκορδαλιά με πατάτες

Υλικά
7 μεγάλες πατάτες
5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
χυμό από 1/2 λεμόνι
3 κ.σ. ξίδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια τις βράζουμε για 25 περίπου λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Ρίχνουμε και το αλάτι, τις σκελίδες σκόρδου, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά, προσθέτοντας παράλληλα και σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Σταματάμε μόλις το μείγμα αφρατέψει. Αφήνουμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

3. Aioli, η γαλλική σκορδαλιά

Υλικά
6 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
2 κρόκους αυγών
2 κ.γλ. αλάτι
2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Στο μούλτι ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις πολτοποιούμε μαζί με το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζοντας την πολτοποίηση, ρίχνουμε σιγά σιγά και το ελαιόλαδο. Η aioli είναι έτοιμη όταν έχει αρχίσει να φουσκώνει και η υφή της είναι λεπτή και απαλή. Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

 

Κόκκινη σκορδαλιά:

  • 4-5 μεγάλα παντζάρια
  • 1 φέτα ψωμί
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κ.σ. ξίδι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Βράσε τα παντζάρια και καθάρισέ τα. Φρόντισε να είναι ακόμη σχετικά τραγανά και να μην λιώνουν στα χέρια
  • Μούλιασε το ψωμί και κράτησε και στίψε καλά την ψύχα
  • Βάλε το ψωμί, λίγο ελαιόλαδο και λιωμένο σκόρδο σε επεξεργαστή τροφίμων να γίνουν μια αλοιφή
  • Συμπλήρωσε σε κομματάκια τα παντζάρια και χτύπησε συνεχόμενα, συμπληρώνοντας ξίδι και ελαιόλαδο
  • Αλάτισε και δοκίμασε για να προσαρμόσεις τη γεύση

 

Μυστικό:

Ανάλογα με το πόσο σκορδάτη θέλουμε να είναι η σκορδαλιά, βάζουμε και τόσες σκελίδες σκόρδου. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση της σκορδαλιάς σε ξύδι ή αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μας!

Πηγή & εδώ

Σταματόπουλος Ηλίας

About Μαρία Νικολοπούλου