Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

4 συνταγές με σολομό … Για απαιτητικούς ουρανίσκους!

4 συνταγές με  σολομό … Για  απαιτητικούς ουρανίσκους!

 

Σολομός με καραμελωμένα κρεμμύδια

Γίνεται μόνο σε 15′, πανεύκολα, και “παννόστιμα”!!! Αναδεικνύεται η γεύση του φρέσκου σολομού και τα κρεμμυδάκια είναι απόλαυση! Συνταγή που είδα την μαμά μου να φτιάχνει για τον εαυτό της, παρ’ ότι σπάνια μαγειρεύει για την ίδια. Της έκλεψα μια πιρουνιά, της έκλεψα δύο… σχεδόν της το έφαγα! Και να σημειωθεί ότι τα ψάρια τα τρώω σχεδόν με το ζόρι. Αλλά αυτό, σαν να μην ήταν ψάρι. Αυτή η υπέροχη σαλτσούλα του μπαλσάμικου   με το μέλι με συνάρπασε.

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)

Υλικά συνταγής:

2 φιλέτα φρέσκο σολομό χωρίς την πέτσα

λιγο πιπέρι

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

2 πρέζες πιπέρι καγιέν

1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη

1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη

4 κ.σ. Βαλσάμικο με μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κ.σ. ξύδι Βαλσάμικο

1 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικο

2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τη σαλάτα με σιτάρι

Το βάζουμε σε μπολ κι όσο είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο λάδι, το σκόρδο, το ξύδι, την κρέμα βαλσάμικο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να μαριναριστεί. Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε πολύ μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 5-6 ´ ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Αλατίζουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι. Προσθέτουμε το αγγούρι και τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με τα βότανα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ελέγχουμε την οξύτητα. χρειάζεται αρkετή οξύτητα γιατί τα υλικά είναι γλυκά. Επίσης το μπούκοβο δίνει ένταση και ταιριάζει πολύ με το σύνολο των γεύσεων. Αν έχετε χρόνο αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.

www.argiro.gr

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

 

1 φλ. σιτάρι (ή κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι )

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. Βαλσάμικο με μέλι

2 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικο ΠΑΝ

1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ

1 τρυφερό κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ

1 φλ. ντοματίνια μακρόστενα κομμένα στη μέση

1 μικρο αγγούρι τρυφερό κομμένο σε μικρά καρέ απο 2-3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα

λίγο ελαιόλαδο έξτρα 2-3 πρέζες μπούκοβο (προαιρετικό)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το σολομό Σε μπολ βάζουμε πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγέν, σκόρδο αποξηραμένο, κρεμμύδι, μουστάρδα, ζάχαρη μαύρη, βαλσάμικο με μέλι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι το μείγμα. Αλείφουμε ολόγυρα τα φιλέτα σολομού. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 20′. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8′ να ροδίσει.

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και το ξύδι. Αφήνουμε 2-3′ να καραμελώσουν. Ψήνουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 3-4′ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε στο πιάτο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Γαρνίρουμε με την γαρνιτούρα. Για την σαλάτα με σιτάρι Μουλιάζουμε το σιτάρι για 15′ σε νερό. Το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το βράζουμε με λίγο αλάτι ή ζωμό για περίπου 25′ να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε.

ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

Γλυκοπατάτες γεμιστές με σολομό

 

γλυκοπατάτες
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
1/2 ματσάκι άνηθο
1-2 κ.σ. μέλι
200 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. καπνιστό σολομό
Για το σερβίρισμα
ρόκα
φέτες λάιμ
άνηθο
πιπέρι
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

General
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και θυμάρι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε με ένα κουτάλι λίγη από τη σάρκα της κάθε γλυκοπατάτας και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, άνηθο, μέλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τη γέμιση στις γλυκοπατάτες και προσθέτουμε από πάνω τυρί κρέμα και σολομό.
Μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής, πάνω σε σαλάτα ρόκας, προσθέτουμε φέτες λάιμ,

Σολωμός με γλυκοπατάτες

υλικά
  • 500γρ. σολωμό σε μπουκιές
  • 2 γλυκοπατάτες σε κομμάτια
  • 2 mini καυτερές πιπερίτσες
  • 3 κουταλιές τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές λάδι από σουσάμι (sesame oil)
  • 3 κουταλιές γούστερ σος (worcestershire sauce)
  • 3 κουταλιές σόγια
  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 1 λάιμ (χυμό και ξίσμα)
  •  αλάτι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φετούλες
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • φρέσκια ρίγανη

 
εκτέλεση
Ανακατεύετε σ’ένα πυρέξ το σολωμό και τις γλυκοπατάτες με τα επόμενα 9 υλικά.
Πασπαλίζετε το φαγητό με τα κρεμμυδάκια και το  ξύσμα  λάιμ.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 50-60 λεπτά.
Σερβίρετε και πασπαλίζετε με φρέσκια ρίγανη.

Απολαύστε το  μ’ ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!

Μία συνταγή για απαιτητικούς ουρανισκούς με λαχταριστή πανσέτα με τραγανή κρούστα και δύο είδη πουρέ!

#tsoulotip: Τρίβουμε την κούπα λεμονιού στην επιφάνεια της πανσέτας με το χοντρό αλάτι, ώστε να δημιουργηθεί μία κρούστα κατά το ψήσιμο.

Πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας & πουρέ από παστινάκι

ΥΛΙΚΑ

Για την πανσέτα:

1 κιλό πανσέτα, χωρίς το δέρμα της & χωρίς κόκκαλο

70 γρ. καστανή ζάχαρη

2 καρότα, χοντροκομμένα

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. πετιμέζι

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

½ μάτσο θυμάρι

½ κούπα λεμονιού

Αλάτι, χοντρό

 

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:

1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες

200 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης

100 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο

50 γρ. βούτυρο, παγωμένο

1 κ.γ. κάρυ

400 ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

Για τον πουρέ από παστινάκι:

2 ρίζες παστινάκι, χοντροκομμένο

2 ξινόμηλα, κομμένα σε κάθετες φέτες

150 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης

50 γρ. βούτυρο, παγωμένο

15 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

400 ml γάλα, πλήρες

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες162881%
ΒΑΖΑΛίπος105.3g150%
ΒΑΖΑKορεσμένα42.8g214%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες76.5g153%
ΒΑΖΑYδατάνθ.92.4g36%
ΒΑΖΑΣάκχαρα37.5g42%
ΒΑΖΑΑλάτι4.7g78.33%
ΒΑΖΑΙνες9.2g38%

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για την πανσέτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε σε βάθος 3-4 χιλιοστών διαγώνια, ώστε να σχηματίσουμε σχήματα διαμαντιών στην επιφάνεια της πανσέτας. Χαράσσουμε με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά της. Κατόπιν, την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και την τρίβουμε με την κούπα λεμονιού, με τέτοιο τρόπο ώστε η επιφάνεια της ψίχας του να εφάπτεται με την επιφάνεια της πανσέτας.

2Στη συνέχεια, σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, απλώνουμε τα καρότα, το θυμάρι και από πάνω τοποθετούμε την πανσέτα. Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα.
3Παράλληλα, σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το πετιμέζι, το μέλι, το ψιλοκομμένο θυμάρι, τη σκόνη μουστάρδας, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο.
4Μετά τη 1 ½ ώρα ψησίματος, αποσύρουμε την πανσέτα από το φούρνο, την αλείφουμε με το γλάσο και τη μεταφέρουμε εκ νέου στο φούρνο για ακόμα 30 λεπτά αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο, ώστε να πάρει χρώμα.
5Για τον πουρέ γλυκοπατάτας: Παράλληλα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τις γλυκοπατάτες, το μπέικον, το κάρυ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι γλυκοπατάτες.
6Αμέσως μετά, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και αφόυ πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
7Αφού μαγειρευτούν, τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα πολυκοπτικό σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν μία λεία υφή κι έπειτα, τα μεταφέρουμε εκ νέου σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για ακόμα 4-5 λεπτά.
8Κατόπιν, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αποκτήσει μια λεία υφή ο πουρές και τον αφήνουμε στην άκρη.
9Για τον πουρέ παστινάκι: Τοποθετούμε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το παστινάκι, τα ξινόμηλα, το τζίντζερ και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
10Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και αφόυ πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
11Όταν βράσουν, τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα πολυκοπτικό σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν μία λεία υφή, κι έπειτα, τα μεταφέρουμε εκ νέου σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για ακόμα 4-5 λεπτά.
12Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αποκτήσει μια λεία υφή και ο πουρές από παστινάκι.
13Όταν είναι έτοιμη η πανσέτα, την αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και τον πουρέ από παστινάκι.
.giorgostsoulis.com

About Μαρία Νικολοπούλου