Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Προσοχή σε αυτές τις ταβέρνες: Τα “κόλπα” που εφαρμόζουν για να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα

Προσοχή σε αυτές τις ταβέρνες:  Τα “κόλπα” που εφαρμόζουν  για να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα

 

Κάποια κόλπα είναι για κάθε εποχή, αλλά είναι αποκλειστικά για την συγκεκριμένη εποχή. Οι ταβέρνες βρίσκουν τον τρόπο για να ξοδέψεις το κάτι παραπάνω από αυτό που υπολόγιζες.

Το καλοκαίρι είναι, μεταξύ άλλων, αυτή η περίοδος του χρόνου που τρώμε έξω τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας -όταν βρισκόμαστε σε διακοπές. Εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, κουτούκια, new age κουζίνες 5 αστέρων, πάμε παντού και τρώμε τα πάντα, διακοπές είναι, ας το ρίξουμε και λίγο έξω.

Επειδή, όμως, άλλο η διασκέδαση και άλλο η στυγνή εξαπάτηση, καλό θα είναι να γνωρίζετε τις παγίδες που κρύβουν τα μενού των εστιατορίων ώστε να απολαμβάνετε την εμπειρία χωρίς να σας πιάνουν κορόιδο,

Ένα από τα στανταράκια πράγματα του καλοκαιριού είναι ότι θα πας σίγουρα μια μέρα σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα. Συνήθως μετά το μπάνιο, ακόμα κι αν έχεις πάει με χαμηλό μπάτζετ διακοπές, την ταβέρνα τη συμπεριλαμβάνεις πάντα στον προϋπολογισμό. Απλώς φροντίζεις κι εκεί να μην γίνεις υπερβολική. Να πάρεις ένα κυρίως, δύο-τρία για τη μέση και κάτι να πιεις. Μόνο που οι άνθρωποι της ταβέρνας έχουν άλλα σχέδια για τους πελάτες τους. Πρόκειται για μικρά κόλπα που περνάνε απαρατήρητα ώστε να σε φέρουν στα νερά τους.

Οι παρακάτω 9 παγίδες είναι οι πιο διαδεδομένες και, φυσικά, δεν ισχύουν μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά για όλη τη χρονιά.

1 Αν το φαγητό στον κατάλογο συνοδεύεται από φωτογραφία, είναι πιο πιθανό να το επιλέξετε. 
Τα εστιατόρια γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σημασία του «μια εικόνα, χίλιες λέξεις» για αυτό και ξέρουν πως αν δίπλα σε ένα φαγητό στο μενού (ειδικά αν είναι αυτό που θέλουν να «σπρώξουν» περισσότερο) βάλουν μια καλοστημένη φωτογραφία του, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να το επιλέξει ο πελάτης.

2 Υπάρχει λόγος που τα πιο φτηνά φαγητά μπαίνουν τελευταία στις λίστες
Μην αναρωτιέστε γιατί πρέπει να φτάσετε στο τέλος της κάθε λίστας φαγητών στο μενού για να βρείτε τις πιο οικονομικές επιλογές.
Μπορεί μεν το φτηνό μπέργκερ να είναι πεντανόστιμο, αν όμως ο καταστηματάρχης σας έχει αναγκάσει να διαβάσετε την περιγραφή των υπόλοιπων, πιο ακριβών μπέργκερ του μενού και να σας τρέξει το σαλάκι με αποτέλεσμα να επιλέξετε ένα από αυτά («έλα μωρέ, 3€ παραπάνω είναι μόνο»), τότε έχει πετύχει το στόχο του.

3 Το κόλπο με το πανάκριβο πιάτο
Αν η μερίδα με τα ολόφρεσκα μύδια σας φαίνεται κάπως υπερβολικά ακριβή για πιάτο που δεν είναι κυρίως, δεν έχετε άδικο. Είναι. Η λογική των εστιατορίων είναι πως, αν κοστολογήσουν ένα φαγητό στο μενού τρεις φορές περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα στη λίστα, όσο διαβάζεις παρακάτω και βρίσκεις πιο ακριβά πιάτα (που, ωστόσο, είναι κυρίως), θα σκεφτείς «εντάξει, δεν είναι και τόσο ακριβό τελικά, θα κερδίσω κιόλας». Ναι, όχι.Αυτό το κόλπο λειτουργεί επίσης και ως ύπουλο χτύπημα στη ματαιοδοξία του πελάτη, ο οποίος μπορεί να σκεφτεί πως, εντάξει, για να είναι τόσο ακριβό πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο. Εννιά στις δέκα φορές, βέβαια, δεν είναι.

4 Τα φαγητά που είναι διαθέσιμα σε δύο διαφορετικές ποσότητες
Να πάρω την ατομική σαλάτα ή να μοιραστούμε μια μεγάλη; Να πάρουμε την μικρή ποικιλία κρεατικών ή τη μεγάλη; Κι αν δε φτάσει; Τα εστιατόρια ξέρουν το τεράστιο δίλημμα στο οποίο βάζουν τον πελάτη με το κόλπο των δύο διαφορετικών μερίδων για ένα πιάτο, όπως επίσης ξέρουν πως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πελάτες διαλέγουν πάντα τη μεγαλύτερη μερίδα -κυρίως από ανασφάλεια.

5 Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε «κουτάκια»
Οι προτάσεις των μενού που βρίσκονται μέσα σε κουτάκια είναι το αντίστοιχο των μπιχλιμπιδιών που υπάρχουν στα ταμεία των καταστημάτων και τα οποία αγοράζεις τελευταία στιγμή χωρίς καν να το σκεφτείς, απλά επειδή τα χαζεύεις όσο περιμένεις στην ουρά για να πληρώσεις. Τα φαγητά αυτά βρίσκονται μέσα σε κουτάκια για να τραβήξουν την προσοχή του πελάτη και, συνήθως, είναι λαχταριστά ορεκτικά με 2.000 θερμίδες έκαστο. Φαινομενικά είναι φτηνά, αν σκεφτείτε όμως πως, κανονικά, δεν θα τα παίρνατε καν, σε τελική ανάλυση επιβαρύνουν κατά πολύ το πορτοφόλι σας.

6 Μην πιστεύετε τις «συνταγές της γιαγιάς»
«Κοκκινιστό της γιαγιάς Μαρίκας», «Τηγανητές πατάτες με τη μυστική συνταγή της γιαγιάς Ελένης», «Η φρουτάλια της γιαγιάς μας», σίγουρα έχετε δει πολλές φορές κάτι ανάλογο σε κάποιον κατάλογο -κυρίως ταβέρνας. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το παραδοσιακό πιάτο της γιαγιάς τάδε, επειδή η κοινή λογική υπαγορεύει πως, φυσικά και θα είναι πεντανόστιμο. Έλα όμως που, αρκετά συχνά, η εν λόγω γιαγιά μπορεί να μην έχει καμία ανάμειξη στο συγκεκριμένο πιάτο και να έχει χρησιμοποιηθεί, απλά και μόνο, για εντυπωσιασμό.

 Η κοκα κόλα. Επειδή στην ταβέρνα πηγαίνεις μετά τη θάλασσα, όπου έχεις περάσει 3-4 ώρες στον ήλιο, έχεις απίστευτη δίψα. Θες σίγουρα νερό, αλλά και κάτι άλλο. Θα πάρεις είτε κάποιο αναψυκτικό είτε μπύρα. Αν το κάνεις θα δεις ότι σου τα φέρνουν μαζί με το νερό. Αυτό το χειμώνα δεν συμβαίνει. Έρχονται μαζί με το φαγητό. Ο λόγος που αλλάζει είναι γιατί ποντάρουν στη δίψα σου και ότι δεν θα αντισταθείς. Θα πιεις την κόκα κόλα και όταν έρθει το φαγητό θα θες και δεύτερη. Για να προστατευτείς, απλώς ζητάς να στην φέρουν μαζί με το φαγητό.

 

8  Τα ρεζερβέ τραπέζια. Μπαίνεις σε μια ταβέρνα με 15-20 τραπέζια και έχει μόλις τα 3 με κόσμο. Και τα τρία βρίσκονται δίπλα δίπλα. Αυτό συμβαίνει γιατί επιλέγουν οι άνθρωποι της ταβέρνας να τους βάλουν κοντά και σε περίοπτη θέση, ώστε να βλέπουν οι περαστικοί ότι την επιλέγουν και να μπαίνουν να δουν. Κάποιοι θα σου πουν ότι τα υπόλοιπα τραπέζια είναι κρατημένα και έχουν τυχαία δύο ελεύθερα, που τυχαία βρίσκονται δίπλα στα ήδη καλυμμένα τραπέζια.

9. Οι σπιτικές συνταγές ή συνταγές της γιαγιάς. Αν ακούς τη λέξη σπιτικό, σου τρέχουν τα σάλια. Αν είναι και από τα χέρια της γιαγιάς επίσης. Μόνο που μετά από βόλτα που έκανες στο μαγαζί, δεν είδες καμία γιαγιά στην κουζίνα. Το κατάστημα δεν σε κορόιδεψε. Είπε ότι η συνταγή είναι της γιαγιάς, όχι το χέρι που θα φτιάξει το φαγητό.

 

Η Κορινθία μας είναι γεμάτη με πολύ καλά  εστιατόρια  που φουλάρουν τις μηχανές τους με δημιουργικότητα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον με καινούργια concepts, ειδικές διοργανώσεις με μουσική και χειροποίητα σπιτικά προϊόντα, κι ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

 

Οπότε μία πολύ καλή επιλογή  είναι ,τα εστιατόρια με σπιτική ατμόσφαιρα που σερβίρουν φαγητό που αφήνει τη γλυκιά γεύση οικογενειακού τραπεζιού με μενού για όλα τα γούστα και η εμπειρία ενός γεύματος σε καθένα από αυτά είναι μοναδική, χωρίς να πικραίνει την ώρα του λογαριασμού.

Άλλα σκαρφαλωμένα σε λόφους με καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό, άλλα με υπέροχους  κήπου και αυλές   με οικογενειακή ατμόσφαιρα, άλλα δίπλα στη θάλασσα με ευφάνταστα ντεκόρ και εκλεκτή κουζίνα,  αποτελούν σημείο ανεμελιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα μέσα στην ίδια μας την πόλη, ίσως και στο διπλανό στενάκι από το σπίτι μας…

Εμείς θα σας βοηθήσουμε να τα ανακαλύψετε με ένα κλικ:

ΦΑΡΟΣ – ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ

ΑΛΜΥΡΙΚΙ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ο Μπάρμπα Τάσος – Ταβέρνα με Ελληνική και Μεσογειακή Κουζίνα από το 1967

ΘΕΑΤΡΟ – Καφέ – Φαγητό & Γλυκό

 

SEA & SAND bar – restaurant

Μενού με..νου Ταβέρνα-Μεζεδοπωλείο

Λόγω Τιμής – Ψησταριά / Ταβέρνα

 

Μεζεδοποτείον … έτσι απλά

 

ΚΑΜΑΡΕΤΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

 

Το Στέκι της Πέγκυς – Παραδοσιακή Ταβέρνα

ΚΟΝΑΚΙ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

 

ΜΠΙΤΖΙΟΣ – ΤΑΒΕΡΝΑ

 

Τα Γλαράκια – Ταβέρνα / Εστιατόριο

 

ΒΕΡΑΝΤΑ – ΕΞΟΧΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

Καλάδα – Ψαροταβέρνα

https://webkorinthos.gr/item/%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%ce%b1-%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%84%ce%b1%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6/

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου