Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

5 καλοκαιρινά φαγητά με ντομάτες

5 καλοκαιρινά φαγητά με  ντομάτες

Η ντομάτα είναι ίσως το μοναδικό λαχανικό που δεν λείπει ποτέ από καμιά κουζίνα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αγοράζουμε τόσες πολλές, που στο τέλος δεν τις χρησιμοποιούμε και έτσι χαλάνε. Μην ανησυχείτε όμως! Αν σας έχουν περισσέψει αρκετές ντομάτες, αξιοποιήστε τις με αυτές τις 4 πεντανόστιμες συνταγές που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια!

Ομελέτα με κάππαρη και ντοματίνια

Τι θα χρειαστείτε
2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
7- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 αυγά
40 ml γάλα
2 κουτ. σούπας κάππαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξερή ρίγανη

Βήμα 1ο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, και 7- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση.

Βήμα 2ο

Σε ένα μπολ χτυπάμε 4 αυγά με 40 ml γάλα και αδειάζουμε στο τηγάνι. Κουνάμε το τηγάνι, ώστε να απλωθεί το αυγό ομοιόμορφα, και ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 3 – 4 λεπτά από τη μία πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα από κάτω.

Βήμα 3ο

Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι (αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια μεγάλη κατσαρόλα) και αποσύρουμε.

Βήμα 4ο

Αφήνουμε το τηγάνι σκεπασμένο για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και από την επάνω πλευρά. Εναλλακτικά γυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου και την ψήνουμε για 2 – 3 λεπτά και από την άλλη πλευρά.

Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και συνοδεύουμε με φέτα ή γιαούρτι της αρεσκείας μας και ψωμί ή φρυγανιές.

Οπωροπωλεία – Υχθυοπωλεία… Τα καλυτερα της Κορινθίας με ένα κλικ

Ντοματόπιτα

1 1/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, κομμένο σε κύβους

3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε φέτες

1/4 του φλιτζανιού παρμεζάνα

1/2 του φλιτζανιού τσένταρ, κομμένο σε φέτες

Για τη γέμιση

4 μεγάλες ντομάτες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο (σκόνη)

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/3 του φλιτζανιού φύλλα βασιλικού

1/4 του φλιτζανιού μαγιονέζα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο, σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζύμη. Στη συνέχεια, την τοποθετούμε σε πλαστική μεμβράνη και σχηματίζουμε μια μπάλα. Με τον πλάστη την ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα. Την βάζουμε σ’ ένα σκεύος για πίτα και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και την μοτσαρέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

Βήμα 2ο

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και αφού τις αλατίσουμε τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το 1/4 του φλιτζανιού τυρί τσένταρ και 1/2 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε τις φέτες ντομάτας με το σκόρδο, τη ρίγανη και το πιπέρι.

Βήμα 3ο

Στην πίτα μας βάζουμε πρώτα τις φέτες ντομάτας, έπειτα το μείγμα τυριού και τέλος, τον βασιλικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σ΄ένα διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο τσένταρ και τη μοτσαρέλα που έχει απομείνει μαζί με την μαγιονέζα. Και προσθέτουμε το μείγμα στη γέμιση. Χαμηλώνουμε την ένταση του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την ντοματόπιτα για 30-35 λεπτά.

Πηγή: ohsweetbasil.com
Ρεβιθοσαλάτα με ντομάτες

Τι θα χρειαστείτε

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

10 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

3 φλιτζάνια ρεβίθια, βρασμένα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπέρι

1 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες, αφού τις έχουμε κόψει για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν ζουμιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο για ένα 1 λεπτό και ανακατεύουμε.

Βήμα 2ο

Σ’ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τις ντομάτες, τα ρεβίθια, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και αφού τα σκεπάσουμε, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.

Βήμα 3ο

Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι!

Πηγή και φωτογραφία: thekitchn.com
Ντομάτες γεμιστές με κατσικίσιο τυρί

Φωτογραφία: charlottepuckette.com

Τι θα χρειαστείτε

10 μεσαίες ντομάτες

500 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί

1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας, φρεσκοκομμένο βασιλικό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος τους. Μην το κόψετε πέρα ως πέρα αλλά αφήστε την άκρη ενωμένη με την υπόλοιπη πιπεριά. Αφαιρούμε την εσωτερική ψίχα της κάθε ντομάτας και τις βάζουμε στο ταψί.

Βήμα 2ο

Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατσικίσιο τυρί με το αυγό, τον βασιλικό, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους και στη συνέχεια, γεμίζουμε τις ντομάτες. Τις κλείνουμε με το πάνω μέρος και αλείφουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Βήμα 3ο

Ψήνουμε τις ντομάτες για 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Πριν σερβίρουμε περιμένουμε 15 λεπτά.

Πηγή: foodandwine.com
Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και λαχανικών

Τι θα χρειαστείτε

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

5 φρέσκα ασπρομανίταρα, ψιλοκομμένα

1 κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ

1 καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ

1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε μικρά καρέ

1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε μικρά καρέ

1 πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ

800 γραμμάρια, ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί

1 κουταλιάς της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό αποξηραμένο

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

500 γραμμάρια σπαγγέτι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο, αφήνοντας να περάσουν 2 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 6 λεπτά, πριν προσθέσουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Λίγο πριν βράσουν τα υλικά μας προσθέτουμε τα μυρωδικά.

Βήμα 2ο

Αφού βράσουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίσουμε πολύ καλά τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Για 1 λεπτό και σε υψηλή φωτιά ανακατεύουμε. Σερβίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο τυρί.

Πηγή και φωτογραφία: argiro.gr

About Μαρία Νικολοπούλου