Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Πώς να την ανιχνεύσετε

Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Πώς να την ανιχνεύσετε

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε φαινόμενο που εμποδίζει την πήξη ή την κυκλοφορία του αίματος.

 

 

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT), ή η βαθιά φλεβοθρόμβωση, συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε μία ή περισσότερες βαθιές φλέβες στο σώμα. Συνήθως επηρεάζει τα πόδια, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει εάν υποφέρετε από ορισμένες παθήσεις του αίματος που επηρεάζουν τον τρόπο πήξης. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν δεν μετακινείτε τα πόδια σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ένα ατύχημα.

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι μια σοβαρή πάθηση. Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στις φλέβες μπορούν να κινηθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να φτάσουν στους πνεύμονες. Μόλις φτάσουν εκεί, μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος. Ομοίως, οι θρόμβοι μπορούν να μεταναστεύσουν στην καρδιά σας. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να αποβεί μοιραία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι προκαλεί τη βαθιά φλεβική θρόμβωση;

Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Πώς να την ανιχνεύσετε

Όταν κάποιος έχει βαθιά φλεβική θρόμβωση, οι φλέβες, που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, αυτές στα πόδια, δυσκολεύονται να μετακινήσουν το αίμα. Έτσι, συσσωρεύεται εκεί, προκαλώντας οίδημα και πρήξιμο.

Το αίμα που πηγαίνει από την καρδιά στα πόδια κυκλοφορεί μέσω των αρτηριών. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην καρδιά. Από εκεί κινείται στους πνεύμονες για οξυγόνωση.

 

Όταν το αίμα πήζει μέσα σε μια φλέβα, δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται στα πόδια. Επομένως, διογκώνεται και προκαλεί πόνο. Στη συνέχεια, το αίμα πήζει και αποτρέπει την κανονική κυκλοφορία.

Θρόμβοι αίματος από βαθιά φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα οποιουδήποτε φαινομένου που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος ή που προωθεί την πήξη. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και περιορισμένης κίνησης.

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου καθιστούν κάποιον πιο ευαίσθητο σε αυτήν την κατάσταση. Μεταξύ αυτών μπορούμε να βρούμε:

  • Γενετική: Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν μια διαταραχή που οδηγεί σε προβλήματα κυκλοφορίας.
  • Παρατεταμένη ανάπαυση: Αυτό μπορεί να είναι νοσηλεία, για παράδειγμα.
  • Τραυματισμοί ή χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέραμε παραπάνω.
  • Εγκυμοσύνη, υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.
  • Το κάπνισμα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

 

 

Πώς εντοπίζεται η βαθιά φλεβική θρόμβωση;

Εξετάσεις αίματος
Υπάρχουν πολλές εξετάσεις για την ανίχνευση της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Κυμαίνονται από τεχνικές απεικόνισης έως διάγνωση με εξετάσεις αίματος.

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες καταστάσεις με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Για παράδειγμα, η πνευμονική εμβολή, οι μυϊκοί τραυματισμοί, η κυτταρίτιδα και η φλεγμονή των φλεβών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ειδικές εξετάσεις για να μπορείτε να εντοπίσετε τους θρόμβους στις φλέβες.

Αυτές είναι οι εξετάσεις.

Διπλός υπέρηχος

Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων για την παρατήρηση της ροής του αίματος μέσω των φλεβών. Μπορεί να ανιχνεύσει μπλοκαρίσματα ή θρόμβους αίματος σε βαθύτερες φλέβες. Έτσι, είναι το κλασικό τεστ απεικόνισης για τη διάγνωση της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Εξέταση D-Dimer

Αυτή η εξέταση αποτελείται από μια εξέταση αίματος που μετρά μια ουσία που απελευθερώνεται στο αίμα όταν διαλύεται ένας θρόμβος. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ένα άτομο δεν είναι πιθανό να έχει αυτήν την ασθένεια και το αντίστροφο.

 

Φλεβογραφία για τη βαθιά φλεβική θρόμβωση

Αυτή είναι η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγνωση θρόμβων αίματος. Ωστόσο, είναι μια επεμβατική διαδικασία, που σημαίνει ότι απαιτεί από τους γιατρούς να χρησιμοποιούν όργανα για τον χειρισμό του σώματος. Είναι ένας ειδικός τύπος ακτινογραφίας στην οποία ο γιατρός εγχέει βαφή σε μια μεγάλη φλέβα του ποδιού ή του αστραγάλου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δουν τις βαθιές φλέβες αυτού του άκρου.

Μαγνητική τομογραφία και αξονική

Οι δύο αυτές εξετάσεις προσφέρουν εικόνες και βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν διάφορες καταστάσεις. Οι εικόνες δείχνουν φλέβες και τυχόν θρόμβους. Ωστόσο, αυτές δεν χρησιμοποιούνται πολύ για τη διάγνωση αυτής της ασθένειας αλλά αποτελούν μια λύση.

Πρόληψη για τη βαθιά φλεβική θρόμβωση

κάπνισμα και τσιγάρο
Η εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης. Περιλαμβάνει την εξάλειψη του καπνού, του αλκοόλ και οτιδήποτε οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πρόληψη της DVT βασίζεται στη βελτίωση της ροής του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να συστήσει μια ρουτίνα ασκήσεων.

Συνιστάται επίσης να σηκώνετε τα πόδια σας τακτικά για να διευκολύνετε την κυκλοφορία. Από αυτήν την άποψη, ένα άτομο με αυτήν την πάθηση θα είναι πιο άνετο αν σηκώσει το τμήμα των ποδιών που έχει τους θρόμβους. Θα ήταν καλό να κοιμάστε με τα πόδια σας ψηλά.

Εάν είστε καπνιστής, προσπαθήστε να το κόψετε. Ο καπνός είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές καρδιακές παθήσεις. Οι γιατροί συνιστούν επίσης την άσκηση τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που αποτρέπουν την πήξη.

Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων για την πρόληψη αυτού του είδους προβλημάτων.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου