Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε κυβερνητική γραμμή τη στρατηγική της έντασης ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας, όπως τονίζει η αντιπολίτευση. Απομονωμένος, διχαστικός και με την πλάτη στον τοίχο από τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, πήρε το νήμα από τον Μ. Χρυσοχοΐδη και, επιτιθέμενος στον Δ. Κουτσούμπα, μίλησε για «ανοησίες» αναφορικά με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Η συζήτηση στην Ολομέλεια υπήρξε τομή ως προς την ομόθυμη στάση της προοδευτικής αντιπολίτευσης απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, πριν καν τη συζήτηση στη Βουλή, είχε ξεκαθαρίσει ότι εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης η πορεία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά η τιμή στη μνήμη και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου να αποδοθεί συμβολικά με σεβασμό στα μέτρα, στις αποστάσεις και στη δημόσια υγεία. Αποφασίστηκε λοιπόν μικρή αντιπροσωπεία της Κ.Ε. και της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει στεφάνι στα πρώην κρατητήρια της ΕΑΤ ΕΣΑ, χώρο μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές. Συμβολική πορεία με λίγα άτομα είχε προαναγγείλει το ΚΚΕ, αντιπροσωπεία εννέα ατόμων ο Γ. Βαρουφάκης. Μία ημέρα μετά, διεξήχθη σόου αυταρχισμού και καταστολής με αφορμή τη μικρή ομάδα ατόμων που μπήκε στο Πολυτεχνείο, με τη βία να απλώνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά κατοίκων και περαστικών. Αντίστοιχες εικόνες απρόκλητης αστυνομικής βίας με πρόσχημα την πανδημία είδαμε σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρες.
Η κυβέρνηση ωστόσο επέλεξε, αντί του διαλόγου και της συνεννόησης, να ρίξει λάδι στη φωτιά και να ποντάρει στην ένταση. Με μια χουντικής έμπνευσης ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ του Σαββάτου απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», με επίκληση στην πανδημία, για το τριήμερο 15-18 Νοεμβρίου. Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν ο εκ των δεξιών εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση όμως του Αλ. Τσίπρα βραχυκύκλωσε τους κυβερνητικούς. Αμέσως τα κόμματα της Αριστεράς και της προοδευτικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν. «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει ότι θα επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του συντάγματος.
Την επομένη, έπειτα από επικοινωνία Κουτσούμπα – Βαρουφάκη – Τσίπρα, οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. υπογράφουν κοινό κείμενο ενάντια στην καταπάτηση των άρθρων του συντάγματος και στον αυταρχισμό. Ο «Μωυσής» έκανε το θαύμα του… Μια κίνηση που σκόρπισε ενθουσιασμό στον αριστερό και δημοκρατικό κόσμο. Άλλωστε, τα τελευταία 30 χρόνια ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο από την εποχή του Φλωράκη και του Κύρκου. Θλιβερή εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη Φ. Γεννηματά να υποστηρίζει ότι τα τρία κόμματα «παίζουν το παιχνίδι του Μητσοτάκη» εγκλωβισμένη ανάμεσα σε Λοβέρδο, Βενιζέλο και Μητσοτάκη.
Πέραν της ιστορικής κίνησης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα της Αριστεράς, που μαζί αντιστοιχούν στο 40% του λαού, οριοθετούνται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και του συντάγματος. Καμπή και προπομπός για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις; Θα ήταν πρόωρο και βιαστικό να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Αναμφισβήτητα όμως σπάει τον πάγο. Ενόψει μάλιστα σκληρών νομοθετημάτων που έπονται, όπως η κατάργηση του οκταώρου με το εργασιακό Βρούτση, οι συγκλίσεις και η συνεννόηση, αν μη τι άλλο, διευκολύνονται.