Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Υπάρχει και αυτό το χιόνι…

Υπάρχει και αυτό το χιόνι…

Οι σκηνές βυθισμένες στο χιόνι. Το κρύο ανυπόφορο. Άνθρωποι σε απόγνωση. Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος κάνουν ακόμα πιο τραγική την κατάσταση. Για τους δεκάδες  πρόσφυγες στις δομές της Αττικής ξημέρωσε μια «μαύρη» μέρα…

Το σχέδιο μεταφοράς των πιο ευάλωτων σε κλειστό θερμαινόμενο χώρο από τη δομή του Ελαιώνα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε το βράδυ της Δευτέρας, ούτε το πρωί της Τρίτης. Αργά μόνο το μεσημέρι της Τρίτης, άρχισε να οργανώνεται η μεταφορά τους σε ασφαλέστερες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» τρία πούλμαν περιμένουν έξω από τη δομή και στους πρόσφυγες δόθηκε οδηγία να πάρουν την κουβέρτα και τον υπνόσακο, που τους έχουν δοθεί, και να ανέβουν στα πούλμαν. Άγνωστο παραμένει αν θα μεταφερθούν και οι περίπου 450 σκηνίτες του Ελαιώνα.

Δύο βίντεο που ανέβασε η ΚΕΕΡΦΑ στη σελίδα της στο φέισμπουκ δίνει μια εικόνα από την κατάσταση που αντιμετώπισαν το πρωί οι σκηνίτες του Ελαιώνα. Η διαμονή προσφύγων σε σκηνές στον Ελαιώνα και σε άλλες δομές της Αττικής ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής έξωσης των ευάλωτων από τα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ και από τα νησιά το καλοκαίρι ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς πρόβλεψη για ασφαλή στέγαση την επόμενη μέρα. Ήδη σημειώνονται τεχνικά προβλήματα με τη διανομή συσσιτίου σε μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στις σκηνές στη νέα δομή της Μαλακάσας και αλλού από την πλατεία Βικτωρίας και τα νησιά.

Άμεση εκκένωση των σκηνών του Ελαιώνα και μεταφορά των ανθρώπων σε ξενοδοχεία ζητά η ΚΕΕΡΦΑ. «Οι χειμερινές σκηνές στον Ελαιώνα καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι. Οι καλοκαιρινές (ανύπαρκτες σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική σύμβουλο Αθήνας Μελίνα Δασκαλάκη) θάφτηκαν στο χιόνι. Θέρμανση ανύπαρκτη, κουβέρτες για να κουκουλωθούν μόνο. Μητέρες φτιάχνουν πρωινό σε αυτό το χάλι. Βάλτε τέλος στην απανθρωπιά», σημειώνει.

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε για ώρες στην παλιά δομή της Μαλακάσας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν σκηνές ύστερα από την τελευταία κακοκαιρία και όλοι οι διαμένοντες ζουν σε κοντέινερ.

Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», τα καινούργια κοντέινερ δεν έχουν ντους και τουαλέτα και οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στο χιόνι για να πάνε στις κοινόχρηστες, ενώ οι πρόσφυγες ανησυχούν για τη ζωή των νεογέννητων παιδιών, που μένουν σε συνθήκες πολικού ψύχους χωρίς ρεύμα. Το μεσημέρι της Τρίτης αναμενόταν να οργανωθεί η μεταφορά περίπου 30 ασυνόδευτων ανήλικων από τη δομή της Μαλακάσας σε ξενοδοχεία.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι έχει γίνει πρόβλεψη από το τέλος του έτους για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών και έχουν μοιραστεί στους πρόσφυγες κουβέρτες, σλίπινγκ μπαγκ, είδη υγιεινής και μουσαμάδες. Προφανώς οι αρχές θεωρούν τους μουσαμάδες επαρκή τρόπο μόνωσης των καλοκαιρινών σκηνών από το χιόνι και το κρύο, δεν εξηγούν όμως γιατί υπήρξαν σκηνές που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έσπασαν, με το χιόνι να πέφτει πάνω στους ανθρώπους.

Τέλος, σημειώνεται ότι διακοπή ρεύματος σημειώθηκε και στη δομή της Ριτσώνας, η οποία πλέον έχει αποκατασταθεί.

imerodromos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου