Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία μόνο από όλες τις ελληνικές κουζίνες, με την οποία θα τρεφόμαστε αποκλειστικά για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας, θα το ομολογήσουμε, αυτή θα ήταν η κρητική. Κατά προτίμηση, βέβαια, μαγειρεμένη από τα χεράκια των ντόπιων εξπέρ στο είδος τους. Επειδή, όμως, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να μετακομίσουμε μόνιμα στην Κρήτη, δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας και εξασκούμε τα μαγειρικά μας ταλέντα, ακολουθώντας κατά γράμμα πέντε από τις πιο λαχταριστές συνταγές που ευωδιάζουν άρωμα… μεγαλονήσου, από το in2life.gr.
Χανιώτικο μπουρέκι
Μπουρέκι χανιώτικο
Υλικά
- 1½ κιλό κολοκύθια μέτρια
- 1 κιλό πατάτες μέτριες
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 κιλό μυζήθρα
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα μεγάλη και ώριμη, περασμένη από τον τρίφτη
- 4 κουταλιές αλεύρι
Για τη ζύμη:
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- λίγη τσικουδιά
- νερό όσο σηκώσει για να κάνουμε ένα μέτριο ζυμάρι
Αρχικά ζυμώνουμε το φύλλο ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά με τα υγρά. Ζυμώνουμε αρκετά για να γίνει ένα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες μετρίου πάχους και τις πατάτες λίγο λεπτότερες και τις αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τη μυζήθρα, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά να πάνε τα υλικά μας παντού. Ανοίγουμε τη ζύμη κάνοντας δυο φύλλα μέτρια σε πάχος και λαδώνουμε το ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλλο, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια και πάνω από τα κολοκύθια πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές αλεύρι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχουμε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σησάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε λίγο αφότου το βγάλουμε από τον φούρνο. Παγωμένο είναι μαγεία.
Γαμοπίλαφο με γίδα
– 2 κιλά γίδα (κατσίκα) σε μεγάλα κομμάτια
– 1 ολόκληρο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο στη μέση
– 1 κρεμμύδι
– 2 καρότα
– 1 φύλλο δάφνης
– 1 ρύζι/3 ζωμός ρύζι καρολίνα
– χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια
– 250-300 γραμμάρια στακοβούτυρο
– αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής – Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε τα κρέατα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν για 3-4 ώρες( στους γάμους στην Κρήτη οι νοικοκυρές ξεκινούσαν την συνταγή από το πρωί).
- Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ,σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νερό) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου.
- Αναλογία ένα μέρος ρύζι προς τρία μέρη νερό. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρόλι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά , σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο.
Στακοβούτυρο – Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μία ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
Tips
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας αν δεν βρίσκετε στακοβούτυρο.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τον ζωμό από την προηγούμενη μέρα να τον αφήσετε να κρυώσει και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο για την επομένη.
Όταν σερβίρουμε πρέπει το πιλάφι να έχει και λίγο ζουμάκι, σερβίρεται άμεσα γιατί συνεχίζει το πήξιμο του ζωμού από την θερμότητα.
Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα
Υλικά
1 κιλό χοιρινό από σπάλα κοµµένο σε κοµµάτια
1 κιλό πράσα 5 κουταλιές σέλινο ψιλοκοµµένο
8 δαµάσκηνα κοµµένα στη µέση
1 µικρό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 κουταλιά πελτέ ντοµάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Σοτάρουµε ελαφρά το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Ρίχνουµε το χοιρινό και το αφήνουµε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε ένα φλιτζάνι νερό, λίγο αλάτι και σιγοψήνουµε, για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας και το τοποθετούµε σε µία πιατέλα. Ρίχνουµε στο τηγάνι τα πράσα (κοµμένα σε ροδέλες), δύο φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Ψήνουµε για 25 λεπτά σε µέτρια θερµοκρασία. Βάζουµε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουµε ντοµατοπελτέ (διαλυµένο σε λίγο χλιαρό νερό), τα δαµάσκηνα και το σέλινο. Ανακατεύουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο µέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Σερβίρουµε ζεστό, µε άφθονο φρεσκοτριµµένο πιπέρι.
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Υλικά
1 κιλό χοχλιούς 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξύδι 1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Εναλλακτικά: Κάνουμε κουρκούτι με αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο (αν το επιθυμούμε), γεμίζουμε το στόμιο των χοχλιών με το μείγμα μας και τους τηγανίζουμε στο λάδι με το δεντρολίβανο.
Καλιτσούνια Σητειακά ανεβατά
Υλικά
Για τη ζύμη: 3 κιλά αλεύρι
3 ποτήρια ελαιόλαδο
4 αυγά
3 ποτήρια ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι)
1 ½ ποτήρι νερό
Για τη γέμιση:
2 κιλά μυζήθρα (τριμμένη)
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνουμε το προζύμι να ανέβει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει. Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνουμε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε.