Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

5 αγαπημένες συνταγές για… γλυκό Φθινόπωρο

5 αγαπημένες συνταγές για… γλυκό Φθινόπωρο

Μυρωδιές και γεύσεις από μούστο, μήλα, ζάχαρη, κανέλα και κάστανα δημιουργούν φθινοπωρινή ατμόσφαιρα στην τραπεζαρία του σπιτιού μας. Δείτε πέντε συνταγές για αγαπημένα γλυκά του Φθινοπώρου.

5 συνταγές για φθινοπωρινά γλυκά

Αναποδογυριστή µηλόπιτα

Αναποδογυριστή Μηλόπιτα της Αργυρώς

Τι θα χρειαστείτε:

1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 αυγά
1 λεμόνι (ξύσμα)
3 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
5 μήλα καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή σε μισοφέγγαρα
1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Βάζετε σε ένα ταψάκι τις δύο κουταλιές βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά. Στρώνετε τα μήλα στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο και πασπαλίζετε με το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ. Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους από τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και το γάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μίγμα και διπλώνετε απαλά. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία ζύμη όπως το κέικ. Ρίχνετε τη ζύμη πάνω στα μήλα. Ψήνετε για 1 ώρα στους 180°C και όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζετε για να έρθουν τα μήλα από πάνω.

Συνταγή-φωτογραφία: argiro.gr

Μουσταλευριά

Μουσταλευριά

Τι θα χρειαστείτε:

6 κούπες μούστο
9 κουταλιές στάχτη από ξυλοκάρβουνα
2/3 κούπας αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ
2/3 κούπας καρύδια χοντροαλεσμένα
λίγη κανέλα

Τι θα κάνετε: Πριν χρησιμοποιήσετε το μούστο, χρειάζεται προηγουμένως να τον καθαρίσετε. Βάλτε τον σε ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα. Δέστε μέσα σε διπλό τουλπάνι τη στάχτη και βάλτε τη μέσα στο μούστο. Βράστε τον 10΄ λεπτά περίπου κι αφήστε τον να σταθεί 12 ώρες. Περάστε τον από λεπτή σίτα στρωμένη με τουλπάνι και μετρήστε τον. Για κάθε κούπα θα χρειασθείτε 2 κουταλιές αλεύρι. Βάλτε το αλεύρι σε τηγάνι με βαρύ πάτο και καβουρντίστε το ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς, επάνω σε χαμηλή φωτιά. Διαλύστε το αλεύρι σε λίγο μούστο και βάλτε τον υπόλοιπο στη φωτιά να βράσει. Ρίξτε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά, για να μη σβολιάσει και βράστε τη μουσταλευριά, ώσπου να διαυγάσει και να δέσει. Βάλτε τη σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα. Πασπαλίστε την επιφάνεια με καρύδια και κανέλα. Εάν κάνετε τη μουσταλευριά με νισεστέ, δε χρειάζεται να τον καβουρντίσετε. Μπορείτε ακόμη, να κάνετε τη μουσταλευριά με κορν φλάουρ ή με ψιλό σιμιγδάλι. Η πατροπαράδοτη όμως μουσταλευριά, γίνεται με αλεύρι απ’ όπου και τ’ όνομά της.

Aλεξάνδρειο – Εστιατόριο/Καφεζαχαροπλαστείο

 

 

Συνταγή: Βέφα Αλεξιάδου

Αχλάδια λουσμένα με σοκολάτα

Αχλάδια με σοκολάτα

Τι θα χρειαστείτε:

1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανια τσαγιου νερο
λιγο αλατι
4 κουταλιες σουπας χυμος λεμονιου
6-7 μεγαλα γινωμενα αχλαδια

Σάλτσα
1 πακετο κακαο
1 ποτηρι νερο
1 και 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 βανιλλια

Τι θα κάνετε: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τα αχλάδια να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζετε τα αχλάδια ολόκληρα, αφαιρώντας και τα κουκούτσια τους και αφήνοντας το κοτσάνι τους. Τα ρίχνετε στο σιρόπι και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μισή ώρα). Τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα βράζετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει την αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε με αυτή τα αχλάδια.

Fabrique Sucrée

 

 

Συνταγή: sintagespareas.gr

Γλυκό του κουταλιού ελιά

Γλυκό του κουταλιού ελιά

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό ελιές καλαμών ή μαύρες χωρίς άλμη
430 γρ. ζάχαρη
250ml νερό
4 κουταλιές ασβέστη
1 κλωναράκι βασιλικού
κ. τ. σ. λεμόνι

Τι θα κάνετε: Βάζετε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ. Σε μια λεκάνη διαλύετε καλά τον ασβέστη σε 4 λίτρο νερό και βάζετε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ελέγχετε αν έχουν ξεπικρίσει αλλιώς αφήνετε παραπάνω. Ξεπλένετε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό, το βασιλικό και τις ελιές και βράζετε μέχρι να δέσει το γλυκό. Αφαιρείτε το βασιλικό και προσθέτετε το λεμόνι. Αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.

Συνταγή: glykokyriakis.gr

Κέικ με κάστανα

Κέικ Κάστασνο

Τι θα χρειαστείτε:

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. ζάχαρη
1 βιτάμ
4 αυγά
1 φλ.γάλα
2 βανίλιες
1 μπέικιν
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

Για το γλάσο:

125 γρ. κουβερτούρα
4 κ.σ. άχνη
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. βούτυρο

Τι θα κάνετε: Για το κέικ, χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες. Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών το αλεύρι με το γάλα εναλλάξ. Αλευρώνετε ελαφρά τα κάστανα και τα προσθέτετε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Βάζετε σε φόρμα και ψήνετε στους 180 για περίπου 40 λεπτά. Για το γλάσο, λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτετε την άχνη, το γάλα, το κονιάκ και ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο γυαλιστερό μείγμα. Αποσύρετε από την φωτιά και περιχύνετε το κέικ.

Πηγή: sintagespareas.gr

About Μαρία Νικολοπούλου