Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

5 Μυστικά για το τέλειο κοντοσούβλι – Οι καλύτερες συνταγές για σούβλα και φούρνο

5 Μυστικά για το τέλειο κοντοσούβλι – Οι καλύτερες συνταγές για σούβλα και φούρνο

 

1. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Το μαρινάρισμα του κρέατος καλό είναι να διαρκέσει από 24 έως 36 ώρες, εκτός αν πρόκειται για κοτόπουλο, που του αρκούν 10 – 12 ώρες. Στο μείγμα της μαρινάδας είναι σχεδόν απαραίτητη η παρουσία όξινων υλικών (κυρίως κρασί, χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού, ξίδι, ντομάτα -όταν είναι στην εποχή της- ακόμη και κρεμμύδια), γιατί μαλακώνουν τις ίνες του κρέατος και το κάνουν τρυφερό. Εξάλλου οι μαρινάδες νοστιμίζουν θαυμάσια κάθε είδους κρεατικό, ιδιαίτερα όσα έχουν σχετικά βαριά οσμή, όπως το αρνίσιο και το πρόβειο.

2. ΖΟΥΜΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το ελάχιστο πάχος των κομματιών που προορίζονται για κοντοσούβλι είναι 3 εκ. Τα λεπτότερα κομμάτια, ιδιαίτερα σε άπαχα κρεατικά όπως το μοσχάρι, θα στεγνώσουν και θα γίνουν δυσάρεστα σκληρά. Ιδανικό μέγεθος για κοντοσούβλι είναι κομμάτια σχετικά τετραγωνισμένα (όσο γίνεται), με διαστάσεις περίπου 8 x 8 εκ. Το μοσχάρι μπορεί να κοπεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια.

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

 

3. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ

Τα κομμάτια πρέπει να περαστούν στη σούβλα κοντά και αρκετά σφικτά, αλλά όχι πολύ πιεσμένα το ένα με το άλλο, τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα (αν τρυπήσουμε τα κομμάτια μακριά από το κέντρο, το ασύμμετρο βάρος του κομματιού που θα κρέμεται θα «τραβάει» προς τα κάτω όλο το κομμάτι και δεν θα του επιτρέπει να γυρίζει ομαλά, ιδιαίτερα αν η σούβλα δεν είναι τετραγωνισμένη). Προαιρετικά, στερεώνουμε το κοντοσούβλι, στις δύο άκρες του, με τις δαγκάνες της σούβλας, για να μείνει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

4. Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΟΥΒΛΑ

Η κατάλληλη σούβλα είναι μακριά και λεπτή, ειδική για κοντοσούβλι ή κοκορέτσι και μάλιστα τετραγωνισμένη, ώστε να μη γλιστρούν τα κομμάτια κατά το γύρισμα. Πριν από τη χρήση, πλένουμε καλά τη σούβλα με νερό και σαπούνι, τη σκουπίζουμε και, λίγο πριν περάσουμε το κοντοσούβλι, την περνάμε με μια λεμονόκουπα για να απομακρύνουμε τυχόν «γάριασμα», δηλαδή κάποια σημεία με μαύρο χρώμα, πλήρως ακίνδυνα, που εμφανίζονται στις μη ανοξείδωτες σούβλες. Το λεμόνι, εξάλλου, έχει γνωστή μικροβιοκτόνο δράση. Μετά τη χρήση, και όσο είναι ακόμη σχετικά ζεστή, την πλένουμε καλά με νερό και σαπούνι, την περνάμε με λίγο λάδι και την τυλίγουμε σε νάιλον σακούλες. Την αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος, για να αποφύγουμε τυχόν σκουριά, αν δεν είναι ανοξείδωτη.

5. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΡΑΚΑ

Κάθε φορά που πρόκειται να ψήσουμε στα κάρβουνα, εκτός από την κύρια θράκα, είναι μάλλον απαραίτητο να φτιάξουμε και μια συμπληρωματική, για να τροφοδοτούμε την κύρια όποτε παραστεί ανάγκη· π.χ. όταν την ημέρα του ψησίματος φυσούν έντονοι άνεμοι και εξαντλούν σύντομα τη φωτιά ή όταν απαιτείται πολύωρο ψήσιμο, επομένως η μία θράκα δεν αρκεί, ή όταν είμαστε σχετικά αρχάριοι και μας σβήσει η κύρια θράκα κατά το ψήσιμο.

.kathimerini.gr

 

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Π.ΣΚΟΥΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

 

 

 

To χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία παραδοσιασκή συνταγή και πολύ αγαπημένη όλων των Ελλήνων. Στη δική μου συνταγή για Κοντοσούβλι Χοιρινό θα βρείτε φρέσκια ντομάτα και πάπρικα στο μαρινάρισμα, μαζί με φρέσκο θυμάρι για επιπλέον αρώματα.

Συνταγή για Κοντοσούβλι Χοιρινό

Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Μερίδες: 6-8

Υλικά Συνταγής

2 κιλά χοιρινό λαιμό σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες ντομάτες
2 λεμόνια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα
φρέσκο θυμάρι
πολύχρωμες πιπεριές

Υλικά για Κοντοσούβλι Χοιρινό

Εκτέλεση Συνταγής

Το πρώτο στάδιο και το πιο σημαντικό είναι το μαρινάρισμα.

Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, την πάπρικα, το κρασί και τον χυμό από τα λεμόνια. Στην συνέχεια τρίβουμε μέσα το κρεμμύδι και τις ντομάτες και προσθέτουμε τα τρυφερά φύλλα από το φρέσκο θυμάρι.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Μαρινάρισμα για Κοντοσούβλι Χοιρινό

Tip: ο χυμός από τα λεμόνια και το κρασί θα μαλακώσουν αρκετά το κρέας μας και θα είναι μαλακό.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το σκεύος και μαρινάρουμε το κρέας για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.

Tip: ιδανικά το προετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα και το μαρινάρουμε όλο το βράδυ.

Ήρθε η ώρα για τη σούβλα. Αφαιρούμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα και βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν για λίγο.

Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές.

Περνάμε εναλλάξ στη σούβλα ένα κομμάτι χοιρινού και μετά ένα κομμάτι πιπεριάς, μέχρι να γεμίσει η σούβλα μας.

Κοντοσούβλι Χοιρινό στη σούβλα

Αλατοπιπερώνουμε απέξω το κοντοσούβλι και ψήνουμε 1-1,5 ώρα, ανάλογα την ένταση του μπάρμπεκιου που έχουμε, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα από έξω, χωρίς να στεγνώσει όμως στο εσωτερικό του.

Tip: μπορούμε να το ψήσουμε και στο φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Αρχικά για 1 ώρα στους 180-200ºC και μετά για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

 

 

Επίσης μια εξαίσια συνταγή για κοντοσούβλι χοιρινό με μπόλια που θα λιώνει στο στόμα και θα εντυπωσιάσει στο πασχαλινό τραπέζι.

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο για κοντοσούβλι (λαιμός)
  • 2 ντομάτες κομμένες
  • 2 πιπεριές κομμένες
  • 1 κουτ.σούπας ρίγανη
  • 1 κουτ.σούπας κόλιανδρο
  • 1 Αρνίσια μπόλια

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το κρέας στη σούβλα εναλλάξ με τα λαχανικά

Βήμα 2

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά

Βήμα 3

Περνάμε από πάνω και διπλώνουμε τη μπόλια

Βήμα 4

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 2 ώρες

Βήμα 5

Το κοντοσούβλι χοιρινό με μπόλια είναι έτοιμο!

 

Αρνίσιο κοντοσούβλι

Αρνίσιο κοντοσούβλι

Ένα πεντανόστιμο αρνίσιο κοντοσούβλι με μουστάρδα και πάπρικα, τυλιγμένο σε μπόλια για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας το τέλειο μεζέ. Μια εύκολη συνταγή  με οδηγίες για ψήσιμο στη σούβλα αλλά και στον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού σας.

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά αρνίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένα σε κομμάτια 6×6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ.
  • 1 μεγάλη ή 2 μέτριες μπόλιες αρνίσιες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή ή καπνιστή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τα κομμάτια κρέατος και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε για 2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας.
  2. Αν ψήσετε στα κάρβουνα το κοντοσούβλι σας: Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς το κρέας (προσοχή στο αλάτι αν βάλατε αρκετό στη μαρινάδα) και το σουβλίζετε, σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στη ψησταριά σας. Προτιμήστε η σούβλα να είναι τετραγωνισμένη για να μη “γυρίζουν” τα κομμάτια όσο θα γυρνάει η σούβλα.
  3. Αν ψήσετε στο φούρνο το κοντοσούβλι σας: Παίρνετε μικρές σούβλες που να χωράνε στο φούρνο σας, και περνάτε κολλητά τα κομμάτια του κρέατος, προσέχοντας να τρυπάτε στο κέντρο των κομματιών και να μην αφήνετε κενά μεταξύ τους.
  4. Και στις δύο περιπτώσεις τυλίγετε το κρέας σφιχτά με τη μπόλια, προσέχοντας να μην τη τεντώσετε υπερβολικά, για να μη σχιστεί και γιατί όσο ψήνετε θα λιώνει και θα λεπταίνει, με κίνδυνο να κοπεί και να αφήσει εκτεθειμένο το κρέας. Δένετε τη μπόλια με σπάγκο μαγειρικής γύρω από το κοντοσούβλι.
  5. Για το ψήσιμο στα κάρβουνα: Ξεκινάτε το ψήσιμο, γυρίζοντας συνέχεια το κοντοσούβλι, κοντά στη φωτιά για να κάνει κρούστα. Μετά από 20 περίπου λ γυρίσματος, το ανεβάζετε πιο ψηλά και συνεχίζετε το γύρισμα για περίπου 2 ½ περίπου ώρες (ανάλογα με το μέγεθός του). Τα κόβετε σε φέτες και τα σερβίρετε ζεστά.
  6. Για το ψήσιμο στο φούρνο: Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο τα κοντοσούβλια σας , τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ½ λ. γυρίζοντάς τα τακτικά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45-55 λ, ανάλογα με το μέγεθός τους,  γυρίζοντας το από την άλλη πλευρά 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος χωρίς το αλουμινόχαρτο. Τα κόβετε σε φέτες και τα σερβίρετε ζεστά.

 

About Μαρία Νικολοπούλου