Μυρωδιές και γεύσεις από μούστο, μήλα, ζάχαρη, κανέλα και κάστανα δημιουργούν φθινοπωρινή ατμόσφαιρα στην τραπεζαρία του σπιτιού μας. Δείτε πέντε συνταγές για αγαπημένα γλυκά του Φθινοπώρου.
Αναποδογυριστή µηλόπιτα
Τι θα χρειαστείτε:
1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 αυγά
1 λεμόνι (ξύσμα)
3 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
5 μήλα καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή σε μισοφέγγαρα
1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Βάζετε σε ένα ταψάκι τις δύο κουταλιές βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά. Στρώνετε τα μήλα στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο και πασπαλίζετε με το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ. Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους από τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και το γάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μίγμα και διπλώνετε απαλά. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία ζύμη όπως το κέικ. Ρίχνετε τη ζύμη πάνω στα μήλα. Ψήνετε για 1 ώρα στους 180°C και όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζετε για να έρθουν τα μήλα από πάνω.
Συνταγή-φωτογραφία: argiro.gr
Μουσταλευριά
Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά
150 ml πετιμέζι
600 ml + 150 ml νερό ΖΑΡΟΣ
150 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας) πλυμένα και στεγνά
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο
4-5 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι
Λίγη σκόνη κανέλας
Επί το έργον
Μετράμε το πετιμέζι και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Το αραιώνουμε με τα 600 ml νερό και παίρνουμε πάνω κάτω 200 ml από το διάλυμα σε μια κανάτα. Βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει με τα φύλλα της αμπερόζας και το ξυλάκι της κανέλας.
Διαλύουμε το αλεύρι πολύ καλά στα 200 ml της κανάτας και μόλις πάει να πάρει βράση η κατσαρόλα το αδειάζουμε περνώντας το από σουρωτήρι. Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και περνάμε 150 ml νερό από το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να φύγει και το υπόλοιπο αλεύρι. Εδώ αρχίζει η φάση του ανακατέματος.
Θα πάρει 35-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει. Πριν πήξει εντελώς αφαιρούμε την αμπερόζα και την κανέλα. Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το σουσάμι.
Όταν είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ που έχουμε πασπαλίσει αν θέλουμε με λίγο σουσάμι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και καρύδι και λίγη σκόνη κανέλας.
Παρατηρήσεις
- Αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά μπορούμε να αυξήσουμε το πετιμέζι εις βάρος του νερού. Εδώ έχω βάλει αν λογαριάσετε 5 μέρη νερό-1 μέρος πετιμέζι- 1 μέρος αλεύρι (δηλαδή το 6:1 για τα υγρά: αλεύρι έχει αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι 1,5 πετιμέζι-4,5 νερό- 1 αλεύρι. Πάλι θα είχαμε 6 μέρη υγρών 1 μέρος αλεύρι και θα ήταν πιο γλυκιά).
- Από περιέργεια μέτρησα τη θερμοκρασία στη μουσταλευριά στη φάση απόσυρσης. Ήταν 102 βαθμοί Κελσίου. Δεν ξέρω αν ισχύει με άλλες αναλογίες υλικών, είναι όμως ενδεικτική.
- Με τις παραπάνω ποσότητες προέκυψαν 4 πιατάκια φρούτου μουσταλευριά. Άλλοι θεώρησαν μερίδα το κάθε πιατάκι, για άλλους ήταν πολύ οπότε κόπηκε και τυλίχτηκε σε μικρότερες μερίδες (ενδεικτικό της υφής και το τύλιγμα).
- cretangastronomy.gr
Συνταγή: Βέφα Αλεξιάδου
Αχλάδια λουσμένα με σοκολάτα
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανια τσαγιου νερο
λιγο αλατι
4 κουταλιες σουπας χυμος λεμονιου
6-7 μεγαλα γινωμενα αχλαδια
Σάλτσα
1 πακετο κακαο
1 ποτηρι νερο
1 και 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 βανιλλια
Τι θα κάνετε: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τα αχλάδια να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζετε τα αχλάδια ολόκληρα, αφαιρώντας και τα κουκούτσια τους και αφήνοντας το κοτσάνι τους. Τα ρίχνετε στο σιρόπι και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μισή ώρα). Τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα βράζετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει την αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε με αυτή τα αχλάδια.
Συνταγή: sintagespareas.gr
Γλυκό του κουταλιού ελιά
Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό ελιές καλαμών ή μαύρες χωρίς άλμη
430 γρ. ζάχαρη
250ml νερό
4 κουταλιές ασβέστη
1 κλωναράκι βασιλικού
κ. τ. σ. λεμόνι
Τι θα κάνετε: Βάζετε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ. Σε μια λεκάνη διαλύετε καλά τον ασβέστη σε 4 λίτρο νερό και βάζετε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ελέγχετε αν έχουν ξεπικρίσει αλλιώς αφήνετε παραπάνω. Ξεπλένετε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό, το βασιλικό και τις ελιές και βράζετε μέχρι να δέσει το γλυκό. Αφαιρείτε το βασιλικό και προσθέτετε το λεμόνι. Αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.
Συνταγή: glykokyriakis.gr
Κέικ με λευκή σοκολάτα και κρέμα κάστανο
Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά
Για το κέικ
250 γρ. φυτικό Βούτυρο μαλακό
250 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1 + ½ ποτήρι νερού γάλα
2 κ. σ. Κακάο
Για την κρέμα
100 γρ. Γιαούρτι
100 γρ. Τυρί κρέμα
25 γρ. Λευκή σοκολάτα
3 κ.σ . ζάχαρη άχνη
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ. σ. Μαρμελάδα κάστανο
Για το γαρνίρισμα
200 γρ. Λευκή σοκολάτα
200 ml crème fresh
25 γρ. Μαύρη σοκολάτα
3 κ.σ. Τριμμένη σοκολάτα υγείας
Εκτέλεση
Γι το κέικ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο με το μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια τα προσθέτουμε σταδιακά στο βούτυρο. Προθέτουμε το γάλα και χτυπάμε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
Αλείφουμε δυο στρογγυλές φόρμες (με διάμετρο 25 cm) με λίγο βούτυρο και μοιράζουμε το μίγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180ο για 55 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε και με προσοχή κόβουμε οριζόντια κάθε κέικ στη μέση ώστε να δημιουργήσουμε 4 στρογγυλές βάσεις.
Για τη γέμιση
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί. Θα πρέπει να προσέξουμε η θερμοκρασία νε είναι πολύ χαμηλή και τα πρώτα 5 λεπτά να μην ανακατέψουμε τη σοκολάτα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με 1 κ. σ. Ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει παχύρευστη μορφή. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το τυρί και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα κάστανο και τη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Στρώνουμε μια βάση από το κέικ από πάνω βάζουμε το 1/3 της γέμισης, από πάνω άλλη ένα κομμάτι από το κέικ και λίγο από τη γέμιση, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε 3 στρώσεις με κρέμα. Στο τέλος κλείνουμε με ένα κομμάτι κέικ το οποίο θα γαρνίρουμε με λευκή σοκολάτα.
Για την επικάλυψη λευκής σοκολάτας
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί. Θα πρέπει να προσέξουμε η θερμοκρασία νε είναι πολύ χαμηλή και τα πρώτα 5 λεπτά να μην ανακατέψουμε τη σοκολάτα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μπλέντερ τη crème fresh 8 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύομε με ένα κουτάλι. Απλώνουμε τη γαρνιτούρα ομοιόμορφα ώστε να καλυφθεί όλο το κέικ. Με ένα κουτάλι γαρνίρουμε τη τριμμένη σοκολάτα περιμετρικά του κέικ.
Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για μια ώρα να παγώσει.
Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και γαρνίρουμε το κέικ από πάνω σε ακανόνιστες γραμμές. Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Πηγή: sintagespareas.gr