Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία

Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία

Αυτό το φαγητό το είχαμε δοκιμάσει πριν χρόνια οικογενειακώς στην Έδεσσα, εκεί κοντά στους καταρράκτες. Θέλησα να το φτιάξω χωρίς να ψάξω για την ακριβή συνταγή, μόνο όπως το θυμόμουν και έβαλα τη φαντασία μου να το ολοκληρώσω σύμφωνα με τα γευστικά γούστα μας. Και έγινε τέλειο και πεντανόστιμο!

Υλικά

 6 μερίδες
  1. 1 κιλό μοσχαράκι ποντίκι
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  3. 1 μεγάλο καρότο
  4. 1 πιπεριά
  5. 1 κον κασέ
  6. 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  7. 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
  8. μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 3-4 κουκουτσάκια μπαχάρι)
  9. 1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, δαφνόφυλλο,
  10. 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  11. 3-4 πατάτες μεγάλες
  12. 4-5 μελιτζάνες
  13. 250 γρ. Φέτα
  14. 250 γρ. ρεγκάτο ή άλλο κεφαλοτύρι
  15. Για τη μπεσαμέλ
  16. 1 λίτρο γάλα
  17. 150 γρ. βούτυρο
  18. 3-4 μεγάλες κουτ.σούπας αλεύρι
  19. 1 αυγό
  20. μοσχοκάρυδο, αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις αφήνουμε για λίγο σε αλατόνερο. Μετά τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόχαρτο, τις αλατίζουμε και της αλείφουμε με λάδι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

    ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

  2. Ωστόσο, μαγειρεύουμε το κοκκινιστό μοσχαράκι. Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο με το κρέας και τον πελτέ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασάκι. Προσθέτουμε την ντομάτα και νερό. Αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά στη χύτρα. Το αλάτι το ρίχνουμε στο τέλος για να μη σφίξει το κρέας.

    Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 2
  3. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Για τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν πάρει βράση αποσύρουμε, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα μη σβολιάσει. Όταν κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αυγό.

    Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 3
  4. Όταν γίνουν αυτά, αρχίζουμε το χτίσιμο του φαγητού. Εγώ χρησιμοποίησα πήλινα ατομικά σκεύη. Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και σε κανονικό ταψί.

     Λαδώνουμε το σκεύος μας και απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας να σχηματίσει έναν χοντρό, πλούσιο πάτο. Πασπαλίζουμε με τη φέτα τριμμένη και από πάνω απλώνουμε τα κομμάτια απ’ το μοσχαράκι κομμένα σε μπουκίτσες, μαζί με τη σάλτσα του φαγητού.

    Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 5Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 5
  5. Από πάνω στρώνουμε τις πατάτες, το τριμμένο κίτρινο τυρί και τέλος τη μπεσαμέλ.

    Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 6Βορειοελλαδίτικο τσουμπλέκι με λίγη φαντασία φωτογραφία βήματος 6
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Καλή σας όρεξη!

About Μαρία Νικολοπούλου