Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι επιβιωτιστές προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου

Οι επιβιωτιστές προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου

Είτε πρόκειται για την πανδημία, το Brexit, την κλιματική κρίση είτε για πόλεμο ή πυρηνική επίθεση κάποιοι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

 

Οι «επιβιωτιστές» («preppers») δεν περιμένουν τις διεθνείς εξελίξεις, που συνεχώς ξεπερνούν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, για να αποθηκεύσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και να καταστρώσουν σχέδια διαφυγής και προστασίας. Ο επιβιωτισμός, που άνθησε κυρίως στις ΗΠΑ -στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου- και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπιζόταν προ πανδημίας με… καγχασμό, στα όρια των θεωριών συνωμοσίας, ως παράδοξο φαινόμενο που παρατηρείται σε ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον φόβο του αγνώστου με ορθολογιστική -σχεδόν ψυχαναγκαστική- προετοιμασία.

Αναθέρμανση

Η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως δίνουν λόγο ύπαρξης στην «τάση» της εποχής ενώ πλέον και οι κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο. Το επισφαλές μέλλον και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον φαίνεται να ελκύει περισσότερους πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ προς τον επιβιωτισμό. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ισπανία, εν μέσω πανδημίας, η ζήτηση για μαθήματα επιβίωσης σε σχετικές σχολές αυξήθηκε 30%.

Συχνά οι επιβιωτιστές μιλούν στον διεθνή Τύπο για τα απαραίτητα προϊόντα που πρέπει να έχει κανείς σε έκτακτες συνθήκες, επιστήμονες εξετάζουν την ψυχολογία του φαινομένου, ενώ κάποιοι ακόμη πιο οργανωμένοι στήνουν το προσωπικό τους μποστάνι και καταφύγιο, στο οποίο μπορούν να καταφύγουν για να προστατευτούν από πυρηνικά, φυσική καταστροφή ή άλλη ακραία συνθήκη, «Αποκάλυψη» όπως αναφέρουν. Η επιβίωση κινητοποιεί μια βιομηχανία με σχολές, μαθήματα, δίκτυα, βιβλία, σεμινάρια και καταστήματα, τα οποία δίνουν πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να αποθηκεύσει τρόφιμα, να τα καλλιεργήσει, να κυνηγήσει, να προστατέψει τον εαυτό του.

Πυρηνικά όπλα

Πληθαίνουν οι εταιρίες σε όλη την Ευρώπη που αναφέρουν αύξηση της ζήτησης πυρηνικών καταφυγίων και μπούνκερ, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Πολίτες στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την αγορά ή την κατασκευή προστατευτικών καταφυγίων την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει ήδη δύο μήνες. Κατασκευαστική εταιρία στη Βρετανία με ειδικότητα στην κατασκευή υπογείων ανέφερε στην «Telegraph» ότι υπάρχει 100% αύξηση στη ζήτηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αντίστοιχη έκρηξη αναφέρει η ελβετική «BühlerGmbH». Η γερμανική «BSSD» σημειώνει πως λαμβάνει περίπου 1.000 τηλεφωνήματα σχεδόν ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες από ανθρώπους που αναζητούν καταφύγια. Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καταγράψει τα καταφύγια που διαθέτει και θα επενδύσει στην ενίσχυση και βελτίωσή τους.

Η Φινλανδία διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταφυγίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που μπορούν να φιλοξενήσουν 6.000 ανθρώπους, τα οποία άρχισε να κατασκευάζει τη δεκαετία του 1960. Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ως αθλητικοί χώροι, πισίνες και πάρκινγκ αυτοκίνητων, ωστόσο ήδη υπάρχει σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την άμεση μετατροπή σε καταφύγια στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία για να αντέχουν βομβαρδισμούς, πυρηνικές και χημικές επιθέσεις.

About Μαρία Νικολοπούλου