Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Το «πράσινο φως» για την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και την ένταση του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα έδωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, εγκρίνοντας σήμερα τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου, που είχε ούτως ή άλλως προαναγγελθεί ως «μεταμορφωτική» (transformative) και «πολύ σημαντική», στοχοποιούνται ανοιχτά και χωρίς περιστροφές η Μόσχα και το Πεκίνο ως οι βασικοί ανταγωνιστές στην αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη και περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις των επικίνδυνων σχεδιασμών για τα επόμενα χρόνια.

Ρωσία και Κίνα στο στόχαστρο

Η Ρωσία αναφέρεται στο κείμενο ως «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» και σημειώνεται ότι «η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής».

Από την άλλη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Με βάση τα παραπάνω, οι ηγέτες ενέκριναν τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη», που όπως αναφέρουν «καθορίζει περαιτέρω τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ: Την αποτροπή και την άμυνα, την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και τη συλλογική ασφάλεια. Στα επόμενα χρόνια, θα καθοδηγεί το έργο μας στο πνεύμα της διατλαντικής μας αλληλεγγύης».

Στην πραγματικότητα, μέσα από τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» αλλά και τη «Στρατηγική 2030» το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Αναδιατάσσει σε θέση μάχης τις στρατιωτικές δομές και δυνάμεις του, εκσυγχρονίζει το πυρηνικό και συμβατικό οπλοστάσιό του, στο πλαίσιο και της απόφασής του ήδη από το 2016 και τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα και χρησιμοποιεί παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και άλλα, για να στρώσει το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αύξηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη

Στη συνέχεια το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει και θα βαθύνει την εμπλοκή του στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό μας εταίρο Ουκρανία. Από κοινού με την Ουκρανία αποφασίσαμε για ένα ενισχυμένο πακέτο στήριξης. Αυτό θα επιταχύνει την παράδοση μη θανατηφόρου αμυντικού εξοπλισμού, θα βελτιώσει την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της τομέα στη μετάβασή του για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης διαλειτουργικότητας».

Επίσης επιβεβαιώνεται η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς ανακοινώνεται ότι «οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές επιτόπου έτοιμες για μάχη δυνάμεις στην ανατολική μας πλευρά, που θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προκαθορισμένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και τον έλεγχο».

Αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Στα στρατιωτικά σχέδια περιλαμβάνονται επίσης η αναδιάταξη και ο εκσυγχρονισμός της δομής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας χαιρετίζουν «τις αρχικές προσφορές των Συμμάχων στο νέο μοντέλο δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και θα τροφοδοτήσει τη νέα γενιά των στρατιωτικών μας σχεδίων. Θα ενισχύσουμε τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και πολλαπλών τομέων και θα διασφαλίσουμε την ενίσχυση οποιουδήποτε Συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στόχο αποτελεί επίσης η διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού των στρατιωτικών δυνάμεων, ανάγκη που προέκυψε από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, ενώ έμφαση δίνεται στην «ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας σε απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές απειλές» και στην ενίσχυση  της «διαλειτουργικότητας».

Για το λόγο αυτό δημιουργείται ένας «Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας» και εγκαινιάζεται ένα «Ταμείο Καινοτομίας», το οποίο θα χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό κόσμο για έρευνα που θα ενισχύσει το «τεχνολογικό πλεονέκτημα».

Τέλος, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ενσωματώνονται και ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, θέτοντας ως στόχο να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα την επιχειρησιακή, στρατιωτική και οικονομική αποδοτικότητα.

Πολύπλευρη και πολύμορφη διεύρυνση

Σημαντικό κομμάτι της Συνόδου ήταν και η διεύρυνση της συμμαχίας. Από αυτή τη σκοπιά ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσκληση στη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και η συμφωνία για την υπογραφή των Πρωτοκόλλων Προσχώρησης, ενώ γίνεται αναφορά στις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η παροχή «πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης σε εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Πηγή: Associated Press

Επισημαίνονται επίσης οι «πολύτιμες συνομιλίες» με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δεσμεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Μαυριτανίας, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Εν τω μεταξύ Την Πέμπτη προγραμματίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη καλεί η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό.

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

About Μαρία Νικολοπούλου