Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

7 λάθη που δεν πρέπει να κάνει ο καλός ψήστης!

o

Αν και οι συνταγές, οι ιδέες και οι συμβουλές για πετυχημένο BBQ που μπορείτε να βρείτε είναι πραγματικά ανεξάντλητες, δεν χρειάζεται να κάνετε “μεταπτυχιακό” για να ψήσετε σωστά. Αποφύγετε τα παρακάτω πιο συχνά λάθη στο ψήσιμο και πάρτε αμέσως προαγωγή σε έμπειρο ψήστη!

1 Ελλιπής εξοπλισμόςΣχετική εικόνα

Εν δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για ψήσιμο το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχετε και ένα καλό αποτέλεσμα. Η επιλογή των σωστών εργαλείων είναι το πρώτο βήμα αποφυγής λαθών. Επιλέξτε ανθεκτικά, με τις σωστές προδιαγραφές εργαλεία. Κατασκευασμένα από θερμοανθεκτικά υλικά, για συχνή χρήση, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και όχι το φτηνό μέταλλο ή ακόμη χειρότερα το πλαστικό. Διατηρήστε τα καθαρά και σε καλή κατάσταση, αντικαταστήστε τα πριν αχρηστευτούν.

2 Λανθασμένη αποθήκευση εξοπλισμού

Μην αφήνετε εκτεθειμένη την ψησταριά και τα εξεσουάρ της στις καιρικές συνθήκες καθώς η φθορά θα είναι αναπόφευκτη και κατά επέκταση και η απόδοσή τους στο ψήσιμο δεν θα είναι η επιθυμητή. Αποθηκεύστε τον εξοπλισμό σε κάποια αποθήκη, είτε κάπου όπου δεν θα είναι εκτεθειμένος στην βροχή και στον ήλιο. Μπορείτε κάλλιστα να τον σκεπάσετε με κάποιο ύφασμα ή ειδικό κάλυμμα.

3 Βρόμικη ΨησταριάΑποτέλεσμα εικόνας για ψηστης

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν την ψησταριά τους το πολύ δύο φορές το χρόνο. Δεν χρειάζεται να καθαρίζετε σε βάθος την ψησταριά κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε. Απλά καθαρίστε την από λίπη, υπολήμματα τροφών και αδειάστε το συρτάρι που πέφτουν τα υγρά καθώς και την περιττή στάχτη κάθε φορά που ολοκληρώνετε το ψήσιμο, μια ούτε 10΄ διαδικασία . Έτσι δεν θα πιάνει φωτιά η σχάρα και μαζί της και το κρέας, εξαιτίας των υπολημμάτων και του λίπους που αναφλέγονται. Επιπλέον δεν θα μαυρίζει το τρόφιμο και θα έχει σαφώς καλύτερη γεύση. Θα χρειαστεί να καθαρίσετε διεξοδικά την ψησταριά σας μόνο τρεις φορές τον χρόνο.

4 Παράλειψη προετοιμασίας

Πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στην σχάρα θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως έχετε ετοιμάσει όλα όσα θα χρειαστείτε κατά την διαδικασία ψησίματος. Βεβαιωθείτε πως όλα τα τρόφιμα είναι έτοιμα για ψήσιμο, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών και σος. Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να τρέχετε να κόβετε τα υλικά σας την τελευταία στιγμή όταν το φαγητό σας θα έχει πάρει φωτιά! Απλά όταν η ψησταριά έχει πιάσει θερμοκρασία κουβαλήστε όλα όσα θα χρειαστείτε δίπλα σας.

5 Προθέρμανση ψησταριάςΑποτέλεσμα εικόνας για ψηστης

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν πολλοί ψήστες είναι πως ξεκινούν το ψήσιμο όταν η θερμοκρασία είναι ακόμη χαμηλή. Αφήστε αναμμένη την ψησταριά υγραερίου για 15΄, ώστε να πιάσει θερμοκρασία. Ρυθμίστε την θερμοκρασία ανάλογα με το υλικό που θα ψήσετε. Εάν πρόκειται να σιγοψήσετε κρέας η προθέρμανση στους 90°C είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε. Για κάθε άλλη περίπτωση η θερμοκρασίες ανάμεσα στους 150°C-200°C είναι οι κατάλληλες για να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Το ίδιο ισχύει και για την ψησταριά με κάρβουνο. Όταν ανάψετε τα κάρβουνα, αφήστε τα για τουλάχιστον 20΄ ώστε να ανάψουν για τα καλά.Επιπλέον μην παραλείψετε το λάδωμα της σχάρας καθώς δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το χαραμισμένο κρέας που έχει κολλήσει πάνω της.

6  Λάθος εφαρμογή σοςΑποτέλεσμα εικόνας για ψηστης

Είναι γνωστή η μέθοδος της επάλειψης της πρώτης ύλης με σος (συνήθως bbq) κατά την διαδικασία ψησίματος με σκοπό την εισχώρησή της και την απόδοση περισσότερης γεύσης σε αυτή. Ωστόσο η επάλειψη με μεγάλη ποσότητα σος ή στην αρχή του ψησίματος απλά θα την κάψει και θα αλλοιώσει την όποια γεύση της. Για επάλειψη της σωστής ποσότητας θα χρειαστείτε ένα πινέλο με το οποίο θα την ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάνω στο ψητό στο οποίο θα εισχωρήσει γευστικά και θα του χαρίσει την επιθυμητή υφή.

7  Άμεση κατανάλωση ψητούΑποτέλεσμα εικόνας για ψηστης

Το συγκεκριμένο λάθος γίνεται συνήθως εξαιτίας της λαχτάρας μας για το ψητό. Όταν δηλαδή είμαστε πολύ πεινασμένοι και αναποδογυρίζουμε/«ζουλάμε» τα μπιφτέκια δέκα φορές πάνω στην προσπάθειά μας να ψηθούν πιο γρήγορα. Ακόμη όταν κόβουμε το κρέας πάνω στην σχάρα για να φάμε πριν γίνει. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως για να απολαύσουμε το μάξιμουμ της γεύσης θα πρέπει να αφήσουμε το ψητό να ξεκουραστεί για 5΄-10΄ πριν το καταναλώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι χυμοί του θα «καθίσουν» και θα ξεχυθούν με την πρώτη μπουκιά στον ουρανίσκο μας.
Εάν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, να είστε σίγουροι πως θα απολαμβάνετε γευστικά ψητά, εύκολα χωρίς έξτρα κόπο και χαμένες πρώτες ύλες.
www.coozina.gr
ΚΑΛΟ ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Εάν χρειάζεστε νέα ψησταριά, εργαλεία για ψήσιμο, κάρβουνα δείτε που θα προμηθευτείτε τα καλύτερα στο εξειδικειμένο Τεχνικό Σούπερ Μάρκετ JEMA  πατώντας την εικόνα:
webkorinthos.jemajpg

About Μαρία Νικολοπούλου