Ζεστή, αχνιστή, εξόχως θρεπτική, η σούπα είναι το κατ’ εξοχήν γεύμα του χειμώνα. Είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως γεύμα, παρασκευάζεται εύκολα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας. Τώρα που ο καιρός μας τα χάλασε, ας αρχίσουμε να μαθαίνουμε τα μυστικά της για τον χειμώνα που πλησιάζει…
Σήμερα η τέχνη του μαγειρέματος μιας νόστιμης και ζεστής σούπας είναι μάλλον παραμελημένη. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τις έτοιμες συσκευασμένες σούπες ή εκείνες σε μορφή σκόνης, με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, από το να μπουν στη διαδικασία παρασκευής μιας ολόφρεσκης και θρεπτικής, σπιτικής σούπας.
Σε πολλές εθνικές κουζίνες όμως, όπως είναι η ρωσική, η γαλλική ή η ιταλική, οι φρέσκιες σούπες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής τους τέχνης και κουλτούρας.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία από άλλους λαούς του κόσμου, που αφορούν τη σούπα και πιθανόν να μην γνωρίζατε…
1. Σε πολλούς λαούς η σούπα παραδοσιακά εντάσσεται στο πρωινό τους γεύμα. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες ξεκινούν την ημέρα τους μ’ ένα ζεστό μπολ σούπας, συνήθως από ζωμό ψαριού μαζί με ρύζι. Στη Γαλλία επίσης, τα παιδιά προτού να φύγουν για το σχολείο, συνήθιζαν παραδοσιακά να τρώνε τη σούπα που περίσσεψε από την προηγούμενη. Τα κρουασάν βουτύρου και ο καφές, είναι μια μάλλον, μοντέρνα συνήθεια που υιοθέτησαν οι Γάλλοι, λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2. Σε πολλά εστιατόρια – ακόμα και σε αρκετά ακριβά- η παρασκευή της σούπας δεν ξεκινάει πάντα από το… μηδέν. Πολλοί σεφ για να κερδίσουν χρόνο, αντί να χρησιμοποιούν κάποιο ζωμό, προτιμούν να προσθέτουν μίγματα από υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες λαχανικών ή κάποια άλλα χημικά συστατικά κι έτσι να ετοιμάζουν τη σούπα τους.
3. Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα, είναι ένας χειροποίητος-σπιτικός ζωμός. Σιγοβράζοντας για αρκετή ώρα κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή μοσχάρι, ανακατεμένα με μια χούφτα από χοντροκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, αλάτι και καρυκεύματα, θα έχετε έτοιμη τη βάση για μια θρεπτική και απόλυτα υγιεινή σπιτική σούπα. Ο ζωμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.
4. σούπες λαχανικών ή αυτές με ζυμαρικά, σερβίρονται συνήθως ως ορεκτικό ή συνοδευτικό γεύματος, που στηρίζεται κατά βάση στο κρέας. Οι Γάλλοι παραδοσιακά, συνοδεύουν το βραδινό τους φαγητό με κάποια σούπα.
5. Οι βελουτέ σούπες μπορούν να σερβιριστούν και ως κυρίως γεύμα ή απλώς ως σνακ. Για να ετοιμάσετε μόνοι σας μια τέτοιου είδους σούπα χρειάζεται να διαθέτετε μπλέντερ, μέσα στο οποίο θα μπορείτε ν’ ανακατέψετε τα συστατικά της σούπας σας και ιδανικά λίγο γάλα ή γιαούρτι που ταιριάζει εξαιρετικά.
6. Η προσθήκη γιαουρτιού στη σούπα, λίγο πριν την κατανάλωσή της, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Όχι μόνο προσθέτει ωραία γεύση και απαλή υφή, αλλά επιπλέον ενισχύει θρεπτικά το αποτέλεσμα με ένζυμα και βιταμίνες και βοηθά σημαντικά στην πέψη.
7. Στη ρωσική κουζίνα, συνηθίζεται να προστίθενται στη σούπα παντζάρια, σίκαλη, λάχανο ή χυμός από τουρσί, συστατικά τα οποία περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, ενώ προσθέτουν μια «ευχάριστη» ξινή γευστική πινελιά στη σούπα.
8. Η προσθήκη σόγιας ή σάλτσας ψαριού (Worcester) στη σούπα αντί για αλάτι, είναι μια ακόμα τεχνική, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή σούπας διεθνώς και μας έρχεται από τη μακρινή Ταϋλάνδη και το Βιετνάμ. Η σάλτσα ψαριού φτιάχνεται από γαύρο, που είναι πλούσιος σε ιώδιο και βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
9. Η σούπα τέλος, είναι ένας έξυπνος και πολύ νόστιμος τρόπος για να «μεταμορφώσετε» τα λαχανικά σας και να τα εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.
Στην Κόρινθο θα βρείτε εξαιρετικές σούπες στο …
Υλικά
- Κρεμμύδια 700 γρ κομμένα ροδέλες
- Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες
- Βούτυρο 60 γρ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
- Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι
- Ζωμός κότας λιωμένος σε 7 ποτήρια νερού
- Μαϊντανός 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος
- Αλάτι – πιπέρι
- Ρίγανη 1/2 κουταλάκι γλυκού
- Πιπέρι κόκκινο προαιρετικά
- Κρουτόν προαιρετικα
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, βάζουμε τα κρεμμύδια που αφού τα καθαρίσαμε τα κόψαμε σε ροδέλες , τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τα σκόρδα ανακατεύουμε, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό κότας που λιώσαμε σε μια κατσαρολίτσα με 7 ποτήρια νερού, προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι ,ρίγανη και τον μαϊντανό και ψήνουμε για 30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή με κρουτόν και κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά).
Συνταγή για κρεατόσουπα
(370 θερμίδες ανά μερίδα)
Υλικά για 4 μερίδες
- 800 γρ. μοσχάρι (ποντίκι)
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- Μία πατάτα
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 3 κ.σ. ρύζι
- Αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι
1. Πλύνε καλά το κρέας και κόψ’ το σε κομμάτια. Τοποθέτησέ το στη χύτρα, σκέπασε με νερό, πρόσθεσε ένα ολόκληρο κρεμμύδι και βράσε για 45-50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
2. Βάλε το κρέας μαζί με το ζωμό του σε κανονική κατσαρόλα και πρόσθεσε τα λαχανικά, αφού τα κόψεις σε μικρούς κύβους. Φρόντισε να έχει αρκετό ζωμό για να βράσεις τα λαχανικά και το ρύζι αργότερα. Χαμήλωσε τη φωτιά.
3. Άφησέ το για 30 λεπτά και πρόσθεσε ρύζι, λάδι, αλάτι και άφησε όσο χρειάζεται το ρύζι να βράσει, για 7-10 λεπτά. Πρόσθεσε χυμό λεμονιού και πιπέρι.
Κρεοπωλεία… Τα καλυτερα της Κορινθίας
Μανιταρόσουπα βελουτέ με κάστανα
Υλικά Συνταγής
- 1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
- 200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 3 φλ. ζωμό κότας
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
Για το γαρνίρισμα
- λίγο σχινόπρασο ψιλοκομμένο
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη μανιταρόσουπα βελουτέ, ξεπλένοντας πρώτα τα πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για να μεταχειρίζεστε σωστά τα μανιτάρια.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Σούπα ροκφόρ
Υλικά
Σούπα με ροκφορ
- Ροκφορ 100 γρ λιωμένο με πιρούνι ή blue cheese
- Πατάτες 2 τεμ κομμένες
- Βούτυρο 50 γρ
- Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
- Πράσα 2 τεμ κομμένα
- Ζωμό κότας 1 κύβο
- Νερό 1 λίτρο ή 1 1/2 λίτρα
- Γάλα 150 ml
- Κρέμα γάλακτος 50 ml
- Αλάτι – πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια,καθαρίζουμε το κρεμμύδι το κόβουμε και αυτό σε μικρά κομμάτια,καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα πράσα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κομμένα λαχανικά μας σε χαμηλή φωτιά, θέλουμε ίσα να αχνιστούν. Διαλύουμε τον ζωμό κότας στο 1 λίτρο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε αλάτι,πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 30 λεπτά. Τα πολτοποιούμε με ράβδο χειρός μέσα στην κατσαρόλα (αν δεν έχουμε τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα), προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ροκφόρ (ή blue cheese) κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή με τριμμένο ροκφόρ (ή blue cheese) που κρατήσαμε, φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν και την απολαμβάνουμε.
Υλικά
- Ρεβύθια 500 γρ.
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ,
- Μέτρια ντομάτα 1 τεμ.
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Ρίγανη 1 κουταλάκι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
- Λεμόνι 1 τον χυμό του
- Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
- Πράσινη πιπεριά 1 τεμ.
- Νερό
- Αλάτι-πιπέρι
- Φύλλο δάφνης 1 τεμ
Σκορδόψωμο
- Ψωμί 5-6 φέτες
- Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
- Σκόρδο λιωμένο 2 σκελίδες
- Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
Οδηγίες
Βάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, την άλλη μέρα τα πλένουμε και τα σουρώνουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε νερό, τα ρεβύθια, ένα φύλλο δάφνης, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ολόκληρο, το ελαιόλαδο και μια πρέζα ρίγανη και τα αφήνουμε για 60-65 λεπτά να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το ολόκληρο κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Στο μπλέντερ βάζουμε την ντομάτα, το βρασμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τον χυμό λεμονιού, λίγο νερό από τα ρεβύθια και το αλεύρι και τα αλέθουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 5-8 λεπτά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με το ελαιόλαδο, το σκόρδο που το έχουμε πολτοποιήσει και την ρίγανη, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα (εξαρτάται από το γούστο του καθενός) Συνοδεύουμε την σούπας μας με το σκορδόψωμο.
Σούπα κολοκύθας
Συστατικά:
½ φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
680 γρ. κομμένη κολοκύθα
2 κομμένα καρότα
1 μικρό κρεμμύδι
1 μέτρια πατάτα, κομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
½-1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρου
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι μπύρα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
½ φλιτζάνι παχιά κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 φλιτζάνια τριμμένη φέτα
Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε την κολοκύθα, την πατάτα και τα μπαχαρικά.
Γυρίστε τα να καραμελώσουν.
Προσθέστε την μπύρα και όταν θερμανθεί, προσθέστε το ζωμό.
Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σουρώστε τη σούπα, κρατώντας χωριστά το ζουμί από τα λαχανικά.
Πολτοποιήστε τα λαχανικά και σουρώστε τα σε ένα λεπτό κόσκινο. Ρίξτε τον πουρέ πίσω στη σούπα. Ζεστάνετε.
Προσθέστε ½ φλιτζάνι κρέμα και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο.
Προσαρμόστε τα καρυκεύματα με κάρυ, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε τη σούπα προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένη φέτα σε κάθε πιάτο.