Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

7 Λάθη που πρέπει να αποφεύγεις σε έναν τσακωμό!

7 Λάθη που πρέπει να αποφεύγεις σε έναν τσακωμό!

Οι τσακωμοί είναι μέρος κάθε ανθρώπινης σχέσης είτε αυτή είναι οικογενειακή, φιλική ή ερωτική. Πολλές φορές όμως σε μια διαμάχη μας κυριεύουν τα νεύρα και ο εγωισμός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία. Έτσι μπορεί να χάσουμε το δίκιο μας, να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα, να δώσουμε μεγάλη διάσταση σε ένα ασήμαντο θέμα και να μην καταλήξουμε εν τέλει σε ένα συμπέρασμα ή μια λύση.

Οι συγκρούσεις όμως είναι και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Σίγουρα είναι κάτι δυσάρεστο αλλά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Για πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους καλό θα ήταν να προπονήσεις την ικανότητα να σκέφτεσαι περισσότερο με τη λογική ενώ είσαι υπό συναισθηματική πειρατεία. Παρακάτω θα βρεις τι να αποφεύγεις όταν μαλώνεις με κάποιον!

Τι να μην κάνεις σε έναν τσακωμό

 

1. Επιτεθείτε στο ζήτημα, όχι ο ένας στον άλλον

ζευγάρι τσακώνεται

Σε μια διαφωνία επικεντρώσου στα επιχειρήματα σου. Το να υποβαθμίσεις και να επιτεθείς στον άνθρωπο απέναντι σου δείχνει ότι έχεις ξεμείνει από επιχειρήματα. Είναι καλύτερο να βρείτε λύσεις για το πρόβλημα παρά να το αναλύετε και να κάνετε γενικεύσεις με χαρακτηρισμούς και ταμπέλες.

 

2. Μην χαρακτηρίζεις τον άνθρωπο απέναντι σου αλλά τις πράξεις του

τσακωμένο ζευγάρι

Οι χαρακτηρισμοί πάντα στιγματίζουν έναν άνθρωπο οπότε θα ήταν καλό να τους αποφεύγεις γενικότερα και όχι μόνο σε έναν τσακωμό. Είναι προτιμότερο να πεις στον άλλον ‘Αυτό που έκανες ήταν ανώριμο’ παρά να πεις ‘Είσαι ανώριμος’. Προτίμησε να χαρακτηρίζεις πράξεις και όχι ανθρώπους.

 

3. Μην μπλέξεις διαφορετικά ζητήματα που δεν ήταν ο αρχικός λόγος διαφωνίας

μαλωμένο ζευγάρι

Όταν υπάρχει ένα ζήτημα σε μια σχέση που προκαλεί τσακωμό καλό θα ήταν να συζητιέται σαν αυτόνομο γεγονός και να μην συγχέεται με άλλα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις ένα άσχετο θέμα ή ένα παλιό ζήτημα καθώς έτσι δε θα βρεθεί λύση ούτε για το παρόν ούτε για τα παλιά προβλήματα.

4. Εντόπισε το πραγματικό συναίσθημα πίσω από τον θυμό

 

Ο θυμός είναι δευτερεύον συναίσθημα, πάντα κάποιο άλλο συναίσθημα κρύβεται πίσω από αυτόν. Προσπάθησε να παρατηρήσεις το πραγματικό σου συναίσθημα καθώς έτσι θα βρεθείς και πιο κοντά στο πραγματικό ζήτημα που δημιουργεί τη διαφωνία. Συνηθισμένα ένοχα συναισθήματα που εκδηλώνονται με θυμό είναι η ζήλεια, η απογοήτευση, η θλίψη, ο πόνος και η ανασφάλεια.

 Άνδρας στην Κορινθία

5. Κράτα χαμηλούς τόνους σε στυλ συζήτησης

μαλωμένο ζευγάρι

Οι φωνές ποτέ δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Σίγουρα το να ανεβαίνουν οι τόνοι μπορεί να γίνεται αυθόρμητα ή να λειτουργεί ως τρόπο ξεσπάσματος, όμως δημιουργεί περιττή ένταση. Τα σωστά σου λόγια ‘θα μιλήσουν πιο δυνατά’ από τις φωνές σου.

6. Βρες το κοινό έδαφος με τον άλλον

ζευγάρει που μαλώνει

Συνήθως σε κάθε τσακωμό υπάρχει ένα κοινό έδαφος με τον άλλον. Πατήστε σε αυτό και εστιάστε σε αυτά που σας ενώνουν παρά σε αυτά που σας χωρίζουν. Βρες τρόπο να ‘βρεθείτε στην ίδια ομάδα΄. Εάν λοιπόν βλέπεις ότι μια διαμάχη δε καταλήγει σε ένα παραγωγικό συμπέρασμα, τελείωσε τη συζήτηση με μια φράση του στυλ ‘ Οπότε και οι δύο συμφωνούμε ότι…” .

 

7. Μείνε μακριά από ‘Πάντα’ και ‘Ποτέ’

θυμωμένο ζευγάρι μαλώνει

Οι γενικεύσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω προβλήματα στη σχέση σου. Είναι καλύτερο να αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα γεγονότα και παραδείγματα. Αντίστοιχα αν ο συνομιλιτής σου κάνει γενικεύσεις, ζήτα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

About Μαρία Νικολοπούλου