Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έλληνες πολίτες γίνονται στόχοι ουκρανικής λίστας θανάτου

Έλληνες πολίτες γίνονται στόχοι ουκρανικής λίστας θανάτου
Οι Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, που «φιγουράρουν» στα κατάστιχα της ουκρανικής λίστας θανάτου «Ειρηνοποιός», με το στίγμα του «εχθρού της Ουκρανίας», μιλούν στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, στο TPP, για τη στοχοποίησή τους. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην αναπλ. υπ. Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο πρώην υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην αναπλ. υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τα στελέχη του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Γιώργος Μαγγανάς, ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πατέλης, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης και η δημοσιογράφος Μαρία Καλύβα. O νομικός Θέμης Τζήμας και ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης εξηγούν τον παράνομο χαρακτήρα της λίστας και καλούν τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν για την προστασία των πολιτών τους.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Στις 20 Αυγούστου, η δημοσιογράφος Ντάρια Ντουγκίνα, κόρη του Ρώσου εθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν, δολοφονήθηκε μέσω παγιδευμένου εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό της, αφού είχαν μόλις παρακολουθήσει το ετήσιο φεστιβάλ «Παράδοση», στα περίχωρα της Μόσχας. Η εθνικιστική-αντιδραστική ιδεολογία του πατέρα της, δεν εμπόδισε τη διεθνή καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας, με το πάπα Φραγκίσκο να κάνει λόγο για ένα αθώο θύμα της τρέλας του πολέμου και τον επίσημο εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ζητά διαλεύκανση της δολοφονίας.

Την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος ανέλαβε μία νεοσύστατη οργάνωση ονόματι «Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στράτος της Ρωσίας», σύμφωνα με το μανιφέστο που δημοσιοποίησε ο εξόριστος Ιλία Πονομάρεφ. Πρόκειται για έναν πρώην βουλευτή της ρωσικής Δούμας, υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής που καταψήφισε την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014, ενώ από το 2019 φέρεται να έχει ουκρανική υπηκοότητα και να πολεμάει μάλιστα στο πλευρό των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας. Αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι μέλος, παρά μόνο έμπιστος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία καλεί μέσω του μανιφέστου της σε «εξόντωση» του Ρώσου προέδρου, είναι χαρακτηριστικό πώς έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Πρέπει ο Πούτιν να πεθάνει; Η ιστορία για το πώς η Ρωσία θα γίνει η δημοκρατία αφού χάσει στην Ουκρανία».

Η ρώσικη ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών κατηγόρησε για τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πως σχεδίασαν το χτύπημα, ενώ δημοσίευσε οπτικοακουστικό υλικό που υποδεικνύει ως φερόμενη δράστρια την Ναταλία Βοφκ, Ουκρανή υπήκοο και μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, η οποία φέρεται να διέφυγε στην Εσθονία. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ξεκαθάρισμα των ρωσικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η Ντουγκίνα, όπως και ο πατέρας της, βρίσκονται στα κατάστιχα της λίστας θανάτου Myrotvorets («Ειρηνοποιός») και δεν είναι η μόνη που δολοφονείται μετά την προγραφή της. Το περιστατικό είναι μόνο το πιο πρόσφατο, που πήρε δημοσιότητα, και ενδεχομένως το πιο «βολικό» από μια σειρά στόχους (και ορισμένες φορές θύματα), μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, συχνά μάλιστα από την αριστερά, αλλά και κάποιοι υπεράνω κάθε υποψίας.

«Ειρηνοποιός»: Μια ιστοσελίδα προγραφών, που συνεργάζεται με τις ουκρανικές υπηρεσίες

Το Κέντρο «Ειρηνοποιός» αποτελεί μια βάση δεδομένων, που δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες, ατόμων που θεωρούνται από τους συντάκτες της ιστοσελίδας «εχθροί της Ουκρανίας». Η ίδρυση ανακοινώθηκε το 2014, από τον Γκέοργκι Τούκα, ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Πατρίδας, το οποίο συνεργάζεται με τον στρατό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τα τάγματα εθελοντών, για την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού. Ο Τούκα έχει διατελέσει επίσης κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, αφού διορίστηκε από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Ποροσένκο, και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός επί Γκρόισμαν. Συνιδρυτής είναι ο Ρόμαν Ζάιτσεφ, πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Λουγκάνσκ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι το τρίτο πρόσωπο πίσω από την ίδρυση του «Ειρηνοποιού» ήταν ο τότε σύμβουλος και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός του υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γεραστσένκο.

Ο «Ειρηνοποιός» ισχυρίζεται ότι «ασκεί τις δραστηριότητές του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας και τις διεθνείς νομικές πράξεις που επικυρώθηκαν από το κράτος μας», ενώ αναφέρει ανοιχτά ότι «δεν αντιτίθεται στη χρήση πληροφοριών και στοιχείων που περιέχονται στον ομώνυμο ιστότοπο από υπαλλήλους του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε επιχειρησιακές και ερευνητικές δραστηριότητες». Μάλιστα, ο Γερασένκο είχε διαφημίσει τον «Ειρηνοποιό» σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραδεχόμενος ότι «οι πληροφορίες από τον ιστότοπο του κέντρου Ειρηνοποιός χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη συνοριακή υπηρεσία για τη συλλογή πληροφοριών για το άνοιγμα ποινικών υποθέσεων και τη λήψη δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την κράτηση και τη σύλληψη αυτονομιστών και τρομοκρατών». Ακόμη, κάλεσε τους «συνείδητους πολίτες» να καταδώσουν προσωπικά δεδομένα για «τρομοκράτες», στους διαχειριστές του ιστοτόπου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και άλλες δομές εξουσίας της χώρας αναφέρονταν ανοιχτά στους συνεργάτες του ιστοτόπου, μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2016, οπότε αφαιρέθηκαν, στον απόηχο ενός διεθνούς σκανδάλου, αφού δημοσιεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 5.000 δημοσιογράφων διαπιστευμένων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν ρεπόρτερς από παγκόσμια μέσα ενημέρωσης όπως AFP, Al Jazeera , Le Monde, BBC, Reuters , Forbes. Η ανακοίνωση της δημοσίευσης των προσωπικών δεδομένων των δημοσιογράφων έγινε ξανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην αναπλ. υπ. Εσωτερικών, Γερασένκο. Στις αντιδράσεις συγκαταλέγονται ο Γιαν Τομπίνσκι, τότε πρεσβης της ΕΕ στην Ουκρανία, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν σε τιμωρία του Γεραστσένκο.

Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η ανάρτηση των προσωπικών δεδομένων Ρώσων ρεπόρτερς και του Ουκρανού δημοσιογράφου Όλες Μπουζίνα, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγες ημέρες μετά, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, μέχρι τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των δυτικών δημοσιογράφων, οπότε η εισαγγελία του Κιέβου κίνησε ποινική δίωξη. Αλλά, ο Γεραστσένκο υποστήριξε τον «Ειρηνοποιό», κάνοντας λόγο για «εθελοντες δημοσιογράφους», που όπως «και κάθε [Ουκρανός] πολίτης και δημοσιογράφος, έχουν το δικαίωμα να διανέμουν οποιαδήποτε πληροφορία δεν απαγορεύεται από το νόμο». Ο Ζοριάν Σκίριακ, τότε σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άρσεν Αβάκοφ, ανακοίνωσε μια πολιτική συνέχισης της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων και την προγραμματισμένη δημιουργία νέων ιστοτόπων όπως ο «Ειρηνοποιός».

Πως λειτουργεί το «καθαρτήριο» – Ερωτηματικά για τον βαθμό εμπλοκής δυτικών υπηρεσιώνΗ λίστα προγραφών του «Ειρηνοποιού» έχει την «εύηχη» ονομασία «Καθαρτήριο». Πρακτικά, πρόκειται για μια βάση δεδομένων, όπου οι χρήστες καταχωρούν σε μορφή excel τα προσωπικά στοιχεία των «εχθρών της Ουκρανίας», όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, περιγραφή κα. Τα στοιχεία είναι ανοιχτά στον επισκέπτη που μπορεί να τα εντοπίσει μέσω της ενσωματωμένης μηχανής αναζήτησης. Επιπλέον, οι υποψήφιοι στόχοι κατηγοριοποιούνται με ετικέτες, όπως «καταπάτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», «προδότης της πατρίδας», «εκπρόσωπος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης», «συμμετοχή σε εκδηλώσεις προπαγάνδας κατά της Ουκρανίας», «διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου», «πράκτορας επιρροής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) στην Ουκρανία», «αντίπαλος της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθοδοξίας» κα.

About Μαρία Νικολοπούλου