Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πώς φτάσαμε στον θρίαμβο Μητσοτάκη – Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ , το ΠΑΣΟΚ που έρχεται , το ΚΚΕ «μονόδρομος» για την αριστερά;

Πώς φτάσαμε στον θρίαμβο Μητσοτάκη – Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ , το ΠΑΣΟΚ που έρχεται , το ΚΚΕ  «μονόδρομος» για την αριστερά;

Εντέλει η κάλπη διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υπαινίσσονταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε πολλαπλά εντυπωσιακό και ως τέτοιο ήταν πολύ φυσικό να μην μπορέσει να αποτυπωθεί σε όλες του τις διαστάσεις, στις έρευνες κοινής γνώμης.

Διπλό σκορ μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος έχει να καταγραφεί από τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 όταν η πρωτοεμφανιζόμενη τότε ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή συγκέντρωνε 54,37% έναντι 20,42% της Ένωσης Κέντρου Νέες Δυνάμεις του Γιώργου Μαύρου.

Κατά σύμπτωση, τρίτο κόμμα και τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58%.

Αν ήθελε κανείς να αναλύσει τις αιτίες της εντυπωσιακής νίκης της ΝΔ με πάνω από 40% και της ταπεινωτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες, θα έβρισκε πολλές και διάφορες.

Ας δούμε μερικές από αυτές τις αιτίες που αφορούν όλα τα κόμματα:

1.    Αρνητική ατζέντα

Το τεράστιο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας αρνητική ατζέντα. Σε μια εποχή που ο κόσμος θέλει να ακούει για το μέλλον του, για πολιτικές που θα αλλάξουν τη ζωή του, κυρίως για την οικονομία, για την τσέπη του, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της.

2.    Δεν αξιοποίησε απλή αναλογική

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε με την απλή αναλογική. Απέτυχε να εξαργυρώσει το πιο ισχυρό του χαρτί, την απλή αναλογική. Η ΝΔ με αυτό το εκλογικό σύστημα έφτασε να έχει 145-146 έδρες, οριακά δηλαδή πριν από την αυτοδυναμία.  Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε και καμιά προετοιμασία στην ίδια την κοινωνία για την ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων και μιας ευρείας προοδευτικής παράταξης. Δεν έπεισε τους πολίτες αλλά ούτε και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων (Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη) ότι μπορεί αυτός να ηγηθεί την αντεπίθεσης της κεντροαριστεράς.

 

3.   Πολιτική θολούρα

Τραγικά λάθη σε όλη την προεκλογική περίοδο, λες και ήθελαν να χάσουν, ήταν όλες αυτές οι παλινωδίες για την κυβέρνηση συνεργασίας. Πότε κυβέρνηση ηττημένων, πότε συμμαχία με τον Ανδρουλάκη, πότε “κλείσιμο του ματιού” στον Βαρουφάκη. Αυτή η θολούρα μπέρδεψε τους πολίτες που δεν ήθελαν περιπέτειες κι επιβράβευσε το σχέδιο του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία. Δεν ήρθε τώρα, θα έρθει πιθανότατα σε ένα μήνα.

4.   “Κλείσιμο του ματιού” και στους ψηφοφόρους του  Κασιδιάρη

Τραγικό λάθος το “κλείσιμο του ματιού” και στους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη. Στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο που όμως τελικά «βρομούσε» και φασισμό ή στην καλύτερη ήταν μια σειρά από ψεκασμένους αρνητές της δημοκρατίας. Ηταν τραγικό λάθος ένα κόμμα της Αριστεράς να δείχνει τρεις μέρες πριν από τις εκλογές ότι θέλει και αυτές τις ψήφους.

5.   Το έγκλημα Κατρούγκαλου

Όσα έγιναν με τη δήλωση του πρώην υπουργού για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έβαλε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ 1,2 εκατ. ανθρώπους μαζί με τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος πήρε κάτω από 3.000 σταυρούς και βρέθηκε στο τέλος της λίστας στο Βόρειο τομέα. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «μαυρίστηκε» από εκείνους που φοβήθηκαν ότι μια επάνοδός του στην εξουσία θα προκαλούσε ξανά όσα προκάλεσε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου.

6.   ΣΥΡΙΖΑ : Ο καλύτερος χορηγός της Ν.Δ.  

Η καλύτερη χορηγία για τη ΝΔ ήταν ότι για μια τετραετία δεν μπόρεσε να κάνει την ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές. Τα ίδια πρόσωπα από το 2012, καμιά ανανέωση στο κόμμα, καμιά αυτοκριτική για την ήττα του 2019, συνέχιση μιας τακτικής που οδηγούσε σε τοξικότητα την πολιτική ζωή του τόπου. Οι πολίτες κουρασμένοι από τα μνημόνια, από την πανδημία, από την ενεργειακή κρίση,( δεν του συγχώρεσαν προφανώς και την “κωλοτούμπα¨ του δημοψηφίσματος) ,  εκρίθη εντέλει ως αναξιόπιστη προοπτική.

Ποτέ στην Κουμουνδούρου δεν αντιλήφθηκαν ότι είχαν όλο το χρόνο μπροστά τους να αλλάξουν τα πάντα αλλά… κοιμήθηκαν. Επέλεξαν την τακτική του «ώριμου φρούτου», ότι κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης θα πέσει. Κι έπεσαν οι ίδιοι.

7. Δεν διαφώνησαν   στη Βουλή  όσο ήθελαν να δείξουν

   Τελικά, μήπως δεν διαφώνησαν  και τόσο πολύ στη Βουλή από όσο ήθελαν να δείξουν ;

Η εικόνα τη πολιτικής συναίνεσης στον ΣΥΡΙΖΑ  σε σχέση με την Ν.Δ. , όσον αφορά τουλάχιστον τη νομοθετική παραγωγή ήταν  πολύ διαφορετική από αυτή που οικοδομήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, ψηφίζοντας τα μισά της νομοσχέδια.

Πιο συγκεκριμένα  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή,ενώ  το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%.!

8. Λάθος προβολή  –  Απαξίωσαν τα περιφερειακά Μ.Μ. 

Άλλο ένα επιπλέον τεράστιο επικοινωνιακό λάθος ήταν ο τρόπος που αποφάσισε ο  ΣΥΡΙΖΑ να προβληθεί  από  τα  ΜΜΕ,  απαξιώνοντας   κυρίως τα περιφερειακά μέσα,  όπως ακριβώς έπραξε  και στην  Κορινθία  , τρόπος  που του στέρησε  σημαντική βοήθεια,    με αποτέλεσμα , κάποια να ταχθούν απέναντι και κάποια να αδιαφορήσουν για το μέλλον του …

Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί μπας και διασώσει οτιδήποτε του απέμεινε,  για να πάει στις εκλογές και να κάνει κάτι καλύτερο.

Κινδυνεύει όμως να υποστεί νέα δεινή ήττα, μικρότερα ποσοστά, από  ένα ΠΑΣΟΚ που έρχεται… με φόρα  και ένα ΚΚΕ που η  νέα εκλογική του αύξηση  ,   κυρίως στους νέους , ( όπως η εκλογική του νίκη στις φοιτητικές εκλογές , καθιστώντας πρώτη δύναμη την ΚΝΕ ) θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά , την ηγεσία του κόμματος  , η  συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ  “κινδυνεύει”  για τον ΣΥΡΙΖΑ , να εξελιχθεί σε «μονόδρομο» για την  επίτευξη της πραγματικής αλλαγής που προσδοκά η αριστερά….

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Χθες είχαμε έναν σεισμό. Κάποιοι τον λένε κυριαρχία του συντηρητισμού. Κάποιοι άλλοι το λένε αποδοκιμασία του λαϊκισμού.

 

Άλλοι εκτιμούν ότι οι «κυρ Παντελήδες» εκδικήθηκαν όσους τους χλευάζουν.

Βίντεο ο Κυρ Παντελής με τον Πάνο Τζαβέλα

Και άλλοι απλά λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου, κρατώντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις της δεξιάς κι ενωμένο ένα κόμμα που έχει πολλές «φωνές».

Ο επόμενος γύρος δεν είναι και ο τελευταίος. Ακολουθούν κι άλλες κάλπες τον Οκτώβριο στην Αυτοδιοίκηση, και τον επόμενο Ιούνιο για την Ευρωβουλή. Αν ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώσει τον ηγεμονικό του ρόλο θα κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια χωρίς κανείς να μπορεί να τον ενοχλήσει και να τον αμφισβητήσει.

 

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά τα περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ στενεύουν.

Σ.Σ.

Μια εκλογική νίκη, ακόμα και σαρωτική, εκείνο που αποτυπώνει για τον νικητή δεν είναι την δικαίωση της πολιτικής του. Αυτό καθορίζεται αντικειμενικά, μέσα από την αποτίμηση του αν η ζωή του λαού έγινε καλύτερη ή χειρότερη από την άσκηση αυτής της πολιτικής.

About Μαρία Νικολοπούλου