Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

9 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

9 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι οργανώνουμε τα γιορτινά καλέσματα στο σπίτι μας για συγγενείς και φίλους. Φέτος όμως, με την οικονομική κρίση να στέκεται σαν βαριά σκιά πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά, η οργάνωση και οι ετοιμασίες μοιάζουν για πολλούς από εμάς ένα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο οικονομικό εγχείρημα. Κι όμως! Οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αιτία να αδειάσει το πορτοφόλι μας. Τα Χριστούγεννα είναι –και πρέπει να παραμείνουν- μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και να νιώσουμε το πνεύμα της αγάπης, της ευφροσύνης και της προσφοράς. Κι όλα αυτά απέχουν πολύ από τις σπατάλες και τους πολυέξοδους αγώνες εντυπωσιασμού…
    Ας δούμε λοιπόν, από την σκοπιά της γαστρονομίας, πώς μπορούμε με απλά και ταπεινά υλικά να ετοιμάσουμε άκρως εντυπωσιακά και φυσικά νοστιμότατα πιάτα που δεν τους λείπει τίποτα από τη λάμψη της γιορτής!
    Να λοιπόν 9 μικρά αλλά πολύτιμα μυστικά για το πιο οικονομικό και μαζί «πλούσιο» χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

    1. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ:
    Παρακάμψτε την ξενόφερτη γαλοπούλα και δώστε χώρο στο κοτόπουλο και την κότα, που θα ψήσετε στο φούρνο και θα γεμίσετε με τα κλασικά μείγματα γέμισης, π.χ. κάστανα, συκωτάκια πουλιών, σπιτικά κρουτόν, κουνουνάρια, σταφίδες και ξερά δαμάσκηνα. Αν μάλιστα έχετε την τύχη να έχετε συγγενείς ή φίλους στο χωριό, που μπορούν να σας προμηθεύσουν με αυτά τα πουλερικά, ακόμα καλύτερα γιατί δεν κερδίζετε μόνο σε χρήμα αλλά και γεύση! (βλ. κατ. Κοτόπουλο)

    2. ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ, ΠΟΛΛΑ ΠΙΑΤΑ:
    Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο γίνεται ένα καλό υλικό για να πάρετε ό,τι μπορεί να σας δώσει. Για παράδειγμα, με ένα μεγάλο καλό χωριάτικο κοτόπουλο φτιάχνετε τη σούπα του μενού, δηλαδή μια νόστιμη και περιποιημένη κοτόσουπα με χωριάτικο τραχανά ή μια κοτόσουμα βελουτέ, ενώ με το ψαχνό της και λίγα ακόμα υλικά θα φτιάξετε μια λαχταριστή κοτόπιτα, εξασφαλίζοντας και το πρώτο πιάτο!

    3. ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ:
    Με εξαίρεση το ψαρονέφρι που είναι το ακριβότερο μέρος του χοιρινού, τα υπόλοιπα μέρη παρέχουν το εκλεκτό τους κρέας για ρολό, ψητά φούρνου ή μαγειρευτά της κατσαρόλας που θα δεσπόσουν στο γιορτινό τραπέζι. Το χοιρινό είναι οικονομικό και άκρως γιορτινό κρέας που δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο γεύμα. (βλ. κατ. Xοιρινό)

    4. ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΕΣ:
    Με τη φίνα, βελούδινη υφή τους μπορούν να καμουφλάρουν ένα σχετικά φθηνό αλλά νόστιμο υλικό. Τα λαχανικά της εποχής είναι πολύ οικονομικά λόγω εποχικότητας. Η ποικιλία χρωμάτων τους (από το κατακόκκινο των παντζαριών μέχρι το βαθυπράσινο των άγριων χόρτων), προσφέρουν μια υπέροχη χρωματική ποικιλία. Φανταστείτε λοιπόν αυτά τα υλικά σε βελουδένιες σούπες διαφόρων χρωμάτων, που θα σερβίρετε σε γυάλινα κολωνάτα ποτήρια ή σε κομψά ατομικά μπολάκια, δίνοντας γιορτινό χρώμα στο τραπέζι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πολτοποιήσετε σχολαστικά τις σούπες σας και μετά να τις περάσετε από πολύ ψιλή σήτα για να δώσετε φίνα, μεταξένια υφή. Για παράδειγμα, η γαλλική σούπα «βισισουάζ», φτιάχνεται μόνο με «ευτελή» πράσα και πατάτες, καλά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα που με την προσθήκη γάλακτος και μοσχοκάρυδου γίνονται μια χορταστική σούπα-πρώτο πιάτο που θα εντυπωσιάσει με την κρεμώδη υφή, το πάλευκο χρώμα της και την υπέροχη νοστιμιά της. (βλ. κατ. Σούπες)

    5. ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΡΕ:
    Ενας τυπικός πουρές πατάτας αποκτά  εκλεκτή γεύση από καλές πατάτες Κύπρου ή Νευροκοπίου και με την προσθηκη ενός υλικού που θα δώσει χρώμα και χαρακτήρα στο αποτέλεσμα, όπως π.χ. η μουστάρδα ή ένας καλό πέστο. Τα καρότα φτιάχνουν εξαιρετικό πουρέ με υπέροχο πορτοκαλί χρώμα και απίθανη γεύση. Βράστε τα σε ζωμό και χυμό πορτοκαλιού σε αναλογία 50-50 και νοστιμίστε με κανέλα. Η σελινόριζα δίνει εξαιρερτικά νόστιμο και αέρινο πουρέ με λευκό χρώμα, ενώ τα παντζάρια, μαζί με λίγες πατάτες δίνουν έναν πουρέ κατακόκκινο και άκρως εντυπωσιακό.

    6. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: 
    Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές των σεφ με απλά υλικά για να πετύχετε πρωτότυπο αποτέλεσμα, χωρίς περιττά έξοδα. Η περιφήμη αποδόμηση ενός πιάτου, δεν απαιτεί έξτρα υλικά, αλλά μετατροπή των υφών σε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, αντί να σερβίρετε σκέτη φέτα, την κάνετε μους, χτυπημένη στο μπλέντερ με ζεστό γάλα και κάποιο φρέσκο μυρωδικό. Αντί για απλό πιλάφι ετοιμάστε ριζότο με καλή καρολίνα Σερρών και δώστε κατακόκκινο χρώμα προσθέτοντας στο τέλος πουρέ από ψητά παντζάρια. Αντί για έτοιμα ζυμαρικά φτιάξτε τα δικά σας (π.χ. τορτελίνια ή ραβιόλια), μόνο με αλεύρι, νερό και αυγά, και γεμίστε τα με κιμά κοτόπουλου και τυρί ή με σπανάκι και μυρωδικά, και φτιάξτε εντυπωσιακά πιάτα «με το τίποτα»! (βλ. κατ. Ζυμαρικά)

    7. ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ:
    Η σοφία αιώνων συμπυκνώνεται στη γαστρονομία ενός λαού. Καθώς η οικιακή οικονομία εκμεταλλευόταν το παραμικρό χωρίς σπατάλη υλικών αλλά και χωρίς τσιγγουνιά στη γεύση, μπορούμε να διδαχτούμε πολλά από την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας. Ο καθένας από εμάς είναι σίγουρο ότι έχει δοκιμάσει, ακούσει και διαβάσει κάτι για το γιορτινό γεύμα των Χριστουγέννων που συνηθίζεται στον τόπο του. Ας ανασύρουμε αυτές τις συνταγές και ας τις παρουσιάσουμε στους καλεσμένους μας, ώστε να τις γνωρίσουν κι εκείνοι και να δοκιμάσουν τη γαστρονομία του τόπου καταγωγής  μας. Είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα τους ενθουσιάσει και εσείς θα νιώσετε υπερήφανοι.

    8. ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ:
    Αποφύγετε τα πολλά και διαφορετικά πιάτα και κατασταλάξτε σε 3 βασικά αλλά καλοφτιαγμένα. Μια καταπραϋντική σούπα για ξεκίνημα, μια καλοφτιαγμένη πίτα με σπιτικό φύλλο από τα χέρια σας και ένα κύριο πιάτο, όλα με επιλεγμένα αλλά όχι πανάκριβα υλικά, συνήθως είναι μια αλάθητη συνταγή απόλυτης επιτυχίας. (βλ. κατ. Πίτες)

    9. ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ:
    Οσο ταπεινό κι αν είναι το γεύμα σας, αν το παρουσιάσετε με τον σωστό τρόπο κερδίζετε τις εντυπώσεις και δίνεται γιορτινή εικόνα στα πιάτα σας. Ανασύρετε τα καλά σερβίτσια και τα τραπεζομάντηλα που σας παρακαλούσε η μαμά σας να βάλετε στο νέο σας σπίτι, στολίστε το τραπέζι με κεριά και χριστουγεννιάτικες μπάλες ή ένα βάζο με λουλούδια, δώστε σημασία στο στόλισμα και το γαρνίρισμα του πιάτου (μια απλή σούπα μοιάζει με φωτογραφία περιοδικού, αν βάλετε στο κέντρο μια κουταλιά χτυπημένο γιαούρτι και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.

About Μαρία Νικολοπούλου