Εκπληκτική συνταγή, φοβερή γεύση που τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά:
500 γρ. λαζάνια με αβγό (προτιμούμε φρέσκα αλλά και τα προβρασμένα είναι καλά)
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά σπάλα
500 γρ χοιρινό κιμά σπάλα
300 γρ ανθότυρο
500 γρ. κονκασέ ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
200 γρ χυμό ντομάτας
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 κ.σ. ρίγανη
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κ.σ. βασιλικό
12 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένο πεκορίνο
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Για τον κιμά
Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρω τα κρεμμύδια και προσθέτω μόλις ξανθύνουν τον κιμά και το σκόρδο.
Τσιγαρίζω αρκετά μέχρι να σκουρύνει πολύ ο κιμάς και τον σβήνω με το κρασί.
Στη συνέχεια και αφού σχεδόν ο κιμάς έχει ψηθεί, προσθέτω τον πελτέ, την κονσέρβα με την ψιλοκομμένη ντομάτα, την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τον βασιλικό την ρίγανη και τα αφήνω να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
Στο τέλος προσθέτω και ελαιόλαδο και ανακατεύω ώστε να έχω ένα μείγμα κιμά με αρκετά υγρά.
Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να σκουρύνει ελαφρά το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το γάλα αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας.
Εκτέλεση
Σε ένα πυρέξ βουτυρώνω πολύ καλά και απλώνω τρεις τέσσερις κουταλιές ζουμερό κιμά.
Τοποθετώ τα λαζάνια μου από πάνω καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Μην φοβηθείτε να τα κόψετε σε κομμάτια για να καλύψετε καλύτερα όλη την επιφάνεια.
Ρίχνω μία δόση κιμά, μία δόση μπεσαμέλ και απλώνω και μικρά κομμάτια ανθότυρο, τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία άλλες τρεις φορές και τελειώνω με ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ ρίχνοντας από πάνω λίγο τριμμένο πεκορίνο, παρμεζάνα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 20-30 λεπτά και κατόπιν ξεσκεπάζω και ψήνω ακόμα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Αφήνω να κρυώσει ελαφρά για 15 λεπτά και σερβίρω.