Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

12 έξυπνα κόλπα για νέους οδηγούς από τις καλύτερες Σχολές Οδηγών

webkorinthosxolh

Ακόμη και οι πιο έμπειροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πάντα όλες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να διευκολύνουν την οδήγηση. Θα σας εξηγήσουμε πώς μπορείτε να αισθάνεστε άνετα κατά την οδήγηση, να μαθαίνετε να αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις και να γίνετε ένας οδηγός με αυτοπεποίθηση.

12. Ελέγξτε αν όλοι οι καθρέφτες είναι σωστά ρυθμισμένοι.

© depositphotos

Εάν οι καθρέφτες σας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, δημιουργείται ένα τυφλό σημείο. Ένα σημείο του δρόμου που δεν μπορείτε να δείτε κι έτσι μπορεί να μην δείτε ένα αυτοκίνητο που κινείται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας. Για να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία, προσαρμόστε τους καθρέφτες σας ώστε να μην μπορείτε να δείτε το αυτοκίνητό σας μέσα από αυτούς. Για να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο, μετακινηθείτε με την όπισθεν παράλληλα από ένα παρσκαρισμένο αυτοκίνητο, κοιτάζοντας τους πλαϊνούς καθρέπτες σας. Μόλις βγεί από την εικόνα, θα πρέπει να μπορείτε να το δείτε με την περιφερειακή σας όραση. Ο καθρέπτης πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να μπορείτε να δείτε το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου σας εξ ολοκλήρου. Κατά τη ρύθμιση των καθρεφτών, θα πρέπει να βρίσκεστε σε κανονική θέση οδήγησης.

11. Μάθετε να νιώθετε που πατάνε οι ρόδες.

© depositphotos

Εάν θέλετε να μπορείτε να αποφύγετε τις λακκούβες στο δρόμο και να μη γρατσουνίσετε το αυτοκίνητο σας όταν παρκάρετε, πρέπει να μάθετε να αισθάνεστε πού βρίσκονται οι τροχοί. Πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, πατήστε το με το πόδι σας και βάλτε το στο δρόμο. Εξασκηθείτε προσπαθώντας να το πατήσετε με τον αριστερό και δεξιό μπροστινό σας τροχό. Ανοίξτε το παράθυρο για να ακούτε πότε πατάτε το μπουκάλι.

10. Παρκάρετε με οδηγό τα παράθυρα και τους καθρέφτες σας.

© Facebook

Όταν παρκάρετε κάθετα, σταματήστε μόλις δείτε την άκρη του πεζοδρομίου στον πλαϊνό καθρέφτη. Με αυτόν τον τρόπο η απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου και του πεζοδρομίου θα είναι ελάχιστη και δεν θα χαράξετε τον προφυλακτήρα σας. Όταν πραγματοποιείτε παράλληλο παρκάρισμα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσετε γρατζουνιές. Βάλτε ένα κομμάτι χρωματιστής ταινίας στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Σταματήστε τη στιγμή που το σημείο γίνεται ένα με την διαχωριστική γραμμή του πεζοδρομίου. Είναι καλύτερα να κάνετε παράλληλο παρκάρισμα με όπισθεν, φέρνοντας πρώτα το πίσω μέρος μέσα στην θέση του πάρκινγκ και έπειτα το μπροστινό: με αυτόν τον τρόπο, το πεζοδρόμιο είναι ορατό στους πλαϊνούς καθρέφτες κι έτσι δεν θα το πλησιάσετε πάρα πολύ.

9. Στεγνώστε τα φρένα σας, εάν πέσετε σε λακκούβα με νερό.

© depositphotos

Πριν ακόμη και από τις μικρότερες λακκούβες, καλύτερα να επιβραδύνετε και να περάσετε ομαλά χωρίς να κάνετε ελιγμούς ή να αλλάξετε ταχύτητα. Εάν οδηγείτε γρήγορα, υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει νερό στο σύστημα ανάφλεξης και να προκαλέσει σβήσιμο του κινητήρα. Εκτός αυτού, το όχημα μπορεί να ξεκινήσει να γλυστράει – αυτό συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο χάνει την προσκόλληση του με την άσφαλτο και χάνετε τον έλεγχο του. Αφού περάσετε μια μεγάλη λακκούβα, μην σταματήσετε τελείως και μην αλλάξετε την ταχύτητά σας. Στεγνώστε πρώτα τα φρένα: πατήστε το πεντάλ γκαζιού και το πεντάλ φρένου μερικές φορές. Η τριβή προκαλεί θερμότητα, επομένως το νερό εξατμίζεται από τα τακάκια των φρένων.

8. Ελέγξτε αν τα ψηλότερα μπροστινά σας αυτοκίνητα κάνουν ελιγμούς.

© depositphotos

Προσέξτε πώς κινείται, όχι μόνο το αυτοκίνητο ακριβώς μπροστά σας, αλλά και αυτά που βρίσκοντα πιο μακριά στο δρόμο. Οι οδηγοί των ψηλότερων οχημάτων (φορτηγά και λεωφορεία) βλέπουν τις οδικές καταστάσεις πολύ πιο καθαρά. Εάν αρχίσουν να αλλάζουν λωρίδες ταυτόχρονα, είναι πιθανό ότι είδαν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή ένα άλλο εμπόδιο. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους και αλλάξτε λωρίδα.

7. Αν το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει ανάψτε την μεγάλη σκάλα.

Μερικές φορές το χειμώνα το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει στην πρώτη δοκιμή. Πριν το δοκιμάσετε, θερμάνετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου ανάβοντας την μεγάλη σκάλα στα φώτα. Το ραδιόφωνο ή η ενδεικτική λυχνία μπορούν επίσης να λειτουργούν.

6. Χαμηλώστε τον καθρέφτη οπισθοπορείας τη νύχτα.

© depositphotos

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι ένας τυπικός καθρέπτης οπισθοπορείας έχει 2 λειτουργίες: ημέρας και νυχτας. Για να αποφύγετε την τύφλωση από ένα αυτοκίνητο πίσω από σας, αλλάξτε τη γωνία του καθρέφτη τραβώντας το μοχλό κάτω από αυτό.

5. Ενεργοποιείστε τον κλιματισμό. Ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό (για παράδειγμα τον χειμώνα), ανάψτε το κανονικά για λίγη ώρα. Διαφορετικά, το ψυκτικό υγρό θα διαρρεύσει και οι σωλήνες θα είναι στεγνές.

4. Χρησιμοποιείτε συχνά το χειρόφρενο.

© depositphotos

Χρησιμοποιήστε το χειρόφρενο τακτικά για να το διατηρήσετε ζωντανό. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν κάνει πάρα πολύ κρύο. Σε τέτοιες συνθήκες, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο, έτσι ώστε τα τακάκια των φρένων να μην καταψύχονται.

3. Αν ένα αυτοκίνητο σε διπλανή λωρίδα μειώσει ταχύτητα, κάντε το ίδιο.

© Facebook

Εάν βλέπετε ένα αυτοκίνητο στην διπλανή λωρίδα να επιβραδύνει, κάντε το ίδιο. Είναι πιθανό ο οδηγός να θέλει να αφήσει πεζούς ή κάποιο ζώο να περάσει.

2. Μην αφήσετε την ψευδαίσθηση χαμηλής ταχύτητας να σας εξαπατήσει.

Σε έναν ίσιο δρόμο, η ταχύτητα φαίνεται να είναι 2 φορές μικρότερη από την πραγματική. Αν δεν επιβραδύνετε πριν κάνετε μια στροφή, το αυτοκίνητο μπορεί να αρχίσει να ολισθαίνει.

1. Μην περιστρέφετε τους τροχούς εκ των προτέρων κατά την αριστερή στροφή.

© Facebook

Είναι επικίνδυνο να γυρίσετε τους τροχούς πριν κάνετε μια αριστερή στροφή. Πρέπει να βρίσκονται στην αρχική θέση. Αν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητο από πίσω, ίσως να πεταχτείτε στην αντίθετη λωρίδα όπου η σύγκρουση με άλλα αυτοκίνητα θα είναι αναπόφευκτη.

Πηγη

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ:

Α. ΔΟΣΧΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΣΙΡΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΒΙΚΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΓΙΑΣΕΡΑΝΗΣ – ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

ΕΡΑΣΤΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΖΩΓΑΛΗΣ ΤΑΣΟΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ

ΜΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ – Σχολές ΣΕΚΑΜ – ADR – ΠΕΙ

About Μαρία Νικολοπούλου