Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Όλα τα μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ

Όλα τα μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ

Στην εποχή μας σπανίζει ο καλός ελληνικός καφές, ιδιαίτερα έξω στις καφετέριες. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική πολλοί τον φτιάχνουν στη μηχανή!

Οι σωστές δοσολογίες, το ανακάτεμα που θα κάνει τη διαφορά και το απόλυτο καϊμάκι.

ελληνικός καφές

Ο ελληνικός θέλει τεχνική. Δεν είναι μπρίκι, καφές και ζάχαρη. Είναι κι αυτά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ο καφές πρέπει να γίνεται με μεράκι και να ακολουθούνται τα σωστά βήματα, με τη σωστή σειρά.

Ούτε να ακούω δε θέλω για ελληνικό καφέ στη μηχανή. Αν παραγγείλεις έξω να ρωτήσεις πριν. Γκαζάκι ή χόβολη αν είσαι τόσο τυχερή. Θέλει υπομονή.

Μη φύγεις από το μπρίκι για να σηκώσεις το τηλέφωνο ή να ανοίξεις την πόρτα στη γειτόνισσα. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως θα σου χυθεί. Να κοιτάς το καϊμάκι. Να κοιτάς τις φουσκάλες που γεννιούνται, μεγαλώνουν και σπάνε.
Επι του θέματος τώρα! Για να φτιάξουμε έναν σωστό λοιπόν τέτοιο καφέ, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προμηθευτούμε τα σωστά προϊόντα και να τον κάνουμε με το σωστό τρόπο.

Αρχικά, το ιδανικότερο είναι να προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές.

Εδώ θα πιείτε τον καλύτερο καφέ στην Κορινθία

Αν το μπρίκι σας δεν είναι μπρούτζινο ή είναι μεγάλο, τότε το καφεδάκι θα βγει καλό πιο δύσκολα.

Επίσης, αν και ο καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη, είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας. Οπότε προμηθευτείτε καλύτερα ένα γκαζάκι και μην προτιμήσετε το μάτι της κουζίνας σας!

Τώρα, βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια.

Το νερό να μην είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, να είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε (2 κουταλίτσες κοφτές για γλυκό, 1 για μέτριο).

Προσοχή τώρα εδώ:

♦ μην βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά

♦ ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ξανα-ανακατέψετε!

♦ αφήστε τον να ψηθεί μέχρι να φουσκώσει αλλά προσοχή:

βγάλτε τον ακριβώς τότε που πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα! Μην αφήσετε να κάνει φουσκάλα/ες (να μην βράσει δηλαδή) αλλά και από την άλλη αφήστε τον να φουσκώσει.

Αν ο καφές σας δεν έχει καϊμάκι, σημαίνει είτε ότι τον παρα-ψήσατε, είτε ότι δεν βάλατε επαρκή ποσότητα καφέ, είτε επειδή τον ανακατέψατε και μετά εκτός από την αρχή.

Αν βγει νεροζούμι δοκιμάστε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.

Αν βγει σαν “χώμα” (σαν να πίνεις χώμα) τότε απλά θέλει παραπάνω ψήσιμο (δεν τον αφήσατε να φουσκώσει αρκετά).

Αν πρόκειται για 2 καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, κοκ. Εναλλάξ δηλαδή μέχρι να γεμίσουν τα φλυτζάνια, κι όχι να γεμίσετε πχ το πρώτο και μετά το δεύτερο.

Να ξέρετε και ότι ο καφές ξεθυμαίνει. Οπότε για να τον απολαύσετε καλύτερα, φροντίστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται και να τον φυλάγετε σε συσκευασία ερμητικά κλειστή.

Επίσης, υπάρχει διαφορά από μάρκα σε μάρκα. Γι’ αυτό δοκιμάστε ποικιλία ώστε να δείτε ποια θα σας κάνει τον πιο καλό ελληνικό καφέ.

καλός ελληνικός καφές
Έτσι λοιπόν θα φτιάξετε έναν καλό ελληνικό καφέ, απλά δοκιμάστε τα παραπάνω και δεν ξέρετε, μπορεί να τον λατρέψετε μιας και ο πραγματικά καλός ελληνικός καφές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει…

About Μαρία Νικολοπούλου