Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σε καραντίνα βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας μετά από απόφαση του ΚΕΕΛΠΝΟ – Έκτακτα μέτρα

Σε καραντίνα βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας μετά από απόφαση του ΚΕΕΛΠΝΟ – Έκτακτα μέτρα

Τέσσερις περιοχές της χώρας αναφέρονται πλέον από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως «επηρεαζόμενες περιοχές από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές», γεγονός που σημαίνει πως σε αυτές τις περιοχές ενεργοποιούνται εκτάκτως μέτρα αποκλεισμού από την αιμοδοσία. Ως επηρεαζόμενη περιοχή από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό σε άνθρωπο.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα;

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τα Μέγαρα Αττικής, την Τανάγρα Βοιωτίας, τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, μία νέα περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα, η Ηλιούπολη Αττικής.

Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Είναι ένα νόσημα, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών.

Γιατί ονομάζεται ιός του Δυτικού Νείλου;

Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου;

• Με μολυσμένα κουνούπια:
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως αφορά το κοινό κουνούπι).

• Με μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις:
Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπανιότατα από τη μητέρα στο έμβρυο (κάθετη μετάδοση).

• Ο ιός δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο:
Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Επίσης δε μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Όλοι οι κάτοικοι περιοχών, όπου βρίσκεται ο ιός, κινδυνεύουν. Ωστόσο, οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όταν μολυνθούν με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

• Στα περισσότερα άτομα, χωρίς συμπτώματα: Το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

• Σε λίγα άτομα, με ήπια συμπτώματα: Το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες.

• Σε πολύ λίγα άτομα, με σοβαρά συμπτώματα: Λιγότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό
πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τι θα πρέπει να κάνουμε αν νομίζουμε ότι έχουμε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της και πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή. Αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

Υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν, έστω και μετά από αρκετές ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο (για χορήγηση υγρών, υποβοήθηση της αναπνοής και νοσηλευτική φροντίδα).

About Μαρία Νικολοπούλου