Πεϊνιρλί, στη γλώσσα που γεννήθηκε , σημαίνει κάτι που έχει τυρί, που στα τούρκικα το λένε peynir. Σημαίνει και μια ιδιαίτερη τεχνική στη ζύμη και ειδικά σε μαγαζιά με τεχνίτες που το παίζουν, κυριολεκτικά στα δάχτυλα, στις γειτονιές της Τουρκίας. Φαγητό «του δρόμου» πλην βασιλικό και βουτυράτο, αφού μόλις βγει απαιτεί να αλειφθεί πλουσιοπάροχα με αγνό βούτυρο, το πεϊνιρλί ή αλλιώς η τούρκικη πίτσα, στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί όσο και ο έλληνας φορολογούμενος στα χρόνια των μνημονίων.
Εμείς σας προτείνουμε σπιτικές εύκολες συνταγές που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο
Πεϊνιρλί με ρίγανη ,μπέικον και ζαμπόν
ΥΛΙΚΑ
500γρ. αλεύρι σκληρό
9γρ. ξερή μαγιά
25γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1κ.γ. αλάτι
140γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
240γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. νερό χλιαρό
1 αυγό για το άλειμμα
Υλικά για τη σάλτσα:
5 ντομάτες
2κ.σ. ρίγανη ξερή
1κ.σ. βασιλικό ξερό ή 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1/2κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο
1/2κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
Αλάτι
Πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση:
Ζαμπόν σε φέτες
Μπέικον σε φέτες
Τυρί γκούντα τριμμένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτα. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
2Εκτέλεση για τα πεϊνιρλί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
3Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
4Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στη ζύμη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
5Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
6Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε οβάλ σχήμα πάχους 3χιλ.
7Πιάνουμε το ζυμάρι από τα άκρα και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απαλά τραβάμε τις άκρες του ζυμαριού για να το μακρύνουμε λίγο.
8Βάζουμε επάνω από κάθε ζυμάρι τη σάλτσα και τα υλικά που θέλουμε αφήνοντας 2,5εκ. κενό από τις άκρες. Γυρίζουμε τη ζύμη που περίσσεψε στα πλάγια, πάνω από τη γέμιση ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά και τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν.
9Καλύπτουμε τα πεϊνιρλί με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
10Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με αυγό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ζυμάρι.
11Αν θέλουμε να βάλουμε αυγό στη γέμιση το σπάμε πάνω από το πεϊνιρλί 5 λεπτά προτού είναι έτοιμα.
12Σερβίρουμε ζεστά κατευθείαν από το φούρνο.
Πεϊνιρλι με αυγό
Πραγματικά μία συνταγή, πανεύκολη και γρήγορη για τέλεια σπιτικά πεϊνιρλί!
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml. γάλα φρέσκο
- 100 gr. βούτυρο
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- ¾ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > Για την Γέμιση
- 650 gr. κασέρι
- 150 gr. μπείκον
- Αυγά
Οδηγίες
- Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. - Βάζουμε σε ένα μπωλ το γάλα και διαλύουμε την μαγιά.v Προσθέτουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια απαλή, εύπλαστη ζύμη! - Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 20′ λεπτά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 κομμάτια των 170 – 180 gr.ω Mε τον πλάστη το ανοίγουμε ελαφρά και του δίνουμε μακρόστενο οβάλ σχήμα, σαν βαρκάκι. - Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε αντικολλητικό ταψί.
Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε.
Περνάμε με ένα πινέλο τα πεϊνιρλί με βούτυρο.
Γεμίζουμε με τα τυριά τα πεϊνιρλί. - Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά.
Όσο τα ψήνουμε, τα αλείφουμε ελαφρά 1-2 φορές, βούτυρο. με ένα πινέλο. - Για το πεϊνιρλί με το μπέικον
Άν θέλουμε να προσθέσουμε μπέικον στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο. - Για το πεϊνιρλί με το αυγό
Άν θέλουμε να προσθέσουμε αυγό στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, σπάζοντάς το πάνω από κάθε πεϊνιρλί.