- Μικρή πήγαινα τα καλοκαίρια στον Συνοικισμό Μεγάρων το Μελί ,τόπος καταγωγής μου, εκεί έμενα στο στο σπίτι της θείας μου της Μαριάνθης.
- Αγαπημένη ,αυθεντική μικρασιάτισσα που δεν θα ξεχάσω ποτέ εκτός των άλλων,και για τον τρόπο που μαγείρευε , τρόπος που καθόρισε την μαγειρική μου τεχνική και την αγάπη μου στην παραδοσιακή μικρασσιάτικη κουζίνα .
- Ένα από τα αγαπημένα της και στην συνέχεια έγινε και δικό μου είναι το κοκκινιστό αρνί ή κατσίκι με πατάτες τηγανητές.Σήμερα σας παρουσιάζω της συνταγή που θυμίζει άρωμα ανατολής , με τους πυλώνες του κοκκινιστού το μπαχάρι και την κανέλα.Απολαύστετο .
- 1½ κιλό κατσίκι, ή αρνί από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες
- 1½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
- 2 κουτ. σούπας καλός ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι λίγη ζάχαρη
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδίσουν όσο γίνεται από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και νερό ίσα να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αν όμως στο τέλος του μαγειρέματος υπάρχουν παραπανίσια υγρά, τραβάμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και τότε ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Πετάμε την κανέλα και τα μπαχάρια, προσθέτουμε τοn δυόσμο, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές , ή απλό πιλάφι .
6 TIPS ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου. Σημασία έχει επίσης η προέλευση: δύο καλές επιλογές είναι οι πατάτες Νάξου και Κύπρου.
2. Κόψε τις σε ισομεγέθεις φέτες/λωρίδες. Έτσι, θα τηγανιστούν ομοιόμορφα. Ιδανικά, να μην είναι ούτε υπερβολικά λεπτές ούτε πολύ χοντροκομμένες. Ένα καλό πάχος είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά, αν τις θέλεις τραγανές και ταυτόχρονα με σάρκα.
3. Δοκίμασε το προβράσιμο, αν έχεις χρόνο. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξεις αργότερα σε καυτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσεις όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν: θέλεις να γίνουν αρκετά μαλακές για να μπορείς να τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν σκληρές σαν μια φέτα αγγουριού.
4. Στράγγισέ τις καλά. Μετά το προβράσιμο, άφησέ τις να αποβάλουν την υγρασία τους απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας. Έστω και ελάχιστο νερό στις πατάτες αρκεί για να γίνουν όχι τηγανιτές αλλά… στον ατμό.
5. Ρίξε τις σε καυτό τηγάνι. Ή, ακόμα καλύτερα, σε βαθιά κατσαρόλα ή ηλεκτρική φριτέζα, ώστε να τηγανιστούν γρήγορα, ομοιόμορφα και με το ελάχιστο ανακάτεμα (μία φορά αρκεί).
6. Επένδυσε στο διπλό τηγάνισμα. Αντί να τις προβράσεις, μπορείς να τις τηγανίσεις σε δύο φάσεις, σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Στο πρώτο στάδιο τις τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά (γύρω στους 150 βαθμούς Κελσίου), προτού δηλαδή το λάδι αρχίσει να κοχλάζει, για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό αλλά όχι να ροδίσουν. Αμέσως μετά, ή μερικές ώρες αργότερα (αφού τις στραγγίσεις σε χαρτί κουζίνας) τις τηγανίζεις σε δυνατή φωτιά, δηλαδή σε λάδι που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
7.Ρίξε 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα θα τις απογειώσει
Tip: Το ελαιόλαδο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος και είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
Και τι γίνεται με το μούλιασμα; Αν έχεις το χρόνο, βύθισε τις πατάτες (κομμένες και ωμές) για τουλάχιστον μισή ώρα σε κρύο, αλατισμένο νερό, για να αποβάλουν μια ποσότητα του αμύλου τους.
Τι πίνουμε: Με καλό Κορινθιακό κρασί