Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η εξέλιξη της μόδας από το 1900 έως και σήμερα μέσα από φωτογραφίες και βίντεο!

Η εξέλιξη της μόδας από το 1900 έως και σήμερα μέσα από φωτογραφίες  και βίντεο!

 

Bαριά υφάσματα, κορσέδες που τονίζουν τη μέση, επιβλητικά και υπερβολικά καπέλα και γούνες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μόδας της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Παντελής έλλειψη του παντελονιού, maxi φορέματα και φούστες, όπως εξάλλου επιβάλλει η ηθική της εποχής, πολλές πτυχώσεις στα ρούχα, δαντέλα, βελούδο, σατέν, κρεπ ντεσέν, σιφόν, τούλι και μουσελίνα κοσμούν τα ρούχα της συγκεκριμένης δεκαετίας που έχει ακόμα ισχυρές επιρροές από τη belle epoque.
1910-1919 
Η συγκεκριμένη δεκαετία αρχίζει σιγά σιγά να κάνει τα πρώτα βήματα προς την εξέλιξη σχετικά με την προηγούμενη. Η υπερβολή βέβαια συνεχίζει να υπάρχει, το μήκος διατηρείται maxi, το παντελόνι δεν κάνει ακόμα την εμφάνισή του ενώ αντίθετα βλέπουμε κοντό μανίκι στα ρούχα, λιγότερη έμφαση στα καπέλα χωρίς να σταματούν να είναι εντυπωσιακά με φτερά και όχι μόνο. Τα ρούχα αρχίζουν να γίνονται ελάχιστα πιο ανάλαφρα και πιο κομψά.
1920-1929
Συνυφασμένη με την αξεπέραστη Coco Chanel, η δεκαετία αυτή κάνει εξαιρετικά θαρραλέα βήματα καθώς το μήκος της φούστας σταματά κάτω από το γόνατο, τα ταγέρ γίνονται το απόλυτο must της εποχής, τα χτενίσματα πολύ πιο ανάλαφρα και κομψά από ότι πριν, σταθερά σε κοντό μήκος. To little black dress γίνεται η αγαπημένη επιλογή πολλών γυναικών που κρατά -φυσικά με παραλλαγές- μέχρι και σήμερα.
1930-1939
Το ξανθό πλατινέ γίνεται η απόλυτη τάση της δεκαετίας (βλέπε Jean Harlow), τα φορέματα αποκτούν τολμηρά ανοίγματα στην πλάτη που τονίζουν τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας. Αγαπημένη σχεδιάστρια της εποχής η Elsa Schiaparelli που αφήνει εποχή με τα θρυλικά καπέλα της σε σχήμα ανάποδου παπουτσιού. Ο κορσές παραμένει σταθερά στη γκαρνταρόμπα της γυναίκας και η Katharine Hepburn λανσάρει το πρώτο γυναικείο φαρδύ, παντελόνι προκαλώντας την κοινή γνώμη ενώ το denim κάνει την εμφάνισή του μέσω των ειδώλων του cinema.
1940-1949
Το “New look” του Christian Dior χαρακτηρίζει τη γυναικεία σιλουέτα. Πολύ λεπτή μέση που διαχωρίζει το πάνω από το κάτω μέρος του σώματος δίνοντάς τους έτσι έμφαση και ενισχύοντας τις καμπύλες της γυναίκας. Τα μαλλιά είναι μακριά και κυματιστά, τα pin up girls γίνονται τα πρότυπα της εποχής και οι γυναίκες είναι πιο περιποιημένες από ποτέ, ιδιαίτερα φυσικά μετά τον πόλεμο. Το μπικίνι γίνεται το νέο must ενώ το denim συνεχίζει να αποτελεί hot τάση.
1950-1959
Παστέλ αποχρώσεις, poodle (οι χαρακτηριστικές με το σκυλάκι poodle) και tutu skirts, εντυπωσιακά cocktail φορέματα, πουά, ρίγες αλλά και έντονα χρώματα χαρακτηρίζουν την πολυαγαπημένη δεκαετία του ’50. Η Marilyn Monroe είναι η απόλυτη diva της δεκαετίας, ο Jaques Fath ξεχωρίζει, όντας ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της εποχής, το μακιγιάζ είναι έντονο και επιτηδευμένο με χρώμα και έντονο eyeliner και τα σκουλαρίκια γίνονται must στην εμφάνιση των γυναικών. Σημαντικό ρόλο στην ιστορία της μόδας παίζουν και οι υποκουλτούρες, όπως οι rockabillies και οι teddy boys & girls που δίνουν μια πιο ροκ πινελιά στον καμβά των τάσεων της δεκαετίας.
1960-1969
Η πιο συγχυσμένη δεκαετία από πλευράς τάσεων μιας και πολύ απλά δεν χαρακτηρίζεται μόνο από 2-3 στοιχεία. Έντονα χρώματα, γεωμετρικά μοτίβα, μεγάλα, λευκά κοκάλινα γυαλιά ηλίου, μεταλλικές αποχρώσεις, τεράστια αξεσουάρ και επιβλητικό μακιγιάζ είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά της εποχής. Τα πρότυπα του γυναικείου σώματος διαφοροποιούνται εντελώς μιας και το είδωλο της δεκαετίας είναι η λεπτοκαμωμένη Twiggy, χαρακτηριστική εκπρόσωπος της υποκουλτούρας των mods. Το mini έρχεται για να μείνει ενώ κάνει την εμφάνισή του προς τα τέλη της δεκαετίας και το bohemian look που θα μας απασχολήσει περισσότερο την επόμενη δεκαετία. Ο Andy Warhol και η pop art αποτελούν πηγή έμπνευσης και η Edie Sedgwick την απόλυτη μούσα του καλλιτέχνη.
1970-1979
Μια λέξη: hippies. Η βασική υποκουλτούρα της δεκαετίας που εμφανίζεται όμως στα τέλη της προηγούμενης. Αέρινες δημιουργίες, λιτά και ατημέλητα μαλλιά, παντελόνι καμπάνα, κρόσια, floral και πλούσια χρώματα και μοτίβα χαρακτηρίζουν την ανήσυχη δεκαετία του ’70. Το μακιγιάζ αποκτά μια ιριδίζουσα λάμψη και τα T-shirt κατακτούν ολοένα και περισσότερους fans. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερη τάση της δεκαετίας είναι και οι περούκες που αντικαθιστούν τα καπέλα.
1980-1989
Ντίσκο, μαλλί αφάνα, denim στο απόγειό του με ιδιαίτερη λατρεία στη σαλοπέτα, έντονο μακιγιάζ αλλά και punk στοιχεία (Vivienne Westwood) αποτελούν χαρακτηριστικά της πιο «ό,τι να ναι» δεκαετίας. Η Madonna είναι η απόλυτη diva αλλά και μούσα του Jean Paul Gaultier. Η τάση προς τις οικολογικές γούνες δίνει extra πόντους στους σχεδιαστές που τις προτιμούν. Τα sneakers, οι γκέτες και τα κολάν γίνονται must (βλέπε «Fame») και το γυμναστήριο γίνεται δεύτερο σπίτι των γυναικών.
1990-1999
Καρό, σκισμένα jeans, choker, κολλητές φόρμες, mini φορέματα και φούστες, δίχτυ, τρελά χτενίσματα και κολλεγιακά μπουφάν είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας που σου θυμίζουν πολλά!! To grunge look ακολουθούν όλο και περισσότερες κοπέλες, προσδίδοντας έτσι μυστήριο και ένταση στην εμφάνισή τους. Ο John Galliano και ο Alexander McQueen είναι οι top σχεδιαστές της δεκαετίας ενώ η Kate Moss είναι το νούμερο ένα μοντέλο σε κάθε πιθανό catwalk.
2000-2009
Ουσιαστικά μέχρι και σήμερα, η μόδα πρακτικά ανακυκλώνεται. Έτσι βλέπουμε τάσεις να επαναλαμβάνονται, πάντοτε βασισμένες στην εποχή και την εξέλιξη των πραγμάτων. Έντονα χρώματα, mix & match και color blocking είναι τάσεις που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Το military look είναι συνήθως σταθερή αξία ενώ βλέπουμε όλα τα μήκη σε φούστες και φορέματα με κυρίαρχα τα δύο άκρα, mini και maxi. Τα τελευταία χρόνια όμως αγαπάμε ιδιαίτερα τις midi φούστες και μάλιστα σε A-line. Οι παστέλ αποχρώσεις, ο ρομαντισμός, το floral αλλά και τα animal prints είναι τάσεις που απασχολούν σταθερά τα διεθνή catwalks και τις fashionistas. Το sporty chic γίνεται η νέα λατρεία των γυναικών που λατρεύουν να φορούν τα αγαπημένα τους ρούχα με τα αγαπημένα τους αθλητικά παπούτσια, κάτι που παλιότερα αποτελούσε κάτι σαν «taboo» για τις περισσότερες γυναίκες.

 

fashion-2425754_960_720

Ένδυση – Υπόδηση στην Κορινθία

 

Μέσα σε ένα βίντεο δύο λεπτών περίπου, οι δεκαετίες του 20ου και οι δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα ”αλλάζουν” ρούχα.

Όλες οι τάσεις της γυναικείας μόδας όπως αλλάξαν με το πέρασμα του χρόνου.

About Μαρία Νικολοπούλου