Πατάτες ογκρατέν. Το απόλυτο πιάτο. Η γεύση του μοναδική. Τυχαία νομίζετε δε μπορεί κανείς να του αντισταθεί; Τυριά, πατάτες, αλλαντικά, μυρωδικά απαποξηραμένα φρούτα … τέλεια μπερδεμένα μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο πιάτο «κρύβει» πολλές θερμίδες αλλά μια στο τόσο αξίζει να… αμαρτήσετε! Βρήκαμε για εσάς την τέλεια συνταγή. Είναι απλή και φυσικά πεντανόστιμη. Δοκιμάστε την!
Εκτέλεση
Για τον πουρέ πατάτας ογκρατέν στο φούρνο, πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βράζουμε να μαλακώσουν για περίπου 20΄. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, και τα αποξηραμένα φρούτα για 3΄-4΄. Τα ρίχνουμε στον πουρέ. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά (πρέπει να είναι αραιή). Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στο πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄ να ροδίσει το τυρί.
Ο πουρές πατάτας στο φούρνο είναι εκπληκτικό συνοδευτικό ογκρατέν για κρεατικά και για συνταγές όπως η παρακάτω
argiro.gr