Για τη συνταγή
- 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι χωρίς κόκαλο
- 4 αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1 μέτριο καρότο κομμένο σε κύβους
- 2 κουτ. σουπ. μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το πράσινο μέρος
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κρασί
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά . Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
2. Προσθέτετε τρία φλιτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει και να μαλακώσει .Αν είναι απαραίτητο, προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό.
3. Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά τους φύλλα και το χνούδι. Κρατάτε μόνο τις καρδιές, τις οποίες περνάτε με άφθονο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
4. Μόλις το κρέας μαλακώσει αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τα καρότα και το μισό μάραθο συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά .στη συνέχεια δημιουργείστε ανάμεσα στο κρέας με ένα κουτάλι χώρο για τις αγκινάρες , ρίχνετε τον αρακά και τέλος το φρέσκο κρεμμυδάκι και το υπόλοιπο μάραθο μαζί με το λεμόνι.
5. Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για ακόμα 10 λεπτά και σερβίρετε το ζεστό μαζί με την σάλτσα του.