Τα κρουτόν που ετοίμασα μέσα στο Σαββατοκύριακο προετοίμασαν τον δρόμο για μία από τις πιο αγαπημένες μας σαλάτες, την σαλάτα του Καίσαρα. Που βέβαια μόνο σαλάτα δεν είναι, είναι ένα υπέροχο πιάτο με όλα τα συστατικά για να αποτελέσει από μόνο του κυρίως γεύμα και σαφώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν σαλάτα για κανένα φαγητό. Τραγανό μαρουλάκι, ζουμερό κοτόπουλο, ξεροψημένα κρουτόν, τραγανό μπέικον, τριμμένη παρμεζάνα αλλά κυρίως η συγκεκριμένη σάλτσα ντρέσινγκ που τα συνοδεύει, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πιάτο με ξεχωριστή νοστιμιά.
Cesare Cardini
Για την ιστορία και για να ΜΗΝ αποδώσουμε αυτή τη φορά «τα του Καίσαρος. τω Καίσαρι» πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην δημιουργία αυτής της σαλάτας, κανένα ρόλο δεν έπαιξε ο Αυτοκράτορας Καίσαρας. Την συνταγή δημιούργησε το 1924 ο ιταλικής καταγωγής σεφ Καίσαρας Καρντίνι (Cesare Cardini) στο εστιατόριο του, το «Caesar’s», που βρισκόταν στα σύνορα της Αμερικής με το Μεξικό. Και μπορεί να μην ήταν αυτοκράτορας αλλά δημιούργησε μία αυτοκρατορία στο χώρο των τροφίμων, με σήμα κατατεθέν την περιβόητη αυτή σάλτσα και διάφορες παραλλαγές της, με την επωνυμία «Cardini’s».
Η σαλάτα στην αρχική της μορφή, δεν περιείχε ούτε κοτόπουλο ούτε μπέικον. Αυτές οι προσθήκες είναι μεταγενέστερες και ήταν μία ευτυχής εξέλιξη του πιάτου κατά την γνώμη μου. Σχετικά με την σύνθεση της, πολύ συχνά θα βρείτε την «αυθεντική συνταγή» με διαφοροποιήσεις στα υλικά. Λέγεται ας πούμε ότι το iceberg είναι το πιο κατάλληλο «σαλατικό» ή ότι μόνο παρμεζάνα μπορείς χρησιμοποιήσεις. Εγώ θα σας πω ότι αν προγραμματίσω να φτιάξω την σαλάτα, θα προμηθευτώ iceberg. Αν όμως την φτιάξω εκτάκτως, τότε το κλασικό μαρουλάκι που πάντα υπάρχει σπίτι μας, είναι εξίσου απολαυστικό. Το ίδιο ισχύει ισχύει και για την παρμεζάνα. Αν δεν υπάρχει, και μια ωραιότατη κεφαλογραβιέρα ή κάποιο άλλο νόστιμο σκληρό τυρί κάνει την ίδια δουλειά.
Αυτό όμως που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε είναι οι αντζούγιες στο ντρέσινγκ…
Αυτό είναι για μένα που δίνει την ταυτότητα της σαλάτας και την πληθωρική νοστιμιά της σάλτσας που λούζει τα υπόλοιπα υλικά. Και μην φοβάστε, η αντζούγια δεν ανιχνεύεται στην γεύση παρά μόνο δίνει μία ξεχωριστή νοστιμιά.
Πολύ συχνά αυτό το υπέροχο ντρέσινγκ το χρησιμοποιώ και σε σάντουιτς. Είτε με φιλέτο κοτόπουλο είτε με κοτομπουκιές που η κόρη μου λατρεύει και με τα ίδια ακριβώς υλικά της σαλάτας, ετοιμάζουμε ονειρεμένα σάντουιτς Σίζαρς, κατάλληλα για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά…
Τι θα χρειαστούμε…
*Η ποσότητα των υλικών είναι αρκετή για δύο σαλάτες
Για την σαλάτα
- 1 iceberg
- 2 φιλέτα κοτόπουλο
- 6 φέτες μπέικον
- 4 κ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα και μερικές φλούδες για γαρνίρισμα
Για τα κρουτόν
Αν δεν έχετε έτοιμα ψημένα στο φούρνο, μπορείτε να ετοιμάσετε λίγα και στο τηγάνι
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τόστ
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας βούτυρο
Για το ντρέσινγκ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 5 φιλέτα αντζούγιας
- 1 κ. σούπας μουστάρδα
- 1 φλ. μαγιονέζα
- Πιπέρι
- Σκόρδο προαιρετικά, εγώ δεν βάζω
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό προαιρετικά, μου αρέσει γιατί το δροσίζει
Πώς θα την φτιάξουμε…
Ανοίγουμε το φιλέτο κοτόπουλο κόβοντάς το όπως στην φωτογραφία, για να γίνει πιο λεπτό. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με λάδι.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τις αντζούγιες και το σκόρδο αν βάλετε. Αν δεν λιώσουν εντελώς οι αντζούγιες δεν πειράζει. Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει από λίγο τραγανό ως εντελώς ξεροψημένο τόσο όσο να σπάει με το χέρι, ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός. Εμένα μου αρέσει ελαφρώς τραγανό. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε δυνατή θερμοκρασία σοτάρουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε να ψηθεί γρήγορα χωρίς να χάσει τα ζουμάκια του. Το βγάζουμε κι αυτό στην άκρη. Καλά είναι σταθεί 5 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Σ΄αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τα κρουτόν αν δεν τα έχουμε έτοιμα. Κόβουμε τις φέτες σε μικρά κομματάκια. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε τα κρουτόν και τα ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα του iceberg και κόβουμε το υπόλοιπο σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζουμε στην σαλατιέρα, προσθέτουμε 4 κ. σούπας από το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε να πάει παντού. Από πάνω σκορπάμε το μπέικον και τα κρουτόν. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες και το τοποθετούμε στο κέντρο. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Και ήρθε η ώρα για το θεϊκό ντρέσινγκ… Περιχύνουμε την σαλάτα χωρίς τσιγκουνιές και γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας.
Για τα σάντουιτς
Για τα σάντουιτς χρειάζεται το ντρέσινγκ να είναι πιο πηκτό, σαν σος. Οπότε δεν βάζω ελαιόλαδο. Χτυπάω στο μούλτι τις αντζούγιες με 1 φλ μαγιονέζα και 1 φλ γιαούρτι που κάνει την σος πιο ελαφριά και δροσερή. Εδώ προσθέτω λίγο σκόρδο αποξηραμένο, του πάει πολύ, ίσως λόγω γιαουρτιού. Στο τέλος ανακατεύω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσοχή, δεν χτυπάμε το μαϊντανό στο μούλτι, παίρνει άσχημο χρώμα η σος.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!