Πεντανόστιμα, ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά με κεφαλογραβιέρα και πράσινες πιπεριές κέρατο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε ένα πιάτο έκπληξη εφ” όσον κανένας δεν ξέρει τι κρύβει μέσα του.
Υλικά συνταγής
Για τα μπιφτέκια
700 γρ. κιμάς, μισός μοσχαρίσιος μισός χοιρινός
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 φέτες ψωμί, 2-3 ημερών, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες
1 κ.γ. κάρυ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
2 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
1 μεγάλη ή 2 μικρές πράσινες πιπεριές μέτριες, πολύ ψιλοκομμένες
λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα των μπιφτεκιών
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις.
Πλάθετε πλατιά μπιφτέκια τα “ανοίγετε” στη παλάμη σας να “φαρδύνουν” βάζετε στο κέντρο τους ένα μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα και λίγη από τη ψιλοκομμένη πιπεριά. Ξαναζυμώνετε τα μπιφτέκια έτσι ώστε να κλείσετε καλά μέσα τη γέμιση να μη φύγει στο ψήσιμο.
Αλείφετε τα μπιφτέκια με λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε σε καυτή σχάρα σε ηλεκτρική ψησταριά ή σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ ή σε γκριλιέρα. Τα ψήνετε για 10-12 λ από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους) ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε αμέσως μόλις ψηθούν ζεστά με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας με με μεγάλη πράσινη σαλάτα και συνοδέψτε τα με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή με πουρέ.
Μόλις δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή θα τρως μπιφτέκια κάθε μέρα!
Συνταγή: Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξετε ρολό κιμά. Παρόλο που μπορείτε να το μαγειρέψετε στον φούρνο, η ηλεκτρική γάστρα είναι ο ιδανικός τρόπος να το κάνετε.
Θα χρειαστείτε:
Ρολό κιμά
900 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κούπα φρυγανιά
2 αυγά
1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 κ.γ σκόνη σκόρδου
2 κ.γ αποξηραμένο μαϊντανό
1 κ.γ αλάτι και πιπέρι
1/2 κούπα σάλτσας μπάρμπεκιου με μέλι
Επικάλυψη
2 κ.σ καστανή ζάχαρη
1 κ.σ μουστάρδα
1/3 κούπας κέτσαπ
Πατάτες
1.3 κιλά πατάτες
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου
1 κούπα από πλήρες γάλα και ελαφριά κρέμα γάλακτος
4 κ.σ βούτυρο
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κ.γ σκόνη σκόρδου
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες:
1. Πάρτε τις πατάτες, καθαρίστε τις, κόψτε τις στα τέσσερα και βάλτε τις ομοιόμορφα στον πάτο της γάστρας. Ρίξτε και τον ζωμό και βάλτε από πάνω την σχάρα της γάστρας με τρόπο ώστε να κάθεται καλά.
2. Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά τα συστατικά του ρολού. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, δώστε του το επιθυμητό σχήμα και βάλτε το μέσα σε αλουμινόχαρτο. Βάλτε το πάνω στην σχάρα και κλείστε το καπάκι.
3. Ανάψτε την ηλεκτρική γάστρα για 20 μ 25 λεπτά. Μετά, αφήστε τον ατμό να βγει και δείτε την θερμοκρασία του ρολού. Πρέπει να είναι 155 βαθμούς εσωτερικά.
4. Μετά, βγάλτε το ρολό από την γάστρα και βάλτε το σε ένα ταψί. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα συστατικά της επικάλυψης και απλώστε την πάνω στο ρολό. Βάλτε το στην γάστρα για 3 με 4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
5. Τέλος, κάντε πουρέ τις πατάτες και κόψτε σε μερίδες το ρολό.
Εάν δεν έχετε ηλεκτρική γάστρα, μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή στον φούρνο σας, απλά πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα την θερμοκρασία και την ώρα ψησίματος.
athensmagazine.g