Η μέρα που περίμενες ήρθε! Γονάτισε ή όχι, αγόρασε δαχτυλίδι και σας έκανε τη μαγική ερώτησή:
«Θα με παντρευτείς;».
Μόλις σου έκαναν πρόταση γάμου και τώρα είσαι στα σύννεφα. Όταν κατέβεις από τα σύννεφα, θα έρθεις στη πραγματικότητα και θα δεις ότι τώρα έχεις να οργανώσεις ένα γάμο!
Εισπνοή…. εκπνοή… Μη πανικοβληθείς γιατί όλα είναι εφικτά εάν υπάρχει οργάνωση. Απολαύστε και οι δύο σας για την ώρα τις όμορφες στιγμές του αρραβώνα σας και ξεκινήστε να βάζετε χρήματα στην άκρη και κάντε ένα πλάνο που να μπορείτε να υλοποιήσετε.
Όταν πήραμε την απόφαση να παντρευτούμε πριν από περίπου ένα χρόνο, η αρχική μου αντίδραση ήταν: «Αποκλείεται να το οργανώσω εγώ αυτό! Δε θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι»
Ακόμα και αν έχω οργανώσει πολλά event και δύσκολα project μέσω της δουλειάς μου, η ιδέα να οργανώσω το δικό μου γάμο, μου φαινόταν απλά απίθανη.
Μετά όμως από έρευνα σχετικά με τα κόστη των wedding planners αποφάσισα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τις δικές μου δυνάμεις σώζοντάς μας χρήματα. Έτσι κι αλλιώς είναι απλά ένα event που κάθε οργανωτικός άνθρωπος μπορεί να οργανώσει, θα έλεγε κανείς, αλλά οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν είναι τόσες σε συνδυασμό με το συναισθηματικό κομμάτι που κάνουν τη κατάσταση πιο δύσκολη δημιουργώντας πολλές στρεσογόνες καταστάσεις.
Για το δικό μας γάμο μένουν ακόμα μερικοί μήνες και υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, αλλά μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έχω μάθει αρκετά που πιστεύω ότι κάθε ζευγάρι που οργανώνει το γάμο του θα τα βρει χρήσιμα.
1. Αποφασίστε πόσο άμεσα θέλετε να παντρευτείτε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίστε πόσο σύντομα από τον αρραβώνα σας θέλετε να παντρευτείτε. Κάποια ζευγάρια το αποφασίζουν τελευταία στιγμή και άλλα το σχεδιάζουν 2 χρόνια πριν. Από τη προσωπική μου εμπειρία 16 – 18 μήνες είναι αρκετοί, έτσι θα έχετε αρκετό χρόνο για να χαρείτε τον αρραβώνα σας και για να οργανώσετε το γάμο σας.
2. Εποχή και Θέμα
Η εποχή που θα παντρευτείτε καθώς και το τι θέμα θα έχει ο γάμος σας είναι μια από τις πρωταρχικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύφος του γάμου σας. Ίσως αποφασίσετε να κάνετε ένα γάμο στην παραλία ή σε ένα νησί το καλοκαίρι με λίγους φίλους και συγγενείς. Ίσως η ιδέα του χριστουγεννιάτικου γάμου να είναι αυτή που σας εκφράζει καλύτερα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Όποια και να είναι η απόφασή σας φροντίστε να την έχετε πάρει από κοινού. Όσο πιο σύντομα πάρετε αυτήν την απόφαση τόσο το καλύτερο και ιδανικά θα πρέπει να το έχετε αποφασίσει 12 με 14 μήνες πριν το γάμο.
3. Εκκλησία – Δημαρχείο – Δεξίωση
Δεν θέλουν όλοι ένα παραδοσιακό γάμο σε εκκλησία και το δημαρχείο ίσως να είναι πιο κατάλληλο για εσάς. Αυτή είναι μία από τις βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε καθώς και το μέρος της δεξίωσης. Τουλάχιστον 12 μήνες πριν το γάμο θα πρέπει να έχετε κλείσει εκκλησία και δεξίωση.
4. Κόστος
Οι γάμοι κοστίζουν! Οι γάμοι κοστίζουν πολύ και προετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στη τσέπη. Ακόμα κι αν δεν έχετε υπολογίσει έναν ακριβό γάμο να έχετε στο νου σας ότι το πιο πιθανό είναι να υπερβείτε το προϋπολογισμό σας κατά 10%. Από δω και στο εξής κάθε απόφαση που θα πάρετε να είστε σίγουροι ότι είναι μέσα στο budget σας.
5. Καλεσμένοι
Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στους γάμους είναι οι καλεσμένοι. Όταν κάνετε τη λίστα βάλτε σαν κανόνα και μην καλέσετε κόσμο που δεν έχετε μιλήσει πάνω από ένα χρόνο και δεν έχετε πλέον επαφή. Κάντε τη λίστα σας όσο πιο σύντομα μπορείτε μιας και αυτή θα παίξει μεγάλο ρόλο στο κόστος.
6. Φωτογράφος – Βίντεο
Ακόμα κι αν οι φωτογραφίες ή το βίντεο δεν είναι κάτι που σας αρέσει, για την ημέρα του γάμου σας θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση. Σκεφτείτε πώς θα είναι να βλέπετε το βίντεο του γάμου σας μετά από 20 χρόνια μαζί με τα παιδιά σας και να βλέπετε τις φωτογραφίες σας με το νυφικό σας; Είναι κάτι ανεκτίμητο. Βέβαια οι καλοί φωτογράφοι είναι ακριβοί οπότε υπολογίστε και αυτό το κόστος. Θα ήταν καλό να έχετε βρείτε τον φωτογράφο 6 με 8 μήνες πριν τον γάμο σας.
7. Νυφικό
Η αναζήτηση νυφικού δεν είναι εύκολη δουλειά, και ζηλεύω όλες τις κοπέλες που βρήκαν νυφικό πολύ εύκολα. Εμένα μου πήρε πολύ χρόνο, αλλά στο τέλος βρήκα το νυφικό που με συγκίνησε. Σας συμβουλεύω να κάνετε την απαραίτητη έρευνα πρώτα από το Internet και να διαλέξετε τους σχεδιαστές που σας αρέσουν ώστε να μη κάνετε άσκοπα ραντεβού όταν κάτι δεν είναι του στυλ σας. Βέβαια όσο πιο πολλά φορέματα δοκιμάζετε τόσο πιο καλά καταλαβαίνετε την ποιότητα και το ύφος που σας ταιριάζει. Αυτό που πρέπει εξ’αρχής να αποφασίσετε είναι αν θα νοικιάσετε ή θα αγοράσετε το νυφικό σας μιας και αυτό θα έχει διαφορά στην τιμή. 5 – 8 μήνες είναι αρκετοί για να βρείτε το νυφικό των ονείρων σας.
8. Κοστούμι
Έτοιμο ή χειροποίητο; Βεβαιωθείτε ότι ο μελλοντικός σας σύζυγος κάνει την απαραίτητη έρευνα για να βρει ένα κουστούμι που να του κάνει γάντι. 2 – 3 μήνες είναι αρκετοί για να ράψει το κοστούμι.
9. Λουλούδια και διακόσμηση
Η διακόσμηση του γάμου είναι πολύ προσωπικό κομμάτι και μέσα από το κατάλληλο στολισμό θα δώσετε το ύφος που θέλετε στο γάμο σας. Από πολύ λίγα λουλούδια εμπνευσμένα από τον αγρό σε πολύπλοκες συνθέσεις, όποια και να είναι η επιθυμία σας, η διακόσμηση θα προσθέσει το κατάλληλο χαρακτήρα στο γάμο σας. Υπολογίστε να κλείσετε την διακόσμηση 6 μήνες πριν το γάμο σας.
10. Μουσική
Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πάει σε γάμους που η μουσική ήταν απλά αφόρητη…. ειδικά αν έχετε πάει σε πολύ παραδοσιακούς γάμο με ορχήστρα τότε ξέρετε ακριβώς τι εννοώ. Προσπαθήστε αυτή την εμπειρία να μη τη ζήσουν οι καλεσμένοι σας, εκτός βέβαια αν είστε fan του κλαρίνου. Οργανώστε τη μουσική του γάμου σας από πριν και αποφασίστε αν θέλετε DJ ή και μπάντα και πείτε ακριβώς τι μουσική θέλετε να παίξουν. 6 μήνες πριν το γάμο είναι αρκετοί για να βρείτε το σωστό DJ ή μπάντα.
11. Προσκλήσεις / Save the Date
Αν οι καλεσμένοι σας είναι από το εξωτερικό θα πρέπει να τους ειδοποιήσετε 6 – 8 μήνες πριν το γάμο σας. Ενα «Save The Date» είναι απαραίτητο για να έχουν το χρόνο να κλείσουν τις πτήσεις και τη διαμονή τους. Σχετικά με το πότε θα πρέπει να στείλετε τις προσκλήσεις, 2 μήνες πριν τον γάμο είναι αρκετοί εφόσον όλοι οι καλεσμένοι έχουν ειδοποιηθεί μέσω του Save the date.
12. Δώρα
Οι καλεσμένοι σας θα θέλουν να σας κάνουν δώρα και το ιδανικό θα είναι να έχετε μια λίστα γάμου ή να δώσετε να καταλάβουν ότι τα χρήματα θα σας είναι πιο χρήσιμα ώστε να μη καταλήξετε να έχετε 12 φλιτζάνια καφέ που δε μπορείτε να ανταλλάξετε για κάτι άλλο. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε τα δώρα που θα κάνετε στους κουμπάρους σας. Καλό θα είναι να τους ρωτήσετε τι θα ήθελαν για να πάρετε ένα δώρο που να τους φανεί χρήσιμο.
13. Λόγια Αγαπης (Love Letters)
Όσο άγχος και να έχετε εκείνες τις μέρες προσπαθήστε να μη χαθείτε στην όλη οργάνωση του γάμου και στο αν τα έχετε κάνει όλα σωστά, και αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψτε κάποια λόγια αγάπης για τον/ την σύντροφό σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε ξαναγράψει ένα τέτοιο γράμμα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Ο γάμος σας είναι ημέρα που θα γιορτάσετε την αγάπη σας οπότε βρείτε το χρόνο να γράψετε τα λόγια που ο/ η σύντροφός σας θα θυμάται για πάντα.
14. Λεπτομέρειες που δε πρέπει να ξεχάσεις
Όταν οργανώνεις ένα γάμο θα προκύψουν τόσες πολλές λεπτομέρειες που ίσως να μην έχεις σκεφτεί. Όπως τα χαρτιά για την εκκλησία, τα στέφανα, οι μπομπονιέρες και ότι άλλο προκύψει. Γι’ αυτό να είστε έτοιμοι για όσα μικρά πράγματα προκύψουν και καλό θα ήταν να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει και να σας τα θυμίσει. Η αδελφή σας, ή κουμπάρα σας ή οι φίλες σας θα είναι οι πιο βασικοί άνθρωποι στην οργάνωση του γάμου σας και αυτοί που θα σας βοηθήσουν να μη το χάσετε και πανικοβληθείτε.
Το βασικό και σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι θα πρέπει να περάσετε όμορφα και να απολαύσετε τη μέρα χωρίς άγχος.