Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

4 συνταγές και 11 συμβουλές για τέλεια σάντουιτς

4 συνταγές και 11 συμβουλές για τέλεια σάντουιτς

Αν ρωτήσεις γύρω σου φίλους, συναδέλφους και γνωστούς ποιο είναι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψαν ποτέ είναι βέβαιο ότι η απάντηση που θα πάρεις από τους περισσότερους είναι η ίδια: ένα σάντουιτς. Πέρα απ’ όλα αυτά, το σάντουιτς είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη, απλή και παγκοσμίως αγαπητή μορφή τροφής, δίνοντας ταυτόχρονα άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση, οποιονδήποτε διαιτητικό περιορισμό και να καταναλωθούν όλο το 24ωρο.

Στο ¨ΑΛΕΞΆΝΔΡΕΙΟ” θα βρείτε τα πιο πρωτότυπα σάντουιτς

Aλεξάνδρειο – Εστιατόριο/Καφεζαχαροπλαστείο

 

 

Tips

1. Η απλότητα της κατασκευής ενός σάντουιτς είναι αυτή που κερδίζει, αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν, αν το επιθυμούμε, αυτή την προσωπική μας απόλαυση πιο κοντά στην τελειότητα.

2. Η καλή ποιότητα του φρέσκου ψωμιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι η εγγύηση για την επιτυχία του σάντουιτς. Οι περισσότεροι σεφ συμφωνούν ότι αν διαλέξεις καλό ψωμί, έχεις κερδίσει το 50% της μάχης.

3. Γενικότερα, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στη σύνθεσή σου πρέπει να είναι καλής ποιότητας, όχι απαραίτητα ακριβά, αλλά οπωσδήποτε φρέσκα. Όσα υλικά τοποθετούνται στο σάντουιτς συνήθως δεν είναι μαγειρεμένα, όποτε δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθούν ατέλειες με μαγειρικά τεχνάσματα.   Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρωταγωνιστής του σάντουιτς πρέπει να τοποθετείται στη βάση, ώστε όλα τα άλλα υλικά να προετοιμάζουν για τη γεύση αυτού που έχει τον πρώτο ρόλο.

4. Μην ξεχνάτε το άλειμμα. Το να τοποθετήσεις κάποιο ρευστό υλικό πάνω στο ψωμί πριν βάλεις τα υπόλοιπα υλικά είναι απαραίτητο. Αποκαθιστά σε κάθε περίπτωση μια ισορροπία μεταξύ στεγνού και υγρού στο σάντουιτς, καθώς ένα πολύ ξερό σάντουιτς που δύσκολα καταπίνεται είναι αποτυχημένο. Άρα, μπορείτε να τοποθετήσετε βούτυρο, μαγιονέζα απλή ή με διάφορες γεύσεις ή, για πιο ελαφριά σύνθεση, κάποια σος με βάση το γιαούρτι, στην οποία προσθέτετε αρωματικά και μπαχαρικά. Ακόμη, μια πάστα ελιάς ή κάποιος πολτός λαχανικών (πιπεριά, μελιτζάνα) μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Ορισμένα λιπαρά αλείμματα προστατεύουν το ψωμί από την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκύπτει από κάποια λαχανικά.   5. Υπάρχουν κανόνες στην επιλογή του είδους του ψωμιού; Όχι, αλλά υπάρχουν συνδυασμοί που υπαγορεύονται από το είδος των υλικών. Π.χ. το ψωμί Βιέννης, επειδή γλυκίζει, συνδυάζεται με έντονες γεύσεις, όπως είναι η παρμεζάνα και το μπέικον. Το προζυμένιο μαύρο ψωμί βγάζει έντονη γεύση και συνδυάζεται ιδανικά με κρεατικά ή αλλαντικά πικάντικα και πληθωρικές σος.

«THANASI BAKERY» Θα βρείτε τα πιο φρέσκα και νόστιμα σάντουιτς

«thanasi bakery» Kόρινθος – Εκεί που η παράδοση συναντά την γεύση

 

 

30

6. Φέτες ή φραντζολάκι και πότε; Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με τη μορφή του κανόνα, καθώς έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις και τη σύνθεση. Θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι οι λεπτές φέτες ψωμιού προσφέρονται για πιο ήπια γεμίσματα, ενώ τα φραντζολάκια ή οι μπαγκέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο πληθωρικές επιλογές.   7. Ωμό ή ψημένο; Εξαρτάται από το είδος, αλλά γενικά η λογική ότι τα βάζουμε όλα μέσα και «πετάμε» το σάντουιτς στη βαριά τοστιέρα για να ισιώσει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Κάποιες πρωτεΐνες, το κρέας ή το τυρί, αναδεικνύουν καλύτερα τα αρώματά τους αν ζεσταθούν, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Το ψωμί μπορεί να ζεσταθεί πριν τοποθετηθούν σε αυτό τα υλικά, ενώ στη σύνθεση μπορεί να συνυπάρχουν ζεστά και κρύα συστατικά. Το ψήσιμο γενικώς μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί σωστά.

8. Προετοιμάστε σωστά τα λαχανικά. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μετά το ψωμί, τα λαχανικά είναι εκείνα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του σάντουιτς. Πρέπει να είναι ολόφρεσκα, αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα. Ίσως χρειάζεται, πριν τα τοποθετήσετε στο σάντουιτς, να τα ανακατέψετε σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι ή ξίδι. Και τα λαχανικά σε τουρσί μπορούν παίξουν τον ρόλο τους, αλλά δεν υποκαθιστούν τα φρέσκα.

  9. Οργανώστε τα επίπεδα με προσοχή, καθώς το να ρίξει κανείς όλα τα υλικά μαζί, ανεξέλεγκτα, δεν λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Κάποιοι σεφ ισχυρίζονται ότι έχει σημασία πώς θα τοποθετηθούν τα δροσερά και ζεστά υλικά μέσα στη σύνθεση, ώστε να μην ξενίσουν αυτόν που τα δοκιμάζει. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο τρόπος που τα υλικά θα δέσουν μεταξύ τους «μηχανικά», ώστε να προστατεύουν την καλή δομή της σύνθεσης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρωταγωνιστής του σάντουιτς πρέπει να τοποθετείται στη βάση, ώστε όλα τα άλλα υλικά να προετοιμάζουν για τη γεύση αυτού που έχει τον πρώτο ρόλο.

30

10. Υπάρχουν συνθέσεις που είναι ακαταμάχητες και δεν μπορούν αλλάξουν; Κάποιοι θα απαντήσουν ότι ο καπνιστός σολομός συνδυάζεται ιδανικά με ψωμί ολικής άλεσης, βούτυρο, φέτες αγγούρι, που χαρίζουν φρεσκάδα, και άνηθο, που αναδεικνύει τη γεύση του. Κάποιοι άλλοι θα σπεύσουν να προσθέσουν ότι η σύνθεση χρειάζεται απαραίτητα κάππαρη, όπως και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Άλλοι, πάλι, θα ορκιστούν ότι αν δεν προσθέσεις και τρίμματα βραστού αυγού, έχεις χάσει το παιχνίδι. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα έμπνευσης και προσωπικής προτίμησης.

11. Πόσα και ποια υλικά μπορεί να τοποθετήσει κανείς σε ένα σάντουιτς; Εδώ δύσκολα θα μπορέσεις να βρεις κανόνες. Υπάρχουν υποστηρικτές της απόλυτης φρεσκάδας, άλλοι του μινιμαλισμού στα υλικά, άλλοι που χρησιμοποιούν ό,τι έχει περισσέψει στην κουζίνα τους, καθώς κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μια κατασκευή με ζυμωτό ψωμί, κοκκινιστούς κεφτέδες, πατάτες και λιωμένο τυρί είναι ό,τι καλύτερο έχουν φάει σε σάντουιτς. Άρα, το σάντουιτς είναι αυτοσχεδιασμός, θέμα γούστου και γεύσης. Μην ξεχνάτε μόνο ότι το σάντουιτς τρώγεται με τα χέρια. Ό,τι δεν μπορεί να κρατηθεί και να δαγκωθεί χωρίς ταχυδακτυλουργικές κινήσεις δεν είναι σάντουιτς.

Οι προτάσεις Η σεφ Βασιλική Μοσχοπούλου δημιουργεί με κέφι και φαντασία μια μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς

Της ζητήσαμε να φτιάξει  σάντουιτς που μπορούν να γεμίσουν εύκολα και νόστιμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά και να μας εμπνεύσουν να δημιουργήσουμε τις δικές μας συνθέσεις σε ένα είδος φαγητού το οποίο, αν και έχει ορισμένους κανόνες, αυτό που κυρίως απαιτεί είναι να του δώσεις την προσωπική σου αισθητική και προσωπικότητα.

Πολύσπορη μπαγκέτα με καπνιστή γαλοπούλα, έμενταλ, λόλα, ντομάτα, μαγιονέζα

30

 

Υλικά για 1 άτομο

1 πολύσπορη μπαγκέτα 2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα 2 φέτες τυρί έμενταλ 2 φύλλα λόλα πράσινη 2 φέτες ντομάτα λεπτοκομμένη 1 κ.σ. μαγιονέζα σπιτική

  Εκτέλεση

Ανοίγουμε την μπαγκέτα στα δύο και αλείφουμε την εσωτερική επιφάνειά της με τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε τη λόλα, τις φέτες ντομάτας, τη γαλοπούλα και το τυρί.

Κλείνουμε το σάντουιτς και το ζεσταίνουμε στο γκριλ για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.     Κοτόπουλο στήθος σε ψωμί Βιέννης, μοτσαρέλα, flakes παρμεζάνας, μαρούλι, ντομάτα, ψιλοκομμένο μπέικον, κουκουνάρι, μαγιονέζα βασιλικού

Κοτόπουλο στήθος σε ψωμί Βιέννης, μοτσαρέλα, flakes παρμεζάνας, μαρούλι, ντομάτα, ψιλοκομμένο μπέικον, κουκουνάρι, μαγιονέζα βασιλικού

30

Υλικά για 1 άτομο

1 ψωμί Βιέννης 2 φέτες ντομάτα 2 φύλλα μαρούλι 3-4 λεπτές φέτες φιλέτο κοτόπουλο ψημένο 2 φέτες μοτσαρέλα 2-3 φέτες παρμεζάνα 2 φέτες ψημένο μπέικον κομμένο καρέ Κουκουνάρι 1 κ.σ. μαγιονέζα βασιλικού

Υλικά για τη μαγιονέζα βασιλικού

2 αυγά, 1 κ.σ. μουστάρδα, χυμός από ½ λεμόνι, 1 κ.σ. λευκό ξίδι, αλάτι, λευκό πιπέρι, ηλιέλαιο Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά και ρίχνουμε το ηλιέλαιο μέχρι να δέσει η μαγιονέζα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.   Εκτέλεση

Ανοίγουμε στα δύο το ψωμί και αλείφουμε το εσωτερικό με τη μαγιονέζα βασιλικού.

Προσθέτουμε σε στρώσεις το μαρούλι, την ντομάτα, το κοτόπουλο, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, το μπέικον και το κουκουνάρι. Κλείνουμε το σάντουιτς και ζεσταίνουμε στον φούρνο για 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

 

Egg benedict με ψωμί μπριός 

 

29

Υλικά

2 αυγά ποσέ 1 ψωμί μπριός 2-3 κ.σ. μπέικον ψημένο και ψιλοκομμένο Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Τσάιβς ψιλοκομμένο

Για τη σος ολαντέζ

1 κρόκος αυγού, 1 κ.γ. μουστάρδα, ξύσμα και χυμός από ½ μοσχολέμονο, μία πρέζα εστραγκόν αποξηραμένο, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο κλαριφιέ (ζεσταίνουμε το βούτυρο και παίρνουμε το καθαρό βούτυρο που μένει στην επιφάνεια).

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το βούτυρο, και όταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε στο μείγμα το βούτυρο μέχρι να δέσει η σος.

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το ψωμί σε δύο μέρη και επάνω τους τοποθετούμε από ένα αυγό ποσέ, προσθέτουμε το τραγανό μπέικον, το τσάιβς και ρίχνουμε από μια γενναία κουταλιά σος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Croque Madame

 

30

Υλικά

για 1 άτομο 2 αυγά Λίγο ελαιόλαδο 2 φέτες μπέικον Θράκης 2 φέτες ψωμί φόρμας ή ζυμωτό 2 κ.γ. κρέμα τυρί 2 ροδέλες ντομάτα Πέστο θυμαριού Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα

  Εκτέλεση

Τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο τα αυγά μάτια. Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο και φρυγανίζουμε το ψωμί. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με κρέμα τυρί και πέστο θυμαριού. Στη μία φέτα τοποθετούμε την ντομάτα, πράσινη σαλάτα και από πάνω το τηγανητό αυγό. Καλύπτουμε την άλλη φέτα ψωμιού με ντομάτα, σαλάτα, αυγό και τραγανό μπέικον. Συνοδεύουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα και τσίλι σος.

Πηγή: www.lifo.gr

About Μαρία Νικολοπούλου