Η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό είναι το Φθινόπωρο όπου μπορούμε εύκολα να βρούμε μικρά μελιτζανάκια!
Φτιάχνεται πανεύκολα και η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη!
Υλικά
- 40 κομμάτια μελιζτανάκι τρυφερό και μικρό
- 1000 gr. ζαχαρη
- 500 ml. νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξινό
- 3 λεμόνια
- Μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- 100 gr. ασπρισμένα αμύγδαλα
Οδηγίες
- Κόβουμε το κοτσάνι και ανάλογα με την ποικιλία καθαρίζουμε το μελιτζανάκι.
Το ξεπλένουμε καλά και το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι κατά μήκος.
Βάζουμε τα μελιτζανάκια σε άφθονο νερό για μια ώρα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια, στύβουμε μέσα ένα λεμόνι.
Αλλάζουμε το νερό διαλύουμε μέσα το ξινό και ξαναβάζουμε το μελιτζανάκι για 2 ώρες, βάζουμε πάντα από επάνω το πιάτο, για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, βράζουμε για 3-4 λεπτά.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, σε καθαρό νερό κάθε φορά.
Απλώνουμε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μελιτζανάκι να στεγνώσει για 5-6 ώρες.
- Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά, ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια, τα αμύγδαλα και τα μοσχοκάρφια, αν δεν τα καρφώσουμε πάνω στο μελιτζανάκι.
Τα μελιτζανάνια θα βγάλουν υγρά, συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 8-10 λεπτά.
Προσθέτουμε την βανιλλίνη και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και αν χρειαστεί βράζουμε πάλι ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
Μοιράζουμε και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία … Tα καλύτερα της Κορινθίας