Φέτος σας κάλεσαν σε κάποιο τραπέζι και κάνετε πανηγυρικό, νικητήριο χορό που δεν θα χρειαστεί να περάσετε μια αιωνιότητα και μια μέρα στην κουζίνα; Εύγε! Ωστόσο, δεν μπορείτε να πάτε με άδεια χέρια στο ξένο (;) σπίτι, αφενός γιατί κι εσείς νοικοκυρά είστε και ξέρετε από πρώτο χέρι ότι η οικοδέσποινα χρειάζεται λίγη βοήθεια κι αφετέρου, γιατί είναι ωραίο κι ευγενικό στα τραπέζια όλοι να φέρνουν από κάτι!
Αν, λοιπόν, σπάτε το κεφάλι σας για το ποια θα είναι η συνεισφορά σας στο τραπέζι αυτό, μπορείτε να σταματήσετε. Έχουμε μερικές προτάσεις για κάθε γούστο, αλμυρές και γλυκές, απλές και πιο σύνθετες.
Διαλέξτε και πάρτε:
Κις Λορέν
Υλικά για ζύμη:
250 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για γέμιση:
200 γρ. μπέικον (πλάκα, κομμένη (η κόψτε το εσείς) σε μικρά κυβάκια)
250ml κρέμα γάλακτος
50 ml γάλα
200 γρ. κίτρινα τυριά ανάμεικτα
50 γρ. παρμεζάνα
3 αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 πρέζα αλάτι
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
* Θα χρειαστείτε και μια φόρμα για τάρτες
Εκτέλεση:
Κρεοπωλεία… Τα καλύτερα της Κορινθίας
Ετοιμάστε τη ζύμη για τη τάρτα. Με τις άκρες των δαχτύλων σας, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι και μετά προσθέστε το αβγό και ζυμώστε.
Σχηματίστε ένα δισκάκι, βάλτε την σε μεμβράνη και αφήστε την για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, ψήστε την μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδοκοκκινίσει –δηλαδή, για περίπου 10 λεπτά, και αφήστε την στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον και το κρεμμύδι, χωρίς να προσθέστε λάδι, διότι το μπέικον από μόνο του είναι αρκετά λιπαρό!
Ρίξτε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε.
Απλώστε στην προψημένη ζύμη το μπέικον και από πάνω προσθέτετε το μείγμα των αβγών με τη κρέμα γάλακτος και τα τυριά.
Ψήστε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να χρυσίζει η επιφάνεια. Βγάλτε την από το φούρνο την αφήστε για 5-10 λεπτά να “ξεκουραστεί” πρωτού τη σερβίρετε!
Δείτε τη συνταγή με βήμα-βήμα φωτογραφίες, από τη Μαριαλένα Τερζή εδώ.
Τυρομπαλάκια με μπέικον
Yλικά
350 γραμμάρια τυρί κρέμα, που έχετε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου
1 κούπα τυρί τσένταρ, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
8 φέτες μπέικον, τηγανισμένες και ψιλοκομμένες
1/3 κούπας πράσο, ψιλοκομμένο
1/3 κούπας καρύδια, τριμμένα
Χοντρό αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Πρέτσελ στικς
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το τυρί κρέμα, το τσένταρ, το σκόρδο, την πάπρικα το αλάτι και το πιπέρι. Από το μίγμα, φτιάξτε 15-20 ισομεγέθη μπαλάκια και βάλτε για μία ώρα στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το τηγανισμένο μπέικον, το πράσο και το τριμμένο καρύδι.
Ρολάρετε μία-μία τις μπαλίτσες στο μίγμα μπέικον-πράσου-καρυδιού και στη συνέχεια καρφώστε ένα πρέτσελ στικ σε κάθε μπαλάκι.
Βάλτε τα σε ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάστε τα με μεμβράνη και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο, αν δεν φαγωθούν αμέσως. Θυμηθείτε να τα αφήσετε 15-20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβιριστούν.
Πηγή: delish.com
Σούπα βελουτέ με κάστανα
Υλικά
400 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 κύβοι ζωμό κοτόπουλου
100 γρ καθαρισμένη και περασμένη στον τρίφτη πατάτα
Λίγο φρέσκο μαϊντανό
Λίγο φρέσκο θυμάρι
1-2 φύλλα δάφνη
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράστε 1,5 λίτρο νερό με τους κύβους από ζωμό κοτόπουλου σε μέτρια κατσαρόλα. Φτιάξτε ένα ματσάκι με τα φρέσκα αρωματικά –δέστε τα με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή βάλτε τα σε ένα πουγκί από τούλι.
Προσθέστε τα κάστανα, την τριμμένη πατάτα και το ματσάκι με τα αρωματικά και βράστε για μισή περίπου ώρα. Αφαιρέστε τα αρωματικά.
Περάστε τη σούπα από το μπλέντερ και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρεται με γαρνιτούρα γιαουρτιού και φρέσκο μαϊντανό.
Πηγή: sintagespareas.gr
Τάρτα με μανιτάρια
Υλικά:
500 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη
400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
30 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε φέτες
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
130 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. γιαούρτι
80 γρ. κρόκους αυγών
Αλάτι και μαύρο πιπέρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα μανιτάρια, αλατίστε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρετε από το τηγάνι, προσθέτετε το θυμάρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια μπασίνα βάζετε τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Στρώστε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύστε με το μείγμα της κρέμας.
Ψήνστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Για να είστε σίγουροι, βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη.
Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να «αρπάζει», καλύψτε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.
Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψετε.
Πηγή: yiannislucacos.gr
Πιτσάκια-χριστουγεννιάτικο δέντρο με πέστο
Υλικά:
Ζύμη για τάρτες (μία συσκευασία)
½ κούπα πέστο βασιλικού (αν δεν θέλετε να την πάρετε έτοιμη, μπορείτε να δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε σπιτική πέστο)
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
Λίγα ντοματάκια για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξετυλίξτε τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. «Ανοίξτε» την λιγάκι, τραβώντας τις άκρες και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
Με μια κουπ-πατ σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, κόψτε όσα δεντράκια «βγάζει» η ζύμη και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα, σε ένα ταψί.
Ψήστε για 10 με 13 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να «καφετίσουν». Μεταφέρετε τα δεντράκια σε μια πιατέλα κι αφήστε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Απλώστε την πέστο και διακοσμήστε με ντοματάκια.
Άσπρα τρουφάκια
Υλικά:
1/2 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
Λίγα καρύδια ή αμύγδαλα
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
1 1/2 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας λικέρ ή κονιάκ
Λευκή τρούφα σοκολάτας για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Θρυμματίστε τα μπισκότα και τα καρύδια στο multi. Αν προτιμήσετε αμύγδαλα, καβουρδίστε τα με 1 κουταλιά του γλυκού μαργαρίνη στο τηγάνι για λίγο και μετά ψιλοκόψτε τα.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Προσθέστε σιγά-σιγά το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας συνεχόμενα για δέκα λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο, για δέκα περίπου λεπτά, και όταν σταθεροποιηθεί, προσθέστε τα μπισκότα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα
Πλάστε μπαλάκια και περάστε τα από την τρούφα.
Πηγή: mytaste.gr