Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι συντα’ές τση πατρίδας – Μικρασιάτικη συνταγή για Χαλβά πενίρ… με ανθότυρο

Οι συντα’ές τση πατρίδας – Μικρασιάτικη συνταγή  για Χαλβά πενίρ… με ανθότυρο

Χαλβάς Πενίρ,  ένα είδος υποκίτρινου χαλβά από ανάλατο τυρί (!), που μοιάζει στην υφή με τον χαλβά Φαρσάλων (απαλός, βελουτέ, κριτσανιστός) και λέγεται “πηνίρ χαλβάς” (απόδοση του τουρκικού: “peynir helvasi”, peynir=τυρί, ME ΠΑΡΑΦΘΟΡΑ της λέξης στα ελληνικά), τον οποίο δε συνάντησα πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Καλλίπολη Πέλλας

Για μένα, ο χαλβάς αυτός, όπως και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο χαλβάς από καβουρντισμένο αλεύρι, τα γλυκά κουταλιού, το ρετσέλι, ο πελτές από κυδώνι, όλα αυτά είναι συνυφασμένα με τα καλοκαίρια μου στο χωριό, όπου πηγαίναμε για διακοπές. Τα έψηναν κάθε μέρα οι θείες μου και οι γειτόνισσες της γιαγιάς μου: η θεία Μαριάνθη , η Δοξία του Γκαλιμάνη, η Ντάντω, η Κατερνάρα, η Χασομέραινα, η Μπαχαρογλέσα, η Μπουντούτσαινα, η Σουλτάνα του Κιτάτη, όλες αυτές οι μορφές του χθες που ήταν «εξπέρ» στη μαγειρική!

Συνταγή:

Η φωτογραφία από το τουρκικό site http://www.ezberim.com – Ετσι ακριβώς είναι στην υφή του ο ‘πηνίρ χαλβάς’

2,5 κιλά ανάλατο φρέσκο τυρί (σαν τ’ ανθότυρο)

750 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

1 κιλό ζάχαρη

2 αβγά

Ανελι’ώνεις το τυρί στο ντέντζερη, βάζεις το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τ’ αβγά χτυπημένα κι ανεκατεύεις συνέχεια με την κουτάλα την ξυλένια, ίσαμε που να κάνει κόρδες ο χαλβάς, να γένει σα λάστιχο

 

Μία ιδέα για τον τρόπο προετοιμασίας του χαλβά μπορείς να πάρεις κι από ένα βιντεάκι ενός τούρκου, που βρήκα στο YouTube, και καταγράφει το ψήσιμό του βήμα-βήμα:

Home

 

About Μαρία Νικολοπούλου