Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Χταπόδι κρασάτο με φάβα Φενεού και καραμελωμένα κρεμμύδια – Το υλικό που απογειώνει την συνταγή

Χταπόδι κρασάτο με φάβα Φενεού και καραμελωμένα κρεμμύδια – Το υλικό που απογειώνει την συνταγή

Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, όπως και επώνυμη ( Φενεού). Συνήθως τη συναντάμε ως ορεκτικό, όμως μπορεί μια χαρά να σταθεί και ως κύριο πιάτο, συνοδευμένο από σαλάτα εποχής (π.χ. λάχανο, καρότο, ελιές) – όπως άλλωστε τρώμε όλα τα όσπρια. Διότι περί οσπρίου πρόκειται και μάλιστα για ένα είδος… χρυσού κουκιού (λαθούρι άγριο ή ήμερο).

 ΜΑΝΑΒΗΣ

Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία της σαντορινιάς φάβας, ότι συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φυτά που διατηρούσε στον μυθικό κήπο της η μάγισσα Μήδεια.

Λέγεται ότι η φάβα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την παράλυση, τον καρκίνο και τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι περιέχει λαθυρίνη, ένα δηλητηριώδες αμινοξύ που βρίσκεται επίσης στα μπιζέλια, τον αρακά και τα ρεβίθια. Πρόκειται για μια τοξική ουσία, η οποία όμως καταστρέφεται με τον βρασμό, οπότε τα όσπρια παύουν να είναι δύσπεπτα. Εσύ βέβαια μπορείς να μετατρέψεις τη φάβα σε ένα πιάτο με μαγική νοστιμιά ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Συστατικά:

Χταπόδι Κρασάτο η Παραδοσιακή Συνταγή της Μυτιλήνης

 

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι

½ φλιτζάνι   >>    κόκκινο ημίγλυκο κρασί

½ φλιτζάνι   >>  ελαιόλαδο

μπαχάρι

 

Βάζουμε στη κατσαρόλα το χταπόδι μέχρι να βγάλει τα ζουμιά του έπειτα προσθέτουμε ξίδι, κρασί και μπαχάρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει προς το τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά για την φάβα

 

  • ½ kg φάβα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 σέλερι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • 2 κ. σούπας αγγουράκι τουρσί
  • ½ κ. γλυκού αλάτι

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι:

  • 3 κρεμμύδια
  • 2 κ. σούπας μέλι
  • 2 κ σούπας μπαλσάμικο
  • 3 κ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλυκού αλάτι

Τρόπος μαγειρέματος

  • Γέμισε μία μεγάλη κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και βράσε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι χωρίς να τα κόψεις για 20- 25 λεπτά.
  • Αφαίρεσε τα λαχανικά εκτός από το κρεμμύδι από την κατσαρόλα και ρίξε τη φάβα.
  • Βράσε μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά για 30 λεπτά.
  • Στο μπλέντερ πολτοποίησε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, τη φάβα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού.
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, κόψ’ τα σε λεπτές φέτες και τσιγάρισέ τα σε ένα τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρουν χρώμα, χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε για 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά.
  • Σέρβιρε σε ένα μεγάλο μπωλ τη φάβα και γαρνίρισε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το χταπόδι .

Καλή Επιτυχία!!!

About Μαρία Νικολοπούλου