Είναι απαραίτητο οι γονείς να λειτουργούν ως «κοινό μέτωπο» απέναντι στα παιδιά;
Οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους δεν είναι παρά σπάνιες, φαινόμενο που ισχύει και για τους γονείς. Οι διαφορετικές γνώμες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν σπανίζουν, μιας και ο μπαμπάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυστηρός και η μαμά λίγο πιο χαλαρή, ακόμα και το αντίθετο, αφού οι συνδυασμοί είναι πραγματικά αμέτρητοι. Η ασυμφωνία μεταξύ γονέων αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο και ακόμα και αν προκληθεί κάποια μικρή αναταραχή, όπως η λογομαχία εξαιτίας μιας διαφωνίας, αναμένεται να ξεχαστεί εύκολα δίχως να επηρεάσει τα παιδιά ή το ζευγαρί.
Παιδί
Κι αν δεν με παίρνουν στα σοβαρά;
Αρκετοί είναι οι γονείς, ωστόσο, που ανησυχούν για το αποτέλεσμα που θα έχουν τέτοιες ασυμφωνίες στην διαπαιδαγώγηση αλλά και στην σχέση τους με τα παιδιά. Επιθυμούν συγκεκριμένα να ακολουθούν μια «κοινή γραμμή» αναφορικά με τους κανόνες και τα όρια που θέτουν, προκειμένου να μην μπερδέψουν τα παιδιά και τελικά καταλήξουν να κάνουν άλλα πράγματα από αυτά που έχουν συμφωνήσει. Πράγματι, θα ήταν καλύτερο σε βασικούς κανόνες να διατηρείτε μια «κοινή γραμμή» ώστε να θέσετε ξεκάθαρα όρια, αναφορικά με το τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι, όπως και αναφορικά με την συμπεριφορά που περιμένετε από αυτά.
Οι «ασήμαντες» διαφωνίες στο μικροσκόπιο
Με τους γονείς πολύ συχνά να μην έχουν την ίδια γνώμη ή την ίδια αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, τις συνήθειές τους ή και τους περιορισμούς της οικογένειας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε αυτές οι διαφωνίες παύουν να είναι ασήμαντες και ξεκινούν να είναι επιζήμιες για την ανατροφή των παιδιών αλλά και για την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αν παρατηρήσετε ότι τείνετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον για τον τρόπο που διαχειρίζεστε ορισμένα περιστατικά που φαίνονται να σχετίζονται με τα παιδιά, τότε ενδέχεται οι διαμάχες σας να έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την δική σας σχέση.