Κολοκύθια! Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες συνταγές με κολοκύθια υπάρχουν; Παρά την απαξιωτική έκφραση που συχνά χρησιμοποιούμε ονομάζοντας κολοκύθια τα ασήμαντα πράγματα ή τις ανούσιες κουβέντες, τα έρμα τα κολοκυθάκια είναι βασικό συστατικό μερικών από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα και συνδυάζονται με πολλά και διάφορα υλικά.
Η σημερινή κολοκυθόπιτα έγινε με το εσωτερικό μερικών κολοκυθιών που χρησιμοποιήθηκαν σε γεμιστά και για να συμπληρωθεί η αναγκαία ποσότητα συμπληρώθηκαν με 1-2 ολόκληρα. Περισσότερο ήθελα να σας δείξω το φύλλο γιατί η γέμιση είναι πάνω κάτω της συνταγής «ό,τι έχουμε» μαζί βέβαια με κολοκύθια!
Είναι μια παραλλαγή της ζύμης για εύκολο φύλλο .Το άνοιγμα φύλλου με ξιλίκι (ο πλάστης στα κρητικά) ήταν απαγορευμένο λόγω ενός πολυήμερου λουμπάγκο κι έτσι προτιμήθηκε αυτό το φύλλο που ανοίγει και απλώνεται με το χέρι! Αποδείχτηκε ότι η παραλλαγή ήταν ωραιότερη από την αρχική συνταγή και μάλλον θα καθιερωθεί. Το σταρένιο αλεύρι -αν βρεθεί στο σπίτι- και ο χυμός λεμονιού του δίνουν καλύτερη υφή.
Υλικά:
Για το φύλλο:
- 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα κίτρινο σταρένιο αλεύρι
- Λίγο αλάτι (1 κοφτό κουταλάκι)
- 1 κούπα γιαούρτι ( ή μισό – μισό με γάλα)
- 1 κούπα ελαιόλαδο (μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο)
- Χυμό ενός λεμονιού
- 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση:
- 3-3,5 κούπες τριμμένο κολοκυθάκι (να μείνουν 2 κούπες όταν το στραγγίξουμε)
- 1 κούπα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια ή ½ κούπα ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
- Μαϊντανό
- Δυόσμο
- 1 κούπα γραβιέρα κομμένη σε κύβους μεγέθους ζαριού ( Περίπου 150 γρ)
- 1 κούπα ξινομυζήθρα (περίπου 150 γρ)
- 2 αυγά
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σιμιγδάλι ή ρύζι ή τριμμένη φρυγανιά
- Λίγο πιπέρι
Ακόμη, 1 κουταλιά γάλα για την επάλειψη της επιφάνειας
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε ελαφρά.
Τα αφήνουμε να περιμένουν 1-2 ώρες.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Κάνουμε λακουβίτσα και βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, και εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σφίγγουμε τα αλατισμένα κολοκυθάκια όσο γίνεται να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη σε –όχι πολύ λεπτό- φύλλο. Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση.
Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο με λίγο μικρότερες διαστάσεις, σκεπάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε περιμετρικά φροντίζοντας να εγκλωβιστεί η γέμιση.
Αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά περίπου. Πρέπει να ροδίσει καλά η επιφάνεια αλλά δεν πρέπει να μείνει άψητη η γέμιση οπότε αν χρειαστεί σκεπάζουμε την πίτα με χαρτί όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Χώρισα τη ζύμη σε 4 μέρη και έφτιαξα δυο μικρές πίτες γιατί σε κάποιους στην οικογένεια δεν αρέσει ο δυόσμος οπότε τον πρόσθεσα μόνο στην μία πίτα. Η μια μάλιστα μπήκε στην κατάψυξη για να καταναλωθεί άλλη μέρα.
2)Στη γέμιση μπορούμε βέβαια να αυτοσχεδιάσουμε είτε με άλλο συνδυασμό τυριών είτε με την προσθήκη άλλων μυρωδικών (σε πολλούς αρέσουν τα κολοκύθια με τη ρίγανη…). Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο.
3)Πάντα στη γέμιση πίτας με ωμά λαχανικά προσθέτω κάποιο υλικό που θα τραβήξει τα υγρά που θα κατεβούν. Έτσι 1-2 κουταλιές ρύζι ή σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα. Εδώ, ξέχασα να βάλω το σιμιγδάλι και γι αυτό πασπάλισα τη γέμιση στις πίτες μου πριν τις κλείσω!
Σ.Σ. Στην Κορινθία έχουμε υπέροχη γραβιέρα λημνών , εγώ την δοκίμασα με ξυνομιζυθρα Κορινθίας και ήταν υπέροχη η πίτα μου, ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΗΝ