Ο βαθμός εξάπλωσης της χρήσης του διαδικτύου στη συναλλακτική συμπεριφορά του πληθυσμού καταγράφεται σημαντικά αυξημένος – γεγονός αναμενόμενο μετά από δύο καραντίνες που βιώνουμε .Η στροφή του καταναλωτή στις αγορές μέσω e-shops σηματοδοτεί μια νέα αγοραστική συμπεριφορά, γεγονός που οφείλει να απασχολήσει περαιτέρω επαγγελματίες και καταναλωτές.
Με τα περισσότερα -αν όχι όλα- αγαπημένα σου καταστήματα να έχουν πλέον eshop ή να δίνουν τα προϊόντα τους σε άλλες πλατφόρμες για online αγορές, μάλλον έχεις γίνει κι εσύ σαν εμάς και τα αγοράζεις όλα online. Εμείς στο webkorinthos.gr αγαπάμε τo online shopping και μάλιστα στο παρελθόν σου έχουν προτείνει και τα καλύτερα apps για να κάνεις τις αγορές σου.
Online Καταστήματα…τα καλυτερα της Κορινθίας
Όμως, για να παραμείνεις ασφαλής θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτούς τους 10 κανόνες του online shopping που προτείνουν οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.
Οι 10 κανόνες του online shopping για να είσαι ασφαλής
#1 Αγόρασε από εκεί που εμπιστεύεσαι
Στο φυσικό κατάστημα, μπορείς να δεις τι αγοράζεις, ποιος σε εξυπηρετεί κτλ κτλ. Αλλά στο online shopping τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αν θέλει κάποιος να κρυφτεί, απλά κρύβεται. Γι’ αυτό μην δίνεις την κάρτα σου και τα προσωπικά σου στοιχεία σε καταστήματα που αμφιβάλεις για το εάν υπάρχουν.
#2 Διάβασε τις κριτικές
Εάν πας να αγοράσεις από κάποιο κατάστημα που δεν έχεις αγοράσει ξανά στο παρελθόν, καλό είναι να κάνεις μια μικρή online έρευνα για τις κριτικές, την εξυπηρέτηση των πελατών, τους χρόνους παράδοσης κτλ.
#3 Προσοχή στις υπερβολικές προσφορές
Ε μην μου πεις πως θα πας να αγοράσεις καινούργιο κινητό από ένα eshop που λέει ότι έχει το καινούργιο iPhone 200 ευρώ! Κάτι δεν θα πηγαίνει καλά και φωνάζει από μακριά!
#4 Απόφυγε κοινόχρηστα WiFi
Μπορεί εύκολα κάποιος να υποκλέψει πληροφορίες για σένα, όπως τον αριθμό της κάρτας, επειδή πολύ απλά είστε συνδεδεμένοι στο ίδιο WiFi. Γι’ αυτό φρόντισε αυτές τις αγορές να τις κάνεις σε κάποιο ασφαλές μέρος.
#5 Ο κωδικός έχει σημασία
Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σου στο email, στο Facebook ή στο app που αποθηκεύεις τα passwords σου, θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό διατήρησε όλους τους λογαριασμούς ασφαλείς με ισχυρούς κωδικούς που δεν σπάνε εύκολα.
#6 Έλεγξε την ασφάλεια της ιστοσελίδας
Ίσως έχεις δει αυτό το μικρό εικονίδιο με την κλειδαριά στην άκρη του πεδίου με το URL. Αυτό το εικονίδιο δείχνει ότι η ιστοσελίδα στην οποία βρίσκεσαι έχει εγκατεστημένη προστασία απορρήτου. Επιπλέον, εάν η διεύθυνση URL ξεκινά με το “https” σημαίνει ότι υπάρχει ασφαλής διαδικτυακή σύνδεση. Εάν δεν υπάρχει κάτι απ’ τα δύο, ή ιδανικά και τα δύο, καλό είναι να μην εμπιστευτείς σ’ αυτά τα sites πληροφορίες για σένα καθώς δεν υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων.
#7 Πρόσεχε τα email scams
Μην ανοίγεις emails και μην αγοράζεις από brands που σου στέλνουν περίεργα emails με υποτιθέμενες σούπερ προσφορές, κι αυτά τα emails έχουν πάει στον φάκελο των spams.
#8 Χρησιμοποίησε virtual credit card
Έχεις την ασφάλεια ότι δεν δίνεις τα στοιχεία της χρεωστικής κάρτας που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, αλλά παράλληλα αυτή η κάρτα τραβάει χρήματα απ’ το υπόλοιπο του λογαριασμού σου.
#9 Αποθήκευσε τα σημαντικά
Μην πατήσεις delete στα στοιχεία για την παραλαβή, τον αριθμό επιβεβαίωσης παραγγελίας και τον αριθμό ταχυδρομικής παρακολούθησης της αποστολής σου. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία, αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να το λύσεις πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.
#10 Κάνε καταγγελία εάν χρειαστεί
Μπορείς να καταγγείλεις φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες από 09.00 έως 15.00.
Επίσης, οι καταγγελίες υποβάλλονται και μέσω της φόρμας καταγγελιών του ιστοτόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr.