Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

5 συνταγές για να φτιάξεις τα πιο τέλεια χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι!

5 συνταγές για να φτιάξεις τα πιο τέλεια χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι!
Αν ψάχνεις κάτι χριστουγεννιάτικο αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερο σε σχέση με τα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα, αυτές οι συνταγές είναι ό,τι χρειάζεσαι!

 

Αν ψάχνεις κάτι χριστουγεννιάτικο αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερο σε σχέση με τα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα, αυτές οι συνταγές είναι ό,τι χρειάζεσαι!

Μελομακάρονα με μπύρα

 

 

Υλικά

2 φλυτζάνια τσαγιού αραβοσιτέλαιο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού μπύρα
1 κουταλάκι σόδα
4 κουταλιές κονιάκ
4 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα τριμμένα
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι περίπου
κανέλα
γαρύφαλα ολόκληρα

Σιρόπι

1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.

Οδηγίες

Αρχικά φτιάχνεις το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα τρία υλικά του και βράζοντάς το για 10 λεπτά. Ξεκίνα από αυτό για να μπορέσει να κρυώσει στο μεταξύ.
Χτύπα στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο για αρκετή ώρα. Αυτό το κάνεις για να μη μυρίζει μετά.
Μετά βάζεις τη ζάχαρη και χτυπάς πάλι καλά.
Ρίχνεις τη σόδα στο πορτοκάλι και προσθέτεις στο μπωλ του μίξερ όλα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά, αφού ανακατεύεις το μπέϊκιν με το αλεύρι.
Πλάθεις τα μελομακάρονα και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 30 ή 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Στο ζεστό ταψί όπως θα το βγάλεις από το φούρνο θα ρίξεις το κρύο σιρόπι, αμέσως θα γυρίσεις τα μελομακάρονα και από την ανάποδη και θα τα βγάλεις σε πιατέλα όπου θα τα πασπαλίσεις με κανέλα και αν θέλεις, θα τους καρφώσεις και ένα γαρίφαλο.

Νορβηγικά τσουρεκάκια (Skillingsboller)

Υλικά

125 γρ βούτυρο
600 ml γαλα
50 γρ μαγιά
125 γρ ζαχαρη
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. κάρδαμο σκόνη ή κοπανισμένο

Γέμιση

Βούτυρο λιωμένο
Ζάχαρη
Κανέλα

Οδηγίες

Ζέστανε το γάλα και μέσα λιώσε το βούτυρο. Πρόσεξε να μην βράσει, να έχει τη θερμοκρασία του δέρματος περίπου.

Λιώσε μέσα την μαγιά.

Ανακάτεψε σε μεγάλο μπολ τη ζάχαρη και το αλεύρι (μην βάλεις κατευθείαν όλο το αλεύρι, ίσως να μην χρειαστεί, να μην γίνει δηλ υπερβολικά σφιχτή) και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου.

Ζύμωσε καλά και άστο σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.

Άνοιξε φύλλο πάχους 1/2 cm και άπλωσε σ’ όλη την επιφάνεια βούτυρο, μετά κανέλα και ζάχαρη.

Πιάσε την μια μεριά του φύλλου και το τύλιξε την σαν σαλιγκάρι μέχρι να φτάσει στην άλλη μεριά.

Μ’ ένα μαχαίρι κόψε φέτες 2-3 cm.

Τα τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη.

Ψήνεις στους 225°C για 12-15 λεπτά, να ροδίσουν λίγο από πάνω.

Gingerbread cookies

 

Υλικά

Για τα μπισκότα

3 και 1/4 φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 φλ.τσαγιού μαλακωμένο βούτυρο
3/4 φλ.τσαγιού καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
1/3 – 1/2 φλ.τσαγιού μέλι όχι πολύ πηχτό
1 μεγάλο αυγό

Για το γλάσο

3 φλ.τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες

Ανακατεύεις το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Σε μπολ χτυπάς το βούτυρο με το μίξερ χεριού σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτεις τη ζάχαρη και όταν αφρατέψει το μείγμα βάζεις και τα μυρωδικά, το μέλι και τα αυγά.
Πρόσθεσε το αλεύρι σε τρεις δόσεις σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν τελειώσει χτύπησε το σε μέτρια ταχύτητα για να πάρετε μια μαλακή ζύμη.
Τύλιξε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο για μια νύχτα.
Την επόμενη μέρα άνοιξε τη ζύμη σε πάχος 1cm και κόψε τη με κουπ πατ (το σχήμα ανθρωπάκι θα ήταν ιδανικό αν και στη γεύση δεν παίζει κανένα ρόλο,οπότε κόψε κατά βούληση)
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 C (160 C με αέρα), τοποθέτησε τα μπισκότα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήστα μέχρι να σκουρύνουν γύρω και να είναι σκληρά όταν τα πιέζεις (περίπου 12 λεπτά)
Όταν τα μπισκότα κρυώσουν ετοίμασε το γλάσο χτυπώντας τη ζάχαρη με τα ασπράδια, να γίνουν πηχτή κρέμα.
Βάλε λίγο-λίγο το χρώμα στο γλάσο μέχρι να πετύχεις την απόχρωση που θέλεις και στόλισε τα όπως θες.

Macaron με cranberries

large

Υλικά

2 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο σε σκόνη
5 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Αποξηραμένα cranberries ψιλοκομμένα και μουλιασμένα σε χλιαρό νερό αρωματισμένο με κανέλα και γαρίφαλο

Οδηγίες

Προθέρμανε το φούρνο στους 90oC.

Βάλε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με το αμύγδαλο σε έναν επεξεργαστή και χτύπησε να γίνει σκόνη. Όσο πιο καλά είναι κομμένο το αμύγδαλο τόσο πιο αφράτο αποτέλεσμα θα έχεις. Ανάμειξε όλη τη ζάχαρη με το αλεύρι αμυγδάλου που μόλις χτύπησες.

Χτύπησε τα ασπράδια σε καθαρό και στεγνό μπολ μέχρι να πάρεις μια σφιχτή μαρέγκα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη σιγά, σιγά.

Ρίξε τη ζάχαρη με το αλεύρι στο μείγμα σε δύο δόσεις. Ανακάτευε πολύ απαλά να διατηρήσεις τον όγκο. Πριν προσθέσεις τη δεύτερη δόση ρίξε τα cranberries στραγγισμένα από το νερό τους. Συμπλήρωσε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακάτεψε πολύ απαλά χωρίς να κουράσεις το μείγμα.

Γέμισε ένα κορνέ και κόψε στρογγυλά μαρεγκάκια σε λαδόκολλα. Θα χρειαστείς δύο λαμαρίνες περίπου ανάλογα με το μέγεθος που θα κόψεις τα μακαρόν.

Ψήσε τα μακαρόν για 5′ λεπτά και βγάλε από το φούρνο. Ανέβασε τη θερμοκρασία στους 190oC και αφού σιγουρευτείς ότι έχει ζεσταθεί ο φούρνος αρκετά βάλε πάλι τα μακαρόν για 7-8 λεπτά ακόμη.

Βγάλε και άφησε να κρυώσουν. Αν δυσκολεύεσαι να τα ξεκολλήσεις από τη λαδόκολλα, χρησιμοποιήσε μια σταγόνα νερό κάτω από κάθε μακαρόν.

Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο

 

Υλικά

1 φλιτζ. πρέτζελ τριμμένα στο μούλτι (μετρημένα μετά το τρίψιμο)
μισό φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
2 κ.σούπας μέλι
1/3 φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας
πράσινη και κόκκινη τρούφα

Οδηγίες

Στρώσε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και άφησέ την στην άκρη.

Βάλε τα πρέτζελ σε ένα μέτριο μπολ μαζί με το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακάτεψε καλά. Βάλε το μίγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να δέσει.

Φτιάξε μπαλάκια από το μίγμα που θα τοποθετείς στη λαμαρίνα.

Βάλε τα μπαλάκι στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά.

Λιώσε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας “καμάκωνε” ένα μπαλάκι και βούτα το στη σοκολάτα, τινάζοντάς το ελαφρά να φύγει η περιττή σοκολάτα.

Βάζε κάθε μπαλάκι πίσω στη λαδόκολλα και πασπάλιζέ το με τρούφα αμέσως.

Μόλις τελειώσεις βάλε τα σοκολατάκια στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα να δέσουν καλά.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου