Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΗΠΑ: «Πραξικοπηματική» εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: «Πραξικοπηματική» εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

«Πραξικοπηματική» εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Διακόπηκε η συνεδρίαση επικύρωσης της νίκης του Μπάιντεν. Πρώτα, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο.

Ορισμένοι από τους οπαδούς του Τραμπ πέρασαν τα πολλά επίπεδα ασφαλείας και μπήκαν στο Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά.

Αίθουσες του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία.  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ABC εκκενώθηκε η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το κτίριο γραφείων Cannon House. Διεκόπη η συνεδρίαση επικύρωσης νίκης του Μπάιντεν. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN δείχνουν να πέφτουν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Καπιτώλιου.
Σύμφωνα με το CNN υπήρξε μία ένοπλη αντιπαράθεση στην μπροστινή πόρτα της αίθουσας της αρχιγερουσίας. Αστυνομικοί τράβηξαν τα όπλα τους σε κάποιον που προσπαθεί να φτάσει μέχρι εκεί.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Τζόναθαν Χόφμαν, επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε: “Η εθνοφρουρά έχει κινητοποιηθεί για να παρέχει υποστήριξη στις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου”
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της «πολιορκίας» του Καπιτωλίου. Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, είπε.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία μιας γυναίκας αφού πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο, μεταδίδει το CNN.

 

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής. “Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν”, έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

“Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα”, έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. “Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες “, πρόσθεσε ο Κίλντι.

Ο  απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία.”Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!”

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ», δήλωσε νωρίτερα ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, κάλεσε σήμερα τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς αδύναμους και αξιολύπητους. Από την πλευρά του ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Επιστολή του Πενς  δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

imerodromos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου