Ακόμα και 50 ώρες μετά τις πρώτες διακοπές ρεύματος λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία Μήδεια, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και για πολλές ώρες και χωρίς νερό. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν πτοεί όλους τους εμπλεκόμενους που εναλλάσσονται σε ρόλους υπευθυνο-ανεύθυνου, ρίχνοντας ο ένας το «μπαλάκι» των ευθυνών στον άλλον.
Στο γαϊτανάκι των αντιπαραθέσεων η Περιφέρεια Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι δήμοι και υπουργοί της κυβέρνησης αποποιούνται των ευθυνών τους και κατηγορούν τον… απέναντι για τη δραματική αυτή κατάσταση εν έτει 2021, που ήδη στοίχισε τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας ενώ έμειναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό στην παγωνιά χιλιάδες οικογένειες.
Αρκετές περιοχές, κυρίως στα βόρεια προάστια, αντιμετωπίζουν ακόμη ζητήματα με την ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σήμερα στην Εκάλη, το Διόνυσο και τις γύρω περιοχές.
Βορίδης: Ευθύνη των ΟΤΑ η κοπή των δέντρων
«Δεν μπορεί να πει κανείς πού είναι το κράτος. Το κράτος είναι παρών και δίνει μάχη», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι, «οι βασικές επιλογές δικαιώνουν όσους χειρίστηκαν την υπόθεση». Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα του κλεισίματος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και τόνισε πως «δεν υπήρξαν βασικά προβλήματα, όπως εγκλωβισμός οδηγών στο δρόμο».
Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση», η οποία φορά και την την υπογειοποίηση του δικτύου».
«Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών. Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει «παιχνίδι ευθυνών», είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα».
ΔΕΔΔΗΕ: Κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει και πέφτει πάνω στο δίκτυο
Σε ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αναφορικά με την πρόοδο αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Αττική, αναφέρονται τα εξής:
«Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο Δίκτυο η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, ανακοινώνει ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού.
Αναλυτικότερα, μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης από ένα σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών».
Πατούλης: Φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ
Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στο Mega, είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης.
Όσον αφορά στα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.
Πάντως πολλοί κεντρικοί δρόμοι και λεωφόροι της Αττικής, μέσα στο λεκανοπέδιο έκλεισαν για πολλές ώρες γεγονός που δε δικαιώνει τον κ. Πατούλη.
ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ: Φταίνε οι δήμοι
Από την πλευρά τους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ έδειξαν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους επειδή δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Σαφώς και ισχύει αυτό για τον αστικό ιστό, αλλά από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ στερείται προσωπικού ενώ σπάνια γίνονται εργασίες συντήρησης και καθαρισμού μέσα σε δάση ή απομακρυσμένες περιοχές εκεί όπου συνήθως εντοπίζονται και πολλές καταστροφές στο δίκτυο.
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ευθύνες σε κράτος, δήμους και δασαρχείο
Και το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζεται καθώς από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος.
Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου.
topontiki.gr