Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαύρα σύννεφα για οικονομία και το 2021–Ύφεση-μεγαλύτερα χρέη-ελλείμματα-ανεργίας χιλιάδες λουκέτα

Μαύρα σύννεφα για οικονομία και το 2021–Ύφεση-μεγαλύτερα χρέη-ελλείμματα-ανεργίας χιλιάδες λουκέτα

Επαναλαμβάνεται το «μαύρο» σκηνικό στην οικονομία –  ζημιά από τις 24 ημέρες του σκληρού lockdown

Σκηνικό βαθύτερης ύφεσης με μεγαλύτερα χρέη και ελλείμματα, έκρηξη ανεργίας, δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και μετάθεση των υπεσχημένων φορο ελαφρύνσεων για τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνεται και το 2021 στην ελληνική οικονομία.

Με την αδρεναλίνη στα ύψη στο οικονομικό επιτελείο καταγράφουν σε καθημερινή βάση τις ζημίες που υφίσταται η πραγματική οικονομία και τα κρατικά ταμεία από την επέλαση της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δις. ευρώ.

Ταυτόχρονα η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στο προϋπολογισμό κατά 1,869 δισ. ευρώ διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.

ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΤΕΤΑ Λογίστρια – Φοροτεχνικός

 

 

 

Σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών «για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1, 2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7% ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνεται κατά 0,8%».

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη το σκηνικό είναι ίδιο με το 2020 και μάλιστα πολύ πιο ανησυχητικό εγκυμονώντας πολλαπλούς κινδύνους, καθώς όλα δείχνουν ότι η επιστροφή στην «ομαλή οικονομική ζωή» αργεί και πάντως δεν προβλέπεται πρίν από τις αρχές Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται στο σενάριο για έξοδο από το τούνελ το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.

Χαμηλώνει ο πύχης της ανάπτυξης

Αν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ένταση και την έκταση των πληγών στην οικονομία θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% έχει χαθεί οριστικά και πλέον προσγειώνεται στη περιοχή του 3% ενώ προβλέπονται «αναιμικές» επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο.

Αν και τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη μεταβολή του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης για ολόκληρο το έτος αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 8 Μαρτίου το κοντέρ θα γράψει διψήφιο νούμερο ενώ το καθοδικό σπιράλ δεν θα σπάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να ανέβει στη περιοχή του 5,5% από 3,9% του ΑΕΠ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό με ανάλογη αναπροσαρμογή στο έλλειμμα. Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο Οικονομικών προχωρά τον Απρίλιο σε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και το χρέος, διολισθαίνοντας προς τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που εόχυν επισημάνει οι θεσμοί μέσω της 9ης έκθεσης αξιολόγησης.

Καμπανάκι από τους Θεσμούς

Οι θεσμοί χτυπούν καμπανάκι για τις αβεβαιότητες οι οποίες συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού και υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

«Η αβεβαιότητα αφορά επίσης την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις απότομων αναταράξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εταιρική δυσχέρεια, συμπεριλαμβανομένων των πτωχεύσεων».
Επίσης αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει μεγάλη και μεταφράζεται σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φορολογικού κόστους.

Στο μέτωπο των παρεμβάσεων για την ανάσχεση των παρενεργειών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο προχωρά στις επόμενες κινήσεις με τρείς κόκκινες γραμμές: να μην υποχωρήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, να μην ξεφύγει ο λογαριασμός και τα μέτρα στήριξης να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να είναι προσωρινό και η απόσυρση τους να συμπιέσει αυτόματα το έλλειμμα.

Η εξίσωση να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή στη μάχη με τον κορωνοιο και ταυτόχρονα να μην προκαλέσεις μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες στο προυπολογισμό δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί τόνιζε κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Η κεντρική κατεύθυνση είναι «τα αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών να δουλεύουν και να ενισχύονται για όσο χρειαστεί αλλά «όσο παρατείνονται οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προεξοφλεί ότι το κόστος για το δημόσιο θα αυξηθεί κατά 4,1 δις. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα διαμορφωθεί στα 11,6 δις. ευρώ από 7,5 δις. ευρώ.

About Μαρία Νικολοπούλου