Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Κορονοαϋπνία»: Αυξήθηκε η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους υγειονομικούς

«Κορονοαϋπνία»: Αυξήθηκε η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους υγειονομικούς

Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία της νόσου COVID-19 και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαϋπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αυπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αυπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοιό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορονοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί. “Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης. ¨Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Σχετικά με “διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στην αυπνία, η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία”. Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αυπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. “Πίσω από την αυπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία¨, καταλήγει.

Παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να προκαλέσουν αϋπνία

1. Υψηλά επίπεδα στρες

2. Συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή άγχος που σχετίζεται με ένα συμβάν ζωής

3. Χαμηλό εισόδημα

4. Ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας

5. Καθιστική ζωή

6. Αλλαγές στις ώρες εργασίας ή νυχτερινές βάρδιες

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και η εμμηνόπαυση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αϋπνία.

Συμπτώματα αϋπνίας

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία συνήθως αναφέρουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα:

1. Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί

2. Ο ύπνος μου είναι μη αναζωογονητικός

3. Δυσκολεύομαι να πέσω για ύπνο

Αυτά τα συμπτώματα αϋπνίας μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα συμπτώματα, όπως:

1. Κούραση

2. Αλλαγές στη διάθεση

3. Δυσκολία συγκέντρωσης 

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αϋπνία; 

Το American College of Physicians (ACP) συνιστά γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής για χρόνια αϋπνία σε ενήλικες με βάση κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. 

Οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Αποφυγή καφεϊνούχων ποτών κοντά στον ύπνο

2. Αποφυγή άσκησης κοντά στον ύπνο

3. Ελαχιστοποίηση χρόνου που ξοδεύετε στο κρεβάτι σας, όταν δεν σκοπεύετε να κοιμηθείτε, όπως να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να περιηγείστε κινητό σας

Πολλές περιπτώσεις αϋπνίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής ή δοκιμάζοντας θεραπείες στο σπίτι.

wake up

Αντιμετώπιση της αϋπνίας με φυσικό τρόπο

Το ζεστό γάλα, το τσάι από βότανα, η πασσιφλόρα και η βαλεριάνα είναι μερικά από τα φυσικά βοηθήματα ύπνου που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μελατονίνη σε συμπλήρωμα διατροφής

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα στάδια του ύπνου. Η παραγωγή της ρυθμίζεται από τον κύκλο φωτός και η έκκριση της συμβαίνει τη νύχτα.

Όταν η ποσότητα της ενδογενούς μελατονίνης δεν είναι αρκετή για να ρυθμίσει σωστά το “βιολογικό ρολόι”, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου διότι έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να επανασυγχρονίσει τον κιρκαδικό ρυθμό και έτσι να αποκαταστήσει τον κύκλο ύπνου / αφύπνισης. Σε καταστάσεις όπου η ενδογενής συγκέντρωση της μελατονίνης μειώνεται ή ο κιρκαδικός ρυθμός αλλάζει, η ενσωμάτωση εξωγενούς μελατονίνης μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου. 

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο και ψάχνετε μία φυσική λύση, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, δοκιμάστε το φυτικό  συμπλήρωμα διατροφής Serenotte της Specchiasol, με μελατονίνη και φυτικά εκχυλίσματα. Το Serenotte διατίθεται σε ταμπλέτες και σε υπογλώσσιο σπρέι για ευκολία στην χρήση και γρηγορότερη απορρόφηση.

 

About Μαρία Νικολοπούλου