Το τέλος των συνομιλιών της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι θα συνεχιστούν τα παζάρια για την αναζήτηση «συμβιβασμών» που θα οδηγήσουν στη «διευθέτηση» του προβλήματος, με βάση τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Α. Γκουτέρες σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν εύκολη, ενώ παραδέχθηκε ότι στο τέλος των προσπαθειών δεν έχει βρεθεί ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε νέα διάσκεψη εντός του επομένου τριμήνου.
«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει ακόμη μία συνάντηση των 5+1, μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το παζάρι
Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση το παζάρι επί των διχοτομικών σχεδίων που βρίσκονται με τη μία ή άλλη μορφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους, Αναστασιάδης και Τατάρ.
«Διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξευρεθεί μια λύση επανένωσης του νησιού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών. Πρόσθεσε πως «η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ», αποκρύπτοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που οδηγούν στη διχοτόμηση.
Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε ότι η Ελλάδα επέδειξε «εποικοδομητική στάση» μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά «δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του γγ, οι οποίες θα συνεχιστούν με νέα Πενταμερή, θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του.
Από την άλλη πλευρά ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, που προσήλθε στο «τραπέζι» με την πρόταση για δύο ξεχωριστά κράτη, στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μίλησε για «ιστορικό βήμα», καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των κυπριακών συνομιλιών «καταγράψαμε την πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο πως κάθε νέος γύρος διαπραγματεύσεων πάει ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας τα αρνητικά τετελεσμένα των προηγούμενων συζητήσεων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Ν. Αναστασιάδη ότι είναι προσκολλημένος στο παρελθόν: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει νέο όραμα. Επανέλαβε την παλιά του ρητορική σαν κολλημένο βινύλιο», είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τατάρ.
Ικανοποίηση για την ανακοίνωση της νέας συνάντησης
Εξάλλου, το γεγονός πως παραμένει στο προσκήνιο ο στόχος να ανιχνευθούν πεδία αμοιβαίων παραχωρήσεων, ώστε να κηρυχθεί και «επίσημα» η επανέναρξη των συνομιλιών που θα «τροχιοδρομήσουν» επώδυνες διευθετήσεις στην περιοχή με βάση και τα «τετελεσμένα» που έχουν δημιουργηθεί, επιβεβαιώνεται και από τις αντιδράσεις ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι να τρέξουν «λύσεις» που θα διασφαλίζουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής της Αν. Μεσογείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ χαιρέτισε με ανάρτηση στο Twitter από τη Γενεύη την απόφαση για σύγκληση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Το ίδιο έπραξε η ΕΕ. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα, ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1 και όπως είπα, η ΕΕ συνεχίζει την υποστήριξή της στον ΟΗΕ και σε όλες τις προσπάθειες στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο.