Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Κορινθία

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Κορινθία

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται σε 13.808 περιοχές

Tη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στουρνάρας τόνισε ότι το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών «διορθώνει αδικίες» και «διευρύνει τη φορολογητέα βάση», προχωρώντας σε «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Επίσης, τόνισε πως ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα», αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές μειώσεις, στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα.

«Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό» πρόσθεσε. Οι όποιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρουν αυτομάτως αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεκαθάρισε ο υπουργός, οποίος άνοιξε παράθυρο μείωσής του, λέγοντας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ».

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο υπουργός είπε πως ο ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαρίζεται στις αρχές του έτους και θα αποπληρώνεται σε περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις. Και επανέλαβε πως με το νέο σύστημα «διορθώνονται οι αδικίες του παρελθόντος».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων. Με το σύστημα αυτό δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, για πρόσθετες μειώσεις στη φορολογία.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ψηφιακά σε ειδική πλατφόρμα για τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.

Τα τρία βασικά συμπεράσματα

Από το νέο σύστημα αντικειμενικών προκύπτουν τρία συμπεράσματα που επηρεάζουν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις:1. Από τις 13.808 περιοχές (Ζώνες) που αλλάζουν τιμή σχεδόν στις μισές έρχονται αυξήσεις. Σε άλλες τόσες, οι τιμές είτε παραμένουν ίδιες, είτε μειώνονται.

2. Οι αυξήσεις είναι τριών ταχυτήτων και διαφοροποιούνται με βάση το αν η περιοχή είναι ήδη εντός του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ), αν εντάσσεται τώρα για πρώτη φορά ή εάν επεκτείνεται η Τιμή Ζώνης και σε αυτή.

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση της Ιθάκης, στην Α’ Ζώνη στο Βαθύ, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση Τιμής Ζώνης στη χώρα (+250%) λόγω ένταξης του νησιού στις αντικειμενικές τιμές. Από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό που χρησιμοποιείται ως αξία τώρα (με βάση τη χαμηλότερη στην περιφέρεια) η Τιμή Ζώνης ορίζεται 3,5 φορές επάνω, στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε απόλυτα μεγέθη, πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε περιοχή που είναι ήδη ενταγμένη στις αντικειμενικές. Και συγκεκριμένα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, όπου η Τιμή Ζώνης αυξάνεται κατά 1.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο: από τα 8.900 ευρώ πηγαίνει στα 10.800 ευρώ ανά τ.μ. – που είναι και η μεγαλύτερη τιμή σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, σε 165 οικισμούς όπου επεκτείνονται οι υφιστάμενες Τιμές Ζώνης, οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το 40% κατά μέσον όρο.

3. Μειώσεις τιμών έως περίπου 50% παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα – τόσο σε υφιστάμενες Ζώνες όσο και σε οικισμούς που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα.

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Κορινθία

 

About Μαρία Νικολοπούλου