Η σάλτσα αυτής της μακαρονάδας είναι ένα νόστιμο τουρλού λαχανικών, ένα ratatouille που θα έλεγαν οι Γάλλοι , μια caponata που θαέλεγαν οι Ιταλοί. Υποθέτω ότι αντίστοιχα πιάτα θα έχουν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι αλλά δεν γνωρίζω τις ονομασίες τους.Όπως και να τα πεις αυτά τα πολύχρωμα πιάτα λαχανικών υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά είναι πολύ επιτυχημένος και το τοπικό άρωμα το δίνει σε κάθε περίπτωση το ιδιαίτερο τυρί κάθε περιοχής.
Έτσι το άρωμα Κρήτης σ’ αυτό το μεσογειακό πιάτο το δίνει η ξινομυζήθρα . Η ξινομυζήθρα ταιριάζει πολύ με όλα αυτά τα λαχανικά. Κι αν είναι δύσκολο να βρεθεί ξινομυζήθρα (αν κι υπάρχει πια παντού), η αντικατάστασή της με φέτα θα δώσει λίγες θερμίδες παραπάνω στο πιάτο αλλά θα είναι εξίσου ταιριαστή.
Σταματόπουλος: ΤΩΡΑ ΚΑΙ DELIVERY! Σας φέρνουμε με ένα απλό τηλεφώνημα τα προϊόντα της προτίμησής σας στο σπίτι… Δεν έχετε παρά να μας καλέσετε στο 27410 73557
Εκτύπωσε μόνο τη συνταγή!
Υλικά
500 γραμμάρια μακαρόνια λεπτά (ή …δείτε τέταρτη παρατήρηση)
Ξινομυζήθρα κατά βούληση (από 3 ως 6 κουταλιές για κάθε πιάτο)
2 μελιτζάνες
2 πιπεριές
3 ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο ή βασιλικό ή και τα δύο
½ κούπα ελαιόλαδο
¼ κούπας άσπρο ή ροζέ κρασί
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Προαιρετικά:
1 κούπα ασπρομανίταρα κομμένα σε φετάκια ή ένα μικρό κουτάκι (κονσέρβα) μανιταριών
ή ½ κούπα ελιές κομμένες σε μικρά κομματάκια
Επί το έργον
Πλένουμε τις μελιτζάνες , τις πιπεριές και τις ντομάτες . Κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο ,το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο.
Όταν μαραθεί και γίνει διαφανές (το ανακατεύουμε για να μη τηγανιστεί, απλώς να μαραθεί) προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά και ανακατεύουμε να λαδωθούν. Αυτά σε λίγο θα κατεβάσουν υγρά. Όταν τα απορροφήσουν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, τα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την τομάτα τριμμένη, και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει η σάλτσα μας. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε το μαϊντανό και το βασιλικό (αν μας αρέσει) το αλάτι το πιπέρι και τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ για να μη διαλυθούν τα λαχανικά.
Προς το τέλος του μαγειρέματος της σάλτσας , βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και το βαθμό βρασμού που τα προτιμούμε. Εγώ προσθέτω μια κουταλιά ελαιόλαδο στο νερό που βράζουν και άλλη μια κουταλιά όταν τα σουρώσω. Δεν τα σουρώνω με στραγγιστήρι, απλά αδειάζω το νερό της κατσαρόλας συγκρατώντας τα με την τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια και βάζουμε πάνω σε κάθε πιάτο άφθονη σάλτσα και ξινομυζήθρα. Καλό είναι η σάλτσα να είναι καυτή για να λιώσει ελαφρά η ξινομυζήθρα και να δέσει πιο όμορφα με τη μακαρονάδα μας.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να κόψουμε τη μια ντομάτα σε καρεδάκια και να τρίψουμε τις άλλες δύο, ώστε να βρίσκουμε και καρεδάκια
ντομάτας στο πιάτο μας.
2)Οι πιπεριές μπορούν να είναι όποιου χρώματος θέλουμε καιόποιου είδους μας αρέσει. Ακόμη και μια μικρή καυτερή αν μας αρέσουν τα καυτερά.
3)Αν βάλουμε φρέσκα μανιτάρια τα προσθέτουμε μαζί με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Αν βάλουμε κονσέρβας , μαζί με το μαϊντανό.
4)Έχω δοκιμάσει να βάλω την ξινομυζήθρα μέσα στη σάλτσα, πριν την τραβήξω από το μάτι. Σ’ αυτή την περίπτωση ταιριάζουν περισσότερο ζυμαρικά τρυπητά, τύπου κοφτό μακαρονάκι, ριγκατόνι κλπ . Αδειάζουμε τη σάλτα μέσα στην κατσαρόλα με το ζυμαρικό αφού το σουρώσουμε. Έτσι η σάλτσα εισχωρεί στο εσωτερικό των ζυμαρικών . Όταν θα το φτιάξω έτσι θα βάλω αντίστοιχη φωτογραφία.